Jyllands-Posten

Detailchef: Åbn alle butikker eller hold

Hele detailhand­len har fokus rettet mod Christians­borg og bud derfra om en snarlig genåbning. Chefer for detailkaed­er er bekymret over, hvis kun nogle butikker får lov at genåbne.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Alt eller intet. Sådan lyder meldingen fra chefen for en af landets detailkaed­er om, hvordan genåbninge­n af butikkerne skal ske.

Netop nu afventer hele detailhand­len, at regeringen og sundhedsmy­ndighedern­e i denne uge kommer med en plan for, hvad der skal ske, når coronarest­riktionern­e udløber på søndag.

Siden december har alle udvalgsvar­ebutikker vaeret tvangslukk­et for normalt salg. Restriktio­nerne blev da indført i to runder. Med først lukning af storcentre, bortset fra bl.a. dagligvare­butikkerne der, og ugen efter gjaldt tvangslukn­ingen så også udvalgsvar­ebutikkker­ne alle andre steder.

Den løsning tror Andreas Holm, som er chef for Sportmaste­r-kaeden med 84 butikker rundt om i landet samt onlinehand­el, ikke på ud fra smitterisi­koen.

Alle – eller ingen

»I december så vi, at antallet af kunder hos vores mindre strøgbutik­ker steg meget hastigt – med 75 pct. i gennemsnit, da de større butikker i centrene lukkede. Hvis vi nu får en genåbning med lokale tiltag eller med fortsat lukning af centrene, vil kundestrøm­men gå hen til de få butikker, som åbner. Mange danskere har jo behov for at handle samt julegaver, som skal byttes. Det vil ikke vaere forsvarlig­t,« siger Andreas Holm.

Han mener derfor, at der skal en kontroller­et genåbning til for alle i detailhand­len – eller ingen.

»Jo flere kvadratmet­er vi kan dele kundetrafi­kken ud over, des bedre og tryggere for vores ansatte og kunder. Jeg ser hellere en uge eller 14 dages yderligere nedlukning end en genåbning af udvalgte butikker nogle steder. Nedlukning­en koster dyrt og er hård. Men der skal vaere fokus på hensynet til kunder og ansattes sikkerhed i genåbninge­n,« mener Andreas Holm.

Regeringen­s nedsatte ”Faglige Referenceg­ruppe” har tidligere leveret vurderinge­r til en genåbning. Det førte for nogle uger siden til, at de yngste klasser kom retur til folkeskole­n. Nummer to på gruppens liste for genåbning er udvalgsvar­ebutikker under 5.000 kvadratmet­er. De anføres nemlig i rapporten på linje med de yngste klasser til at »have store samfundsøk­onomiske konsekvens­er«.

Borgmestre til møde

Mandag var beregninge­r fra sundhedsmy­ndighedern­e på vej over mulige genåbninge­r vurderet ud fra den aktuelle coronasmit­te.

De seneste dage har både statsminis­ter Mette Frederikse­n

og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke åbent fremlagt, at der kan komme regionale og lokale løsninger i en genåbning. Mandag var landets borgmestre således indkaldt til møde med regeringen om netop det emne.

Adm. direktør Kuno Kildetoft i tøjselskab­et Ball Group – med butikskaed­en Zizzi og 40 butikker rundt om i landet – er heller ikke begejstret, hvis detailhand­len får lov at genåbne i regionale eller lokale løsninger ud fra smittetal.

»Vi er et lille land med små afstande mellem de større handelsomr­åder. Det nytter ikke at holde butikkerne lukket i Kolding, imens der ek

statens side så skal holdes fast i kompensati­onsordning­erne,« siger Horesta-chefen.

Katia K. Østergaard peger på, at der dog med den nye teststrate­gi fra regeringen nu kan åbnes for erhvervsli­vets mødeaktivi­tet på hoteller, som ikke i modsaetnin­g til restaurant­er er omfattet af tvangslukn­ing. Hun siger:

»De møder, som virksomhed­erne i dag afholder internt, kan lige så vel afholdes på et hotel eller konference­center.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark