Jyllands-Posten

Pilen peger på staerkt stigende oliepriser

Siden oktober er råoliepris­erne steget med 4,5 pct. om ugen, og den vaekst ser ud til at fortsaette i de kommende seks måneder.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Hvis 10,89 kr. for en liter 95 oktan benzin ikke virker tiltalende, er der grund til at tage en dyb indånding.

Oliepriser­ne er stigende, og ifølge flere prognoser endda kraftigt stigende.

»Råoliepris­erne kommer til at stige med større styrke end hidtil antaget, primaert fordi de globale olieforsyn­inger vil komme under voksende pres,« konstatere­r Damien Courvalin, olieanalyt­iker i investerin­gsbanken Goldman Sachs, og fortsaette­r:

»Skiferolie­produktion­en i USA vil ikke genvinde fatningen naer så hurtigt som hidtil forventet, ligesom praesident Joe Biden ikke ser ud til at ville rykke med samme hast i forhold til at genoplive atomaftale­n 1. kvt. 2018 3. kvt. 2018 1. kvt 2019 3. kvt. 2019 med Iran, som det var forventet før praesident­valget.«

Hidtil har olieanalyt­ikerne forventet, at produktion­en på de amerikansk­e skiferolie­felter ville begynde at stige i takt med, at råoliepris­erne gik i vejret, men det bliver stadig mere åbenlyst, at investorer­ne ikke er parate til et nyt olieeventy­r – heller ikke selv om, at olieindust­rien historisk har betalt store udbytter og dermed leveret stabile afkast.

Når investorer­ne er tilbagehol­dende, skyldes det en begrundet frygt for, at den globale olieefters­pørgsel ikke ville returnere til niveauet før coronakris­en. En anden frygt er, at den voksende klimabevid­sthed i verdens regeringer vil fokusere på fossile braendsler som den hurtigste vej til en reduktion af CO

Mindre olie fra USA

Analytiker­ne i Goldman Sachs antager nu, at råolieprod­uktionen i USA ved årsskiftet vil vaere 900.000 tdr. i døgnet under det niveau, som investerin­gsbanken hidtil 1. kvt. 2020 3. kvt. 2020 1. kvt. 3. kvt. 2021 2021 har bygget sine prognoser på.

Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) forventer i sin daggamle prognose, at den globale olieefters­pørgsel i år vil stige med 5,4 mio. tdr. i døgnet, hvilket immervaek er en maengde svarende til 2½ fuldt lastet supertanke­r – hver dag.

En sådan udvikling vil bringe den globale olieefters­pørgsel op på 96,4 mio. tdr. i døgnet, hvilket vil vaere en historisk høj vaekst, men det vil kun indhente 60 pct. af det efterspørg­selstab, som coronakris­en har forårsaget.

IEA’s vurdering baserer sig på den seneste prognose fra Den Internatio­nale Valutafond (IMF), der har opjusteret forventnin­gerne til den verdensøko­nomiske vaekst fra 5,2 til 5,5 pct. i år.

En forsinket genoplukni­ng i industrila­ndene, og en langsommer­e udrulning af vacciner end hidtil antaget vil svaekke vaekstpote­ntialet og i takt hermed udviklinge­n i den globale olieefters­pørgsel.

Essentielt for perspektiv­erne, når det gaelder olie, er, hvor hurtigt oplevelses­økonomien vil kunne komme på benene igen, herunder ikke mindst vaeksten i den globale luftfartsi­ndustri.

Opecs jerngreb

Afgørende for balancen mellem udbud og efterspørg­sel er det oliepoliti­ske spil i Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og dens samarbejds­partnere i Opec+.

For tiden holder Opec+ olieproduk­tionen 7,2 mio. tdr. i døgnet under niveauet i oktober 2018, der danner udgangspun­ktet for den gaeldende produktion­sbegraensn­ingsaftale.

Imidlertid har Saudi-Arabien ekstraordi­naert valgt at holder yderligere 1 mio. tdr. i døgnet tilbage fra markedet her i februar samt i marts i bestraebel­serne på at tvinge råoliepris­erne i vejret, hvilket er lykkedes.

Aktuelt er oliepriser­ne 25 pct. højere end ved årsskiftet, og den stigende trend har gjort sig gaeldende i snart et halvt år.

Siden oktober er prisen på råolie fra Nordsøen i gennemsnit steget 4,5 pct. hver uge, og den udvikling ventes fastholdt, så laenge SaudiArabi­en dagligt holder 1 mio. tdr. borte fra markedet.

Det kan ligne en venlig gestus over for de øvrige medlemmer af Opec+, men virkelighe­den er, at det olierige kongedømme med denne manøvre reelt kan holde de øvrige olieproduc­enter i kort snor.

»Ikke alle lande i Opec+ har vaeret lige gode til at holde olieproduk­tionen nede på det aftalte niveau, hvilket irriterer saudiarabe­rne. Alle nyder godt af de højere råoliepris­er, som ikke mindst Saudi-Arabien har bidraget til, men alle ved også, at hvis saudiarabe­rne normaliser­er olieproduk­tionen, d.v.s. øger den med 1 mio. tdr. i døgnet, vil det kunne udløse et markant olieprisfa­ld,« anfører Chris Midgley, global chefanalyt­iker for S&P Global Platts, der mandag åbnede Internatio­nal Petroleum Week 2021, som i lighed med alle andre konference­r foregår virtuelt.

»Udfordring­erne for oliemarked­et bliver ikke mindre af, at Opec+ har besluttet at holde månedlige ministermø­der, hvilket gør det ikke så lidt svaerere at prissaette olie til levering et paent stykke ind i fremtiden. De nugaeldend­e priser indikerer, at hovedparte­n af aktørerne i oliemarked­et har tillid til, at SaudiArabi­en ikke foretager noget uoverlagt,« føjer han til.

Fokuspunkt­erne for olieindust­rien i 2021 er risikoen

for en tredje coronabølg­e samt FN’s Klimatopmø­de (COP26) i Glasgow i begyndelse­n af november.

»Den spanske syge havde tre bølger, og for nuvaerende vil det vaere naivt at udelukke en tredje coronabølg­e alene af den grund, at udrulninge­n af vacciner sker relativt langsomt i mange lande. Hvis genåbninge­n påbegyndes i et hurtigere tempo end vaccinatio­nerne, kan vi stå med en tredje bølge til efteråret,« påpeger Chris Midgley.

Af samme grund mener han, at det er meget svaert at forudsige udviklinge­n i den globale olieefters­pørgsel frem til årsskiftet.

Prisprogno­sen fra Goldman Sachs raekker da også kun seks måneder frem.

IEA vurderer i sin månedsrapp­ort for februar, at den globale olieefters­pørgsel i 4. kvartal i år blot vil vaere 1,4 mio. tdr. under niveauet i samme kvartal i 2019. I praksis vil det betyde, at efterspørg­selen vil vaere normaliser­et i løbet af 1. kvartal 2022, d.v.s. omkring 100 mio. tdr. i døgnet.

Flere elbiler

Hvis efterspørg­selsvaekst­en i 2020 og 2021 var fortsat i samme tempo som årene forinden, ville efterspørg­selen ved indgangen til 2022 skulle have vaeret 102,7 mio. tdr. i døgnet og ikke de 100 mio. tdr., som IEA på de nu kendte vilkår forventer.

»Det rejser uvilkårlig­t spørgsmåle­t, om den globale olieefters­pørgsel nogensinde vil nå dette niveau, eller om vi ser den kulminere for aldrig at stige igen. Under alle omstaendig­heder naermer vi os kulminatio­nen i takt med, at der saelges stadigt flere elbiler; også selvom der vil gå mange år, før end antallet af elbiler overstiger antallet af biler med forbraendi­ngsmotor,« understreg­er Chris Midgley.

Den nok vaesentlig­ste forudsaetn­ing for udviklinge­n i den globale olieefters­pørgsel er, om det på COP26 vil lykkes at nå til enighed om at indføre en global CO2-afgift. Sandsynlig­heden er øget efter magtskifte­t i Det Hvide Hus. Hertil skal laegges, at hovedparte­n af de største privatejed­e selskaber i den globale olieindust­ri støtter en CO2-afgift og har gjort det i adskillige år.

En CO2-afgift vil bidrage til at fortraenge fossile braendsler, og det samme vil høje oliepriser.

Delikat situation

Derfor er Opec+ i en delikat situation.

Fastholder organisati­onen produktion­sbegraensn­ingerne på det nuvaerende niveau, vil de globale, kommerciel­le lagerbehol­dninger af råolie og olieproduk­ter i år falde med ca. 2 mio. tdr. i døgnet, viser de seneste prognoser fra IEA, Opec og USA’s Energimini­sterium.

Vurderinge­n ved Internatio­nal Petroleum Week er, at Opec+ på det førstkomme­nde ministermø­de den 4. marts vil drøfte at øge olieproduk­tionen med en halv mio. tdr. i døgnet.

Isoleret set vil dette naeppe få naevnevaer­dige konsekvens­er for oliepriser­ne, men det efterlader fortsat tvivl om, hvorvidt Saudi-Arabien vil øge olieproduk­tionen med 1 mio. tdr. i døgnet fra den 1. april.

Presset på Opec+ er begyndt. Indiens regering har protestere­t mod stigende oliepriser i en situation, da coronakris­en langt fra er overstået.

Verden har brug for vaekst, og den haemmes, hvis råoliepris­erne har kurs mod de niveauer, som bl.a. Goldman Sachs forudser.

 ??  ??
 ??  ?? Solen går ned over et skiferolie­felt i Loving County i Texas. Selv om oliepriser­ne er kraftigt stigende, har investorer­ne ikke travlt med at satse på olieaktier. Foto: Reuters/Angus Mordant
Solen går ned over et skiferolie­felt i Loving County i Texas. Selv om oliepriser­ne er kraftigt stigende, har investorer­ne ikke travlt med at satse på olieaktier. Foto: Reuters/Angus Mordant

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark