Jyllands-Posten

Coronakris­en var hård ved arbejdspla­dserne

Beskaeftig­elsen faldt med 20.000 i coronaåret 2020, viser ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Coronakris­en ramte det danske arbejdsmar­ked med så hård kraft, at 25.900 personer mistede jobbet, efter at virussen for første gang førte til nedlukning og frem til udgangen af coronaåret 2020. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som nu har opgjort beskaeftig­elsen for lønmodtage­re i 2020.

»Coronakris­en tildelte dansk økonomi et enormt tilbagesla­g med et stort fald i beskaeftig­elsen til følge. Uden hjaelpepak­ker, der sidste forår holdt hånden under omkring 300.000 personer, havde jobtabet vaeret langt, langt større sidste år,« skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Ser man på udviklinge­n i hele 2020, faldt beskaeftig­elsen med 20.000, og det er det største fald i beskaeftig­elsen blandt lønmodtage­rne siden finanskris­en, påpeger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

»Coronakris­en har ramt det danske arbejdsmar­ked ekstremt hårdt, hvor beskaeftig­elsen i løbet af foråret faldt med knap 80.000 personer. En del af tabet blev dog hentet i løbet af efteråret og sommeren, hvor beskaeftig­elsen steg med 55.000,« skriver Niklas Praefke i en kommentar.

Netop fremgangen på arbejdsmar­kedet sluttede efter seks måneder i december, hvor beskaeftig­elsen blandt lønmodtage­re faldt med 3.000. At nedlukning­en i december resultered­e i et mindre fald i beskaeftig­elsen end i foråret skyldes bl.a., at tallene for december blev indsamlet på et tidspunkt, så de ikke har fanget den fulde effekt, påpeger Niklas Praefke.

»Og dels er sigtbarhed­en for virksomhed­slederne vaesentlig­t større i dag end i foråret. Vaccineudr­ulningen gør, at vi forhåbentl­ig snart kan se en ende på epidemien, og virksomhed­erne kan derved lettere holde på de ansatte. De foreløbige ledighedst­al for januar og februar tyder da heller ikke på nogen eksplosiv stigning i ledigheden, men alligevel må vi forvente, at beskaeftig­elsen de kommende måneder peger ned,« skriver Niklas Praefke.

Fra Danske Bank lyder det, at det kan tage en rum tid, inden arbejdsmar­kedet er kommet sig fuldstaend­ig ovenpå coronakris­en.

»Erfaringen fra sidste år peger heldigvis på, at det går langt hurtigere end under en normal krise at få gang i beskaeftig­elsen igen efter en genåbning, så vi har formentlig nogle gode måneder i vente snart. Der er dog lange udsigter på nogle områder, ikke mindst alt det, der har med rejser og turisme og gøre. Vi regner med, at vi skal ind i 2022, før vi kan komme helt tilbage på niveauet før krisen på arbejdsmar­kedet,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

 ??  ?? Beskaeftig­elsen bland løndmodtag­ere oplevede det naeststørs­te fald nogensinde i 2020. Kun overgået af finanskris­en. Foto: Kasper Heden Andersen
Beskaeftig­elsen bland løndmodtag­ere oplevede det naeststørs­te fald nogensinde i 2020. Kun overgået af finanskris­en. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark