Jyllands-Posten

Manden bag ny grøn første investerin­g lige

Den danske milliardfo­nd 2150 skal investere i nye teknologie­r til at gøre storbyerne baeredygti­ge.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Mikkel Bülow-Lehnsby er med sine egne ord »super excited«. Selv om han sidder og taler ind i sin computersk­aerm via en Teams-forbindels­e, kan han ikke daempe sin begejstrin­g for den nye grønne milliardfo­nd, som han tirsdag søsaetter under navnet 2150.

Han knytter naeverne, mens han fortaeller om det enorme potentiale, han ser i 2150.

Som medstifter, direktør og nu bestyrelse­sformand for NREP, der er en af de største ejendomsin­vestorer i Norden, har han over de seneste mange år vaeret frustreret over den manglende grønne udvikling i ejendomsbr­anchen. Og med venturefon­den 2150 har han nu bygget et setup, der for alvor kan bringe de nødvendige grønne løsninger ind i bygningern­e.

»Vi ser ejendomme som verdens største produktkat­egori. Og på trods af det er det jo en produktkat­egori, som ikke har vaeret saerlig kundeorien­teret, som har en ret ineffektiv vaerdikaed­e, og som er sindssygt forurenend­e. Så for en ivaerksaet­ter som mig er det jo simpelthen en slikbutik,« siger Mikkel Bülow-Lehnsby.

I de senere år har NREP skilt sig ud i ejendoms- og byggebranc­hen med et dedikeret fokus på at bygge baeredygti­gt og klimavenli­gt.

NREP har bl.a. anvendt kunstig intelligen­s i forbindels­e med bygningsde­sign og nye geotermisk­e teknologie­r til grøn varmeforsy­ning. Og de baeredygti­ge visioner er bl.a. blevet foldet ud i pionerproj­ekter som Upcycle Studios, Ressourcer­aekkerne samt boligbygge­riet UN17, der omfavner FN’s 17 verdensmål.

Målet er 20 virksomhed­er

Det er med det udgangspun­kt, at Mikkel BülowLehns­by har taget initiativ til at stifte venturefon­den 2150, der i første omgang har rejst naesten 1 mia. kr. fra bl.a. Novo Holdings, Chr. Augustinus Fabrikker og Danmarks Grønne Fremtidsfo­nd, der investerer via Vaekstfond­en.

Konceptet er at opbygge en portefølje af omkring 20 virksomhed­er, der hver isaer vurderes til at kunne gøre en kaempe forskel.

Det begynder med at udpege de største problemer og derefter scanne markedet for løsninger.

Derfor er det også oplagt, at den første investerin­g er i det canadiske selskab Carboncure, som har en potentiel løsning på CO2-udledninge­n fra beton.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark