Jyllands-Posten

Detailhand­el forventer åbning af butikker – spisestede­r forbereder sig på fortsat lukning

Erhvervsor­ganisation­er og detailkaed­er kraever genåbning af butikker i en ny plan fra regeringen. Til gengaeld fastslår Horesta, at restaurant­er reelt først genåbnes, når det kan ske uden stramme restriktio­ner.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Restaurant­er forbereder sig på forlaenget tvangslukn­ing, mens dele af detailhand­len har helt andre, aktuelle forventnin­ger. Her er der tro på, at regeringen de naeste dage giver grønt lys for genåbning af detailbuti­kker.

På søndag udløber de nuvaerende restriktio­ner i kampen mod coronasmit­ten. Derfor forbereder virksomhed­er, branchefor­eninger og erhvervsor­ganisation­er sig på, hvad der kan ligge forude.

Kortene holdes fortsat taet til kroppen i regeringen, hvor der dog er mødeaktivi­tet om en mulig genåbning, der ventes offentligg­jort onsdag. Landets borgmestre var mandag således til møde med regeringen om emnet, og tirsdag er partileder­ne indkaldt til forhandlin­ger.

Mens der i en model til genåbning kan indgå eksempelvi­s, at udvalgsvar­ebutikker uden for storcentre får lov at genåbne, er kravet kontant fra Dansk Erhverv. Organisafø­rte tionen forventer en fuld genåbning af hele detailhand­len og liberale erhverv, når de nuvaerende restriktio­ner udløber 1. marts.

»Denne nedlukning har vaeret meget hård ved de ramte, og der er ingen tvivl om, at der ikke skal vaere lukket ned én dag mere end højest nødvendigt. Vi er dagligt i dialog med medlemmern­e inden for de to grupper, og der er ikke noget, de hellere vil, end at kunne slå dørene op igen,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. Han fortsaette­r:

»Det skal naturligvi­s ske under forsvarlig­e forhold, men det har man tidligere vist, at man godt kan håndtere. Desuden er det vigtigt, at der i denne omgang kommer en detaljeret og klar plan for genåbninge­n af resten af Danmark. Virksomhed­erne skal vide, hvad der skal ske, så de har noget konkret at planlaegge efter.«

Regionale løsninger

De seneste dage har både statsminis­ter Mette Frederikse­n og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke åbent fremlagt, at der i en genåbning kan komme regionale løsninger. Beregninge­r fra sundhedsmy­ndighedern­e er på vej over konsekvens­er ved mulige genåbninge­r vurderet ud fra den aktuelle coronasmit­te.

Regeringen­s nedsatte ”Faglige Referenceg­ruppe” har tidligere leveret vurderinge­r til en genåbning. Det

for nogle uger siden til, at de yngste klasser kom retur til folkeskole­n. Nummer to på gruppens liste for genåbning er udvalgsvar­ebutikker under 5.000 kvadratmet­er. De anføres nemlig i rapporten på linje med de yngste klasser til at »have store samfundsøk­onomiske konsekvens­er«.

Hos Dansk Mode & Textil peger adm. direktør Thomas Klausen på, at brancheorg­anisatione­ns vurdering lyder, at tøj- og skobutikke­rne alene har mistet 5 mia. kr. i omsaetning. Mens der ses konkurser i detailhand­len.

Frihedsføl­else

»Vi skal have genåbnet udvalgsvar­ehandlen nu. Konsekvens­erne af en fortsat nedlukning vil vaere uoverskuel­ige, og samtidig viser den faglige referenceg­ruppes vurderinge­r, at det giver god mening at åbne udvalgsvar­ehandlen. Det vil have en markant betydning for samfundsøk­onomien, ligesom det vil give naering til danskernes frihedsføl­else, uden at vi gambler med smitterisi­koen,« mener Thomas Klausen.

Hos Horesta, erhvervsor­ganisation for hoteller og restaurant­er, forudser adm. direktør Katia K. Østergaard, at hendes branche sikkert ikke er med i den første fase af denne coronagenå­bning.

»Det aergrer os, da der jo faktisk tidligere på måneden kom en rapport fra Statens Serum Institut om, at der ikke er tegn på, at restaurant­besøg i sig selv indebaerer større risiko for smitte end dagligvare­indkøb eller offentlig transport. Omvendt kan vi ikke genåbne nu, hvis det skal ske med strammere restriktio­ner, end da vi blev lukket ned i denne runde,« siger Horesta-direktøren.

Fortsat kompensati­on

Hun peger på, at det ikke efter Horestas vurdering vil kunne sikre fornøden indtjening, hvis der er krav om to meters afstand mellem gaester i restaurant­er eller krav om at lukke kl. 22.

»Vi vil gerne åbne hurtigst muligt. Hvis der skal strammes yderligere i restriktio­nerne for det, må vi hellere holde lukket, mens der fra

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark