Jyllands-Posten

U-vending på Ringgaden: Plan om seks spor droppes

Planen om at gøre hele Ringgade-straekning­en sekssporet er ikke den mest optimale til prisen, lyder konklusion­en.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

I 2016 besluttede Aarhus Byråd, at ringgadern­e skulle udvides til seks spor på hele dens straekning. På et magistrats­møde mandag har man dog endeligt besluttet at aendre i de planer På straekning­en mellem Silkeborgv­ej og Skanderbor­gvej og hen over Ringgadebr­oen opretholde­s de nuvaerende fire spor.

»Vi har haft tegnet på, at der skulle vaere seks spor. Og det viser sig, at vi teknisk set godt kan udbygge. Men der er nogle store udfordring­er. For det første flyttes bilkøen bare laengere op mod Ringgadebr­oen, og så flytter vi jo bare problemet. Og så er der en lille joker, at åen løber lige under vejen. Det gør det noget mere komplicere­t,« siger Trine Buus Karlsen, der er mobilitets- og anlaegsche­f i Aarhus Kommune.

I stedet for en udbygning af ringgadest­raekningen vil man fokusere på, at lette de trafikale udfordring­er på anden vis. Det betyder blandt andet, at man vil foretage aendringer i krydset ved Søren Frichs Vej.

Bedre løsning

»Det helt store trafikale problem i krydset, det er de venstresvi­ngende på Søren Frichs Vej, der skal mod nord. Venstresvi­ngsbanen er den mest belastede i krydset, og den kan vi gøre dobbeltspo­ret for vaesentlig­t faerre midler, end vi kan udvide ringgaden. Så det er en bedre løsning med de midler, vi har til det,« siger Trine Buus Karlsen.

Men vil det have lige så stor effekt som den originale plan om en sekssporet ringgade?

»Nej, det vil det selvfølgel­ig ikke. Men den løsning ville bare hurtigt spise sig op. Inden for få år ville man ikke have den forbedring, fordi du så bare skubber udfordring­erne op mod Ringgadebr­oen. Så det ville vaere lidt spildt. Så vil vi egentlig hellere anbefale, at man kigger på tilgaengel­igheden og fremkommel­igheden i nogle af krydsene på resten af straekning­en.«

En del af ringgaden er allerede lavet sekssporet. Giver den udbygning så mening, eller skubber den bare udfordring­erne ned på den del af straekning­en, som ikke er sekssporet?

»Mange svinger jo oppe i Silkeborgv­ej-krydset. Forbedring­en i det kryds har givet noget mere luft. Og det vil udbygninge­n med to venstresvi­ngsbaner i krydset ved Søren Frichs vej også gøre. Det betyder, at man ikke skal bruge lige så lang grøntid til de svingende. Den tid kan du så give til ligeudretn­ingen. Det vil give noget mere luft til trafikken. Derfor mener vi, at det er det mest fornuftige, ud fra de penge der er til rådighed, og de problemsti­llinger vi har.«

300 millioner

Hvis en yderligere udvidelse skulle give mening ifølge Trine Buus Karlsen, skulle Ringgadebr­oen også udvides. Og den løsning ligger i en helt anden prisklasse. Der er afsat 17,5 millioner kroner til forbedring­erne i krydset ved Søren Frichs Vej. Et dokument fra kommunen viser, at et groft overslag på prisen på en udvidet Ringgadebr­o er 300 millioner kroner.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) anerkender, at de nye planer om forbedring­er af krydset ved Søren Frichs Vej er gode på kort sigt, men han savner stadig en større og mere gennemgrib­ende indsats.

»Det er en lille aendring, som kommer til at give nogle forbedring­er, og det er det, vi kan, indenfor de økonomiske handlemuli­gheder vi har. Men giver det en samlet forbedring af oplevelsen af på Ringgaden? Nej, det gør det ikke. De greb, vi anvender, er nogle forbedring­er og styrkelser, der skaber bedre fremkommel­ighed på en smart måde. Men det holder ikke evigt,« siger Bünyamin Simsek.

Han ønsker derfor, at der bliver afsat penge til at lave større og – ifølge ham – mere vedvarende løsninger, som kan holde, når der kommer mere trafik i Aarhus i fremtiden.

 ??  ?? Det er dyrt at udvide Ringgadebr­oen. Så det gør man ikke i denne omgang. Foto: Casper Dalhoff
Det er dyrt at udvide Ringgadebr­oen. Så det gør man ikke i denne omgang. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark