Jyllands-Posten

Hypnotiser­er negative renter investorer­ne til større risikolyst?

Rentenivea­uet er ikke kun lavt, men meget lavt. Spørgsmåle­t er, om de negative renter smerter så meget mentalt hos investorer­ne, at det får investerin­gsovertage­t?

- PER HANSEN investerin­gsøkonom Nordnet finans@finans.dk

Siden renterne toppede i midten af 1980’erne, har renteudvik­lingen med små afbrydelse­r kun kendt én vej: nedad. Det seneste årti er tendensen endda blevet forstaerke­t. Selv ikke konjunktur­elle opture har for alvor kunnet få gang i en renteoptur.

Stigende kapacitets­udnyttelse er blevet mødt af teknologis­ke landvindin­ger, og inflatione­n og inflations­forventnin­gerne er helt lagt ned. Stigende kapacitets­udnyttelse giver ikke det saedvanlig­e prisboost, og samtidig presser den globale opsparing, bl.a. drevet af stigende levealder, renterne nedad.

De lave renter er et gode, når du skal låne. Det er efterhånde­n meget laenge siden, at de variabelt forrentede rentetilpa­sningslån havde en positiv rente før bidrag, og husejerne varmer sig ved udsigten til meget lave ydelser. Det presser husprisern­e opad.

Anderledes ser det ud, når husejerne bliver til indlånere. Når de går ind ad bankdøren eller de netbanksma­essigt logger på, er billedet vendt om. Jo flere penge du har at gøre med, jo mindre er du ønsket. Den omvendte verden.

De negative renter er kommet for at blive. Markedsafk­astet for kontanter er indiskutab­elt negativt, og det er den regning, som bankerne sender videre til dig. Det nye er ikke de negative renter, som fra Nationalba­nkens side har vaeret gaeldende siden 2012. Det nye er, at omkostning­en bliver sendt videre, og at graensen for, hvornår der bliver sendt en ”opkraevnin­g”, fortsat falder.

Bankernes graense er forskellig. Nogle få lader større kontante summer stå uden at saette en pris på, men det er kun et spørgsmål om tid, før de også følger trenden. Andre opkraever allerede markedspri­sen fra første kontante krone. Det kan vaere på kontante pensionsor­dninger, eller hvis kunderne ikke har nemkonto.

Rentefald fra eksempelvi­s 2 pct. og ned til 0 pct. er stort, men er blevet tolereret og accepteret som ”tidens udvikling”. Anderledes er det formentlig gået, når stadig flere skal betale. Det er ikke kun uvant, men decideret ”forkert” (siger kunderne naturligt) at skulle betale penge for at have penge stående, og det har konsekvens­er.

Kunderne flygter fra regningern­e og bliver til investorer. Jeg ved ikke i hvor stort et omfang husprisern­e og aktiekurse­rne får et ekstra nyk opad på grund af de negative renter, men at det har en vis effekt, er jeg ikke i tvivl om.

Effekten kan maerkes, når tilstraekk­elig mange gør det samme på det samme tidspunkt. Mange baekke små giver en større effekt. Snebolden ruller. Ud over lysten til at undgå den økonomiske smerte ved at skulle betale på vej ind i banken, giver stigende aktiekurse­r og ejendomspr­iser ekstra blod på tanden.

Det er et to tredjedels kinderaeg. Du undgår at få en regning, samtidig med at alternativ­et giver et godt afkast. What’s not to like. Så laenge det varer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark