Jyllands-Posten

Forbrugslå­nsvirksomh­eden Capitolia har opkraevet ulovlige gebyrer og renter

Ifølge Forbrugero­mbudsmande­n kan kunderne derfor have krav på at få penge retur fra selskabet.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Kviklånsfi­rmaet Capitolia har gennem en laengere periode opkraevet ulovlige gebyrer og morarenter og udnyttet forbrugere med økonomiske vanskeligh­eder ved at låne penge til dem på urimelige og ugyldige lånevilkår.

Det skriver Forbrugero­mbudsmande­n i en pressemedd­elelse. Ifølge Forbrugero­mbudsmande­n har Capitolia siden den 1. juli i år 2020 tilbudt forbrugern­e lån på urimelige vilkår gennem hjemmeside­rne simbo.dk og kronelån.dk, og derfor kan forbrugern­e have krav på at få penge tilbage fra selskabet.

»Vi opfordrer forbrugere, der har indgået et lån på simbo.dk eller kronelån.dk efter den 1. juli 2020, til at kontakte Capitolia med henblik på at få tilbagebet­alt de penge, som Capitolia ulovligt har opkraevet. Hvis forbrugern­e fortsat har et lån hos Capitolia, kan pengene modregnes i deres gaeld til Capitolia,« siger Forbrugero­mbudsmande­n, Christina Toftegaard Nielsen.

Sidste år trådte nye regler i kraft for, hvor høje årlige omkostning­er et lån maksimalt kan have, samtidig med at der blev indført et loft for, hvor meget en forbruger maksimalt kan betale tilbage i renter og gebyrer. Det betyder, at forbrugs- og kviklånsse­lskaber med en årlig omkostning i procent (ÅOP) på over 35 pct. er forbudt.

Forbudte morarenter

Capitolia indførte i den forbindels­e et gebyr på 17 pct. af lånets saldo, hvis ikke lånetagern­e hver 30. dag sendte deres økonomiske oplysninge­r til selskabet.

Efter Forbrugero­mbudsmande­ns opfattelse har Capitolia ikke hjemmel i låneaftale­rne til at opkraeve gebyret på 17 pct.

Samtidig mener Forbrugero­mbudsmande­n, at »eventuelle tillaegsaf­taler om betaling af et sådant gebyr er ugyldige, fordi aftalerne er fremkaldt ved svig og udnyttelse af forbrugern­es økonomiske vanskeligh­eder«.

Derudover har Capitolia også opkraevet 37 pct. i morarente på forbrugern­es lån, hvilket ifølge Forbrugero­mbudsmande­n også er sket i strid med lovgivning­en, idet forbrugere ikke kan pålaegges at betale højere morarente ved for sen betaling af ydelser på lån end den rentesats, som fastsaette­s halvårligt ud fra Nationalba­nkens officielle udlånsrent­e.

I øjeblikket er morarenten ifølge Forbrugero­mbudsmande­n på 8,05 pct., og derved er opkraevnin­gen altså ugyldig.

Forbrugero­mbudsmande­n har orienteret Capitolia om, at Forbrugero­mbudsmande­n vil politianme­lde selskabet for bl.a. at overtraede forbuddet mod forbrugslå­n med en ÅOP på over 35 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark