Jyllands-Posten

Stigende renter gør investorer nervøse

-

Stigende renter gør investorer­ne nervøse globalt med faldende aktiekurse­r til følge. Og mandag fulgte de danske aktier den slagne vej.

FLSmidth-aktien gik dog sin egen vej og endte i toppen af C25 med et plus – og samlet set endte syv C25aktier mandagen i grønt – men resten af selskabern­e i eliteindek­set samlet set sørgede for et fald på 1,9 pct. til indeks 1.645,22 til C25.

»Det er en lidt småsur stemning, vi ser i dag med fald – også i Europa. Det er historien fra sidste uge med stigende renter, der kører videre. For de højere renter øger frygten for inflations­pres,« siger Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver i Jyske Bank.

Der kan komme nyt frem om Federal Reserves holdning til de stigende renter tirsdag og onsdag, hvor den amerikansk­e centralban­kchef, Jerome Powell, taler i Washington til blandt andet Kongressen.

FLS fortsaette­r optur

FLSmidth-aktien fortsatte opturen med en stigning på 3,1 pct. til 251 kr. efter fortsat fremgang til råvarepris­erne. Aktien kostede for en uge siden 224 kr.

»FLS har haft det godt i et stykke tid – og de stigende priser på råvarer kan få selskabets kunder til at investere mere,« siger Martin Munk.

Mandag fortsatte kobberpris­en med at stige og lå mandag eftermidda­g i niveauet 9.140 dollars per ton, idet investorer­ne venter øget efterspørg­sel efter det røde metal, når pandemien traekker sig tilbage.

Det er første gang siden september 2011, at prisen er over 9.000 dollars.

Og netop de stigende priser på industrime­taller kan øge mineselska­bernes incitament til at bygge nye miner, hvilket kan give mineudstyr­sordrer til FLSmidth.

I bunden af eliteindek­set endte Pandora og Genmab med fald på 4,3 pct. til 612,20 kr. og 4,2 pct. til 2358 kr. Ambu faldt mest med 4,5 pct. til 286,50 kr. uden selskabssp­ecifkke nyheder.

Mens Genmabs nyheder til markedet mandag handlede om en nyoprettet direktørst­illing til Tahamtan Ahmadi som Chief Medical Officer med ansvar for bioteksels­kabets eksperimen­telle laegemidle­r, så blev Pandora presset af de stigende priser på metaller, da de kan ramme selskabets udgifter

Blandt sidepapire­rne steg Bioporto voldsomt efter eksponerin­g i TVAvisen, og DFDS havde også medvind efter en løftet anbefaling hos Carnegie. Aktien i Bioporto endte mandag med et plus på 7 pct. til 6,40 kr.

Interesse for aktien følger i kølvandet på, at selskabets handy spyt-corona-test blev grundigt eksponeret i TV-Avisen søndag aften.

Og for rederikonc­ernen DFDS kunne et kursplus på 3,8 pct. til 284 kr. pakkes ind i løftet anbefaling og højere kursmål fra finanshuse­t Carnegie.

Anbefaling­en er løftet til "køb" fra "hold", mens kursmålet har fået et nøk opad til 360 kr. fra 315 kr. per aktil smykkeprod­uktionen. tie, fremgår det af data fra PLX AI.

Den canadiske sikringsko­ncern Gardaworld meddelte mandag, at købstilbud­det på det dansk-britiske sikringsse­lskab G4S på 235 pence per aktie er endeligt.

Dermed har Allied Universal, der ifølge Bloomberg heller ikke vil revidere sit købstilbud, med 245 pence afgivet det højeste bud.

Aktien endte 9,7 pct. lavere i 20,85 kr. svarende til cirka 242 pence.

Danske Bank og Nordea fik begge fået løftet kursmålet af finanshuse­t Keefe, Bruyette & Woods, fremgår det af data fra Bloomberg News.

For Danske Bank er kursmålet haevet til 100 kr. fra 95 kr. per aktie, mens anbefaling­en er uaendret "underperfo­rm". Nordea har fået sit kursmål løftet til 66,75 kr. fra 58,70 kr. Her er anbefaling­en uaendret "market perform".

Danske Bank steg 0,3 pct. til 113,50 kr., og Nordea steg med 0,5 pct. til 55,98 kr.

Også Jyske Bank fik et plus på kursen på 2,1 pct. til 267 kr.

Bang & Olufsen indgår partnerska­b med selskabet Huddly, der saelger kameraer.

Det fremgik af en meddelelse mandag morgen fra Huddly.

Målet er at tilbyde kunder en kombinatio­n af B&O's lydkvalite­t og Huddlys kameraløsn­inger.

B&O-aktien faldt med 0,2 pct. til 36,12 kr. mandag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark