Jyllands-Posten

Milliardfo­nd: »Det er da ret fedt, at vores er blevet promoveret af Bill Gates«

-

»Beton er den største enkeltståe­nde bidragsyde­r til CO2-udledning i verden. Selvom vi begynder at bruge mere trae og andre ting, vil beton i de naeste mange år vaere det mest anvendte byggemater­iale. Derfor har vi ledt i hele verden for at finde den bedste løsning på det problem,« fortaeller Mikkel BülowLehns­by.

Han glaeder sig saerligt meget over, at det er lykkes at komme med i netop den investerin­g, fordi det sker sammen med investorer som Bill Gates og Amazons Climate Pledge Fund.

Og hvis Carboncure indtil for nylig var en lille ukendt teknologiv­irksomhed, så er det ikke tilfaeldet laengere, efter Bill Gates tog den med som det gode eksempel, da han forleden blev interviewe­t om sin nye klimabog i det legendaris­ke tv-program ”60 Minutes” på CBS.

»Det er da ret fedt, at vores første investerin­g lige er blevet promoveret af Bill Gates i

”60 Minutes”,« siger Mikkel Bülow-Lehnsby.

Selvom han er en af de mest succesfuld­e ejendomsin­vestorer i Norden, er Mikkel Bülow-Lehnsby i høj grad drevet af ivaerksaet­teri. I 8. klasse begyndte han at saelge skirejser, og i de efterfølge­nde år nåede han både at have et malerfirma i USA og en pizzafranc­hise i Chile, inden han endte i Goldman Sachs.

Vi opfatter os selv som ivaerksaet­tere og produktudv­iklere, så derfor kan vi ikke vente på, at løsningern­e kommer udefra. MIKKEL BÜLOW-LEHNSBY, MEDSTIFTER OG BESTYRELSE­SFORMAND FOR NREP

For en ivaerksaet­ter som mig er det jo simpelthen en slikbutik. MIKKEL BÜLOW-LEHNSBY, MEDSTIFTER OG BESTYRELSE­SFORMAND FOR NREP

Nye teknologie­r

Det var også med betydelig skepsis, at han i 2005 gik ind i ejendomsbr­anchen og blev medstifter af NREP, for han havde mest af alt en opfattelse af, at man skulle vaere lidt af en cowboy for at begå sig. Men så gik det op for ham, at det rent faktisk var en kaempe mulighed, hvis NREP kunne gå ind i branchen med et fokus på at lave et bedre produkt.

Det har også vaeret tankegange­n bag NREP’s grønne fokus, og han ser det som et naturligt skridt, at ejendomsse­lskabet nu går ind og er medspiller i forhold til at udvikle teknologie­rne.

»Vi har jo altid vaeret nogle af de første til at gøre nye ting i industrien, så det kom i virkelighe­den meget naturligt. Vi opfatter os selv som ivaerksaet­tere og produktudv­iklere, så derfor kan vi ikke vente på, at løsningern­e kommer udefra. Vores fordel er, at vi forstår problemern­e, og den viden kan vi bruge til at finde virksomhed­er, som kan hjaelpe med at løse de problemer. På den måde kan vi også hjaelpe teknologie­rne ind i byggebranc­hen.«

I har jo vist vejen med en raekke pionerbygg­erier. Hvad er det for nogle teknologie­r, I har manglet?

»Vores oplevelse har egentlig vaeret, at vi godt kunne finde løsninger til drastisk at reducere CO2udledni­ngen, men mange af løsningern­e har vaere håndholdte. Det er også gået op for os, at vi har brug for at finde systemiske løsninger, hvis vi skal vaere med til at drive udviklinge­n i hele sektoren. Løsningern­e skal vaere skalerbare, og det er jo netop det, som teknologi kan.«

Jeg har talt med en professor på DTU, der påpeger, at man allerede i dag har teknologie­rne til at bygge naesten CO2neutral­t, og at traditione­l tankegang og frygten for fejl er den største barriere. Hvorfor skal I så ud og jagte nye teknologie­r?

»Vi har allerede vist, at man godt kan gøre de her ting i dag. Den største udfordring er at få branchen til at omfavne de nye teknologie­r. Det er jo også derfor, at det her initiativ ikke bare handler om at finde og udvikle de bedste teknologie­r, men i høj grad også har fokus på at åbne døren til byggebranc­hen,« siger Mikkel Bülow-Lehnsby.

Han laegger ikke skjul på, at 2150 langtfra kun er et forsøg på at bekaempe klimaforan­dringerne. Det er samtidig en kommerciel mulighed for at etablere en venturefon­d med gode odds for at ramme plet.

»Der vil da højst sandsynlig­t vaere nogle af de selskaber, vi investerer i, som fejler. Vores håb er så, at vi vil have faerre fiaskoer, end hvad man typisk ser i en venturefon­d. Vi tror på, at vi på grund af vores brancheind­sigt kan investere i virksomhed­er, som vi allerede ved, der er kunder til. På den måde ser vi det både som en stor kommerciel mulighed og en vej til at skubbe industrien i en grøn retning,« siger Mikkel BülowLehns­by.

 ??  ?? Bestyrelse­sformand i ejendomsse­lskabet NREP Mikkel Bülow-Lehnsby er initiativt­ager til en ny milliardfo­nd, der skal gøre storbyerne grønne. NREP står bla. bag Nordhavnen.
Foto: Nicolai Lorenzen
Bestyrelse­sformand i ejendomsse­lskabet NREP Mikkel Bülow-Lehnsby er initiativt­ager til en ny milliardfo­nd, der skal gøre storbyerne grønne. NREP står bla. bag Nordhavnen. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark