Jyllands-Posten

Chefjobbet i Shanghai begyndte med to uger på vand og ris

Efter nogle år i Korea var det planen, at Martin Rune Hoxer og familien skulle flytte hjem til Thisted. Der var endda skrevet under på et huskøb – men så kom et jobtilbud fra Shanghai, han ikke kunne sige nej til.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Da Martin Rune Hoxer sidste år tiltrådte som chef for det danske innovation­scenter på generalkon­sulatet i Shanghai, blev de første 14 dage lidt ud over det saedvanlig­e. Da han landede i Shanghais internatio­nale lufthavn sammen med resten af familien, gik turen nemlig direkte til et hotel og 14 dages tvungen corona-isolation.

Så snart han trådte ind på vaerelset, smaekkede døren bag ham, hustruen Christina og to halvstore drenge på 11 og 15 år for kun at blive åbnet, når der blev leveret mad og drikke.

»Det var så at sige to uger på vand og ris i et vaerelse med dårlig airconditi­on, hvor der ikke engang var mulighed for at gå ud på en balkon for at traekke lidt frisk luft,« fortaeller Martin Rune Hoxer, mens han taenker tilbage på 14 lange dage, hvor det efterhånde­n blev en kende belastende at vaere så taet på hinanden.

Isaer drengene, der er vant til sport og udendørs oplevelser, havde det svaert.

»Det var vilkårene, så der var ikke andet at gøre end at bide taenderne sammen, men jo – vi blev godt nok rystet sammen,« griner Martin Rune Hoxer.

Familien kunne derfor ånde lettet op, da den efter isolations­tiden fik lov til at bevaege sig ud blandt storbyens 24 mio. indbyggere. En del flere end de 15.000, der bor i Thisted, hvor Martin Rune Hoxer kommer fra. Det er dog ikke blevet til en bolig i en af Shanghais mange skyskraber­e, der skyder op om paddehatte på en fugtig skovbund.

»Jeg har tidligere haft en lignende stilling ved ambassaden i Seoul i Korea, og her boede vi midt inde i byen. Derfor har vi i Shanghai valgt et hus i en af forstaeder­ne. Både for at få lidt mere social omgang med naboerne, og fordi det ligger taet på den internatio­nale skole, hvor vores drenge går,« forklarer Martin Rune Hoxer.

Han pendler derfor dagligt ind til centrum, hvor generalkon­sulatet ligger.

Dansk eksport i medvind

Shanghai er en by i hastig udvikling, og som chef for det danske innovation­scenter er det Martin Rune Hoxers opgave at hjaelpe danske virksomhed­er og universite­ter med at få adgang til Kinas innovation­smiljø. Isaer inden for life science og miljøtekno­logi er der gode forretning­smulighede­r, forklarer danskeren, men også fødevarein­dustrien og it-sektoren nyder godt af fine eksport- og samarbejds­muligheder.

En raekke store og kendte danske virksomhed­er har allerede i en årraekke vaeret repraesent­eret på det kinesiske marked, men inden for de senere år er også en raekke opstartsvi­rksomheder inden for bl.a. medtech og cleantech kommet til, forklarer danskeren. Dansk innovation har ifølge ham gode muligheder for at skalere op på det kinesiske marked og i en region, der har et potentiale på to mia. mennesker, når vi taeller Oceanien med.

»Men kineserne kan skam også selv. Vi er midt i femårs

Vi har for laengst bevaeget os fra "Made in China" til "Designed in China". MARTIN RUNE HOXER, CHEF FOR DET DANSKE INNOVATION­SCENTER I KINA

 ??  ?? Martin Rune Hoxer har rejst en del i Asien og befinder sig godt i regionen. og nogle år hjemme i
Danmark ikke tøvede Det samme gør familien, med at tage en der efter Korea udstatione­ringsrunde mere i Shanghai. Foto:
Privat
Martin Rune Hoxer har rejst en del i Asien og befinder sig godt i regionen. og nogle år hjemme i Danmark ikke tøvede Det samme gør familien, med at tage en der efter Korea udstatione­ringsrunde mere i Shanghai. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark