Jyllands-Posten

Utålmodig ejendomsin­vestor rejser 1 mia. kr. til ny grøn fond

Bestyrelse­sformand i ejendomsse­lskabet NREP, Mikkel BülowLehns­by, står bag en ny grøn milliardfo­nd, der bl.a. har Novo Holdings og Chr. Augustinus Fabrikker i ryggen.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Den danske ejendomsin­vestor Mikkel Bülow-Lehnsby vil saette turbo på udviklinge­n af nye teknologie­r til fremtidens CO2-neutrale storbyer. Som initiativt­ager til den nye grønne venturefon­d 2150 har han og ejendomsse­lskabet NREP derfor rejst naesten 1 mia. kr. til at jagte de løsninger, som kan omstille en fodslaeben­de og traditions­bunden ejendomsbr­anche.

NREP, hvor Mikkel BülowLehns­by er medstifter og bestyrelse­sformand, har de senere år vist vejen med nye baeredygti­ge pionerbygg­erier, men for at få de grønne løsninger bredt ud til hele byggesekto­ren kraever det ifølge Mikkel Bülow-Lehnsby nye skalerbare teknologie­r.

»Jeg har vaeret frustreret over, at vi har vist nogle baeredygti­ge løsninger, som ikke er blevet bredt ud. Derfor er det gået op for mig, at vi er nødt til at taenke anderledes. Hvis vi gerne vil have forandring­en til at ske, skal vi vaere en facilitato­r af løsninger. Så kan det godt vaere, at alle projektern­e ikke ender hos os, men så får vi rykket ved tingene,« siger han.

Bred vifte af investorer

Med i 2150 er bl.a. Novo Holdings, Chr. Augustinus Fabrikker og Danmarks Grønne Fremtidsfo­nd, der investerer via Vaekstfond­en. Dertil kommer en raekke både danske og internatio­nale ejendomsse­lskaber. Planen er at invitere flere investorer om bord, så fonden kan nå 1,5 mia. kr.

Fondens mål er at investere i 20 teknologie­r, som hver isaer har potentiale til at løse de største grønne udfordring­er i storbyerne. Det er derfor ingen tilfaeldig­hed, at den første investerin­g handler om beton, der alene står for 8 pct. af verdens CO2-udledning og ser ud til at forblive det mest anvendte byggemater­iale i mange år frem.

For at løse den udfordring skyder 2150 penge i det canadiske selskab Carboncure Technologi­es, der kan sprøjte CO2 ind i beton og derved permanent fjerne den benyttede maengde CO2 fra atmosfaere­n.

»Nogle af de udfordring­er, vi står over for som samfund, kan 2150 vaere med til at løse ved at investere i morgendage­ns teknologis­ke vindere indenfor grønne byer og bygningste­knologi,« siger adm. direktør Claus Gregersen fra Chr. Augustinus Fabrikker, der er hovedaktio­naer i ejendomsse­lskabet Jeudan.

DTU: Det går for langsomt

På DTU deler professor Svend Svendsen frustratio­nen over, at det går alt for langsomt med at gøre byggeriet grønt. Han påpeger, at man allerede på nuvaerende tidspunkt har løsningern­e til at reducere en stor del af bygningern­es energiforb­rug og bygge nye naesten CO2-neutrale ejendomme.

»Byggeriets aktører har interesse i at lave almindelig­e standardlø­sninger, fordi de er ansvarsfri, hvis de holder sig til de kendte vejledning­er. Derfor er der ikke ret mange, der ønsker at løbe en risiko ved at udvikle nye og bedre løsninger,« siger Svend Svendsen.

Netop derfor er han staerkt begejstret for NREP’s vision om at udvikle og indarbejde nye grønne løsninger i kommende ejendomspr­ojekter.

»Det er der så meget brug for. Så må man bare håbe på, at de er i stand til at vise nogle løsninger, som kan få resten af sektoren til at følge med,« siger Svend Svendsen.

For at finde frem til de største udfordring­er og mest lovende løsninger har 2150 etableret et panel, der bl.a. består af BIG-stifteren Bjarke Ingels og praesident Obamas forhenvaer­ende Chief Sustainabi­lity Officer, Christine Harada.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark