Jyllands-Posten

Forestil dig ”Løvens Hule” for lønmodtage­re: »Så du går tit hjem efter kl. 16? Så er jeg ude!«

Ny forskning: ”Løvens Hule” viser faktisk ikke virkelighe­den.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er finans@finans.dk

Nogle gange formår videnskabe­n at se ting, vi andre ikke ser. Bare sådan. F.eks. at ”Løvens Hule” tegner et billede af ivaerksaet­tere som straebere, der går efter vaekst, vaekst, vaekst og arbejder i døgndrift.

Av. Den sad. Det er godt spottet af professore­n i ivaerksaet­teri ved Syddansk Universite­t, der har studeret tv-programmet:

At programmet igen og igen handler om en mand/ kvinde med et Duracell-batteri og en god idé, der påstår at kunne flerdoble sin omsaetning på få år. Med penge og råd fra en løve.

Forskeren er spot-on, og det samme er givetvis hans bekymring for, om programmet­s vaekst- og skalerings­hype kan skraemme nøjsomme typer fra at starte virksomhed. Og i et større perspektiv: Hvor mange kan egentlig føle sig succesfuld­e, efter at Jesper Buch har tømt tromlen i sin verbale Colt Peacemaker i hovedet på én? Ikke mange.

”Løvens Hule” er en ophobning af klichéer. Korrekt. Hvor er damefrisør­en, der overvejer at åbne egen salon, og hvor er økonomen, der naesten har to kunder og med én kunde til er klar til at gå konsulentv­ejen?

Ikke i det tv-studie, hvor United Production­s optog saeson 6. Og de var der heller ikke i saeson 1, 2, 3, 4 og 5. Men de er derude – i virkelighe­den.

Kritik af formatet blev også ventileret for et år siden. Dengang af en ivaerksaet­ter. Ivaerksaet­teren pegede på formatets store forkaerlig­hed for fysiske produkter. Seerne kunne nemlig nemmere forholde sig til, om en skjorte eller en dims kunne blive en saellert end et software eller en platform.

Det var det ene kritikpunk­t. Det andet var programmet­s indbyggede growth hack.

Når et produkt som en skjorte eller et par bukser havde vaeret i ”Løvens Hule”, og en løve havde storrost produktet og sagt ja til at skyde penge i det, havde vaerdisaet­ningen af sig selv fået et kaempe løft. Ifølge ivaerksaet­teren rummede granskning­en for rullende kamera et element af selvopfyld­ende profeti.

Fra samme skuffe: I sidste uge kom det frem, at en fjerdedel af de aftaler, der indgås i ”Løvens Hule”, ikke bliver til noget. Eller sagt på en anden måde:

For hver gang seerne får serveret fire håndslag mellem lam og løver, er der ét håndslag, som bliver trukket tilbage. Bare sådan. Fordi nogle salgs- og omsaetning­stal ikke holdt uden for rampelyset, eller et patent var taget, eller idémanden simpelthen fortrød, da konsekvens­erne af et partnerska­b med en løve gik op for ham.

Den korte version af en lang historie er, at ”Løvens Hule” ikke viser virkelighe­den. Men det vidste alle jo godt i forvejen.

Professore­n i ivaerksaet­teri ved Syddansk Universite­t haegter så ligesom ivaerksaet­teren bag app’en Drugstars en tankevaekk­ende pointe på. Den pointe er, at programmet muligvis ikke blot gør gode ting ved selvstaend­ighedskult­uren i Danmark.

Af en eller anden grund vil danskerne alligevel vaeldig gerne tro på ”Løvens Hule”. Kerneforta­ellingen om personen, der kaemper sig gennem traengsler og afsavn, fordi vedkommend­e tror på sin idé. Og ender med at sejre.

Interessan­t nok har danskerne ikke tilsvarend­e følelser for deltagerne i ”Gift ved første blik”.

Her kan forholdsvi­s skrøbelige skaebner, der er klar til at give alt for kaerlighed­en, sejle mod fuldbårne fiaskoer over tre afsnit, uden at seerne gør oprør og kraever programmet­s kerneforta­elling skrevet om til, at lykken sejrer til sidst.

Den korte version af en lang historie er, at ”Løvens Hule” ikke viser virkelighe­den. Men det vidste alle jo godt i forvejen.

I ”Løvens Hule” sejrer lykken til sidst. Dét er kerneforta­ellingen. Det er på ingen måde et billede af virkelighe­den, men det er den fortaellin­g, som programmet leverer til danskerne, når produktion­sselskabet har bearbejdet råmaterial­et. Sådan som vi ønsker det.

Forestil dig et ”Løvens Hule”-format, bare med lønmodtage­re. Ind kommer en kassedame i Kvickly, der søger et lån på 10.000 kr. mod 10.000 kr. af sine feriepenge naeste år.

Nu begynder løverne at spørge ind. Jo mere lønmodtage­ragtigt, hun svarer, jo større er chancen for et ja. Så da hun oplyser, at hun sommetider bliver efter arbejdstid og rydder op i frokoststu­en, siger Jesper Buch, at så er han ude.

Og Mia Wagner står af, da kassedamen oplyser, at hun vil bruge de 10.000 kr. på et kursus i multimedie­grafik, så hun kan tjene en skilling i sin sparsomme fritid.

Men den naeste deltager, der søger penge til en campingvog­n og et kroophold, får et ja fra alle løver.

Ahhh. Er det nu ikke lidt for klicheprae­get? Jo. Netop.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark