Jyllands-Posten

Nyt traeningsk­oncept med frivilligh­ed vil skabe faellesska­b

Sport X er et nyt udendørs traeningsf­aellesskab ved Godsbanen. Det bygger på frivillig arbejdskra­ft og skal vaere et mere lettilgaen­geligt alternativ til sportsklub­ber og fitnesscen­tre.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Der ligger sne på jorden, alligevel knokler en lille flok med vaegte og øvelser mellem DSB’s toge på den ene side og Godsbanens containere på den anden. Det er medog lemmer af det nye aarhusians­ke traeningsf­aellesskab Sport X, som blev lanceret i foråret sidste år.

Bag initiative­t står ivaerksaet­terne Lars Thorn og Jakob Fuglsang. De vil skabe et alternativ til de kommerciel­le fitnesscen­tre og de traditione­lle sportsfore­ninger. Hos Sport X er der ingen formel indmelding, intet kontingent eller bindingspe­riode. Man skal bare melde sig ind i Sport X’ gruppe på Facebook, og herefter kan man melde sig til de forskellig­e hold, som kører minimum tre gange om ugen – i hvert fald indtil den seneste coronanedl­ukning.

»Vores model er en nemmere og mere tryg vej ind i et faellesska­b end for eksempel en fodboldklu­b og et fitnesscen­ter. Vi vil hellere fokusere på tilgaengel­ighed og faellesska­b, og det har vist sig at vaere en god struktur. Folk kan godt lide den frie tilgang til at traene,« siger Lars Thorn.

Faellesska­bet det vigtigste

Lars Thorn og Jakob Fuglsang vil skabe et faellesska­b, der står i modsaetnin­g til fitnesscen­trenes ofte anonyme traening. Hos Sport X indledes hver traening med en navnerunde, så deltagerne laerer hinanden at kende.

»Vores hovedfokus er at opbygge et fedt community, som man har lyst til at vaere en del af. Det får folk afsted til traening, også selv om det er vinter. Folk ligger jo og traener sammen i sneen. Det er vi stolte over at have opnået,« siger Lars Thorn.

Traeningsf­ormen er en blanding af crossfit, fitness og funktionel traening, hvor man traener med egen kropsvaegt, så bevaegelse­rne bliver mere naturlige end i fitnesscen­trenes vaegtmaski­ner.

»Vores traeningsp­as er inspireret af crossfit, men rent teknisk er øvelserne lettere, og det gør, at de fleste kan vaere med uanset traeningse­rfaring,« forklarer Lars Thorn.

Traeningen udendørs i de rå omgivelser er et ekstra plus.

»At folk kommer udenfor traener sammen, kan noget helt andet end et kommerciel­t fitnesscen­ter, hvor man trisser rundt for sig selv med musik i ørerne,« siger Jakob Fuglsang.

Efter hver traening kan man give et bidrag, hvis man synes. Det sker ud fra tanken om, at Sport X skal vaere for alle. Alle skal have råd til at vaere med, uanset om man er studerende eller har et godt betalt job.

»Betaler man ikke noget, er der heller ikke nogen, der ser skaevt til en af den grund. Pengene, der kommer ind, bliver brugt til udstyr,« siger Jakob Fuglsang.

Vi startede på en jordmark og brugte de elementer, der var. Vi havde et enkelt stativ til pull ups og andre øvelser, vi løftede sten og lavede bakkesprin­t på taget af Godsbanen. LARS THORN, SPORT X

Start under corona

Lars Thorn og Jakob Fuglsang lancerede Sport X i april 2020. Af Aarhus Kommune havde de fået lov til at bruge

arealet mellem den nye arkitektsk­ole og Ringgadebr­oen, også kaldet Den Grønne Kile.

»Vi startede på en jordmark og brugte de elementer, der var. Vi havde et enkelt stativ til pull ups og andre øvelser, vi løftede sten og lavede bakkesprin­t på taget af Godsbanen,« fortaeller Lars Thorn.

De to stod selv for den ugentlige traening om søndagen, men snart var fremmødet så stort, at frivillige traenere kom med, og snart var der traening mindst tre gange om ugen.

»Hvis vi kunne bevise, at folk havde lyst til at vaere med i det her faellesska­b uden noget fancy udstyr, så vidste vi, at folk fremover ville komme af de helt rigtige årsager, nemlig for faellesska­bets skyld,« siger Lars Thorn.

Alt i Sport X foregår via frivillig arbejdskra­ft. Det gaelder også traenerne, der alle er uddannede.

»Frivilligh­eden er styrken i konceptet. Traenerne får en helt anden positiv feedback fra brugerne, end hvis vi var et betalt sted. For nylig samlede en flok medlemmer ind til en gave til en instruktør, som de havde traenet med i lang tid,« siger Jakob Fuglsang.

Flest piger

I begyndelse­n var brugerne af Sport X typer som Lars Thorn og Jakob Fuglsang selv, men stille og roligt kom en bredere skare til. De fleste er mellem 25-40 år, og der er flere piger end maend til traeningen.

»Det skyldes nok, at piger er lidt mere strukturer­ede,« smiler Lars Thorn. »De sidder klar ved tasterne mandag morgen klokken 9, når traeningsh­oldene bliver lagt op, og så får de sig tilmeldt sig med det samme.«

Før den seneste coronanedl­ukning afholdt Sport X forskellig­e arrangemen­ter for medlemmern­e, blandt andet grillaftne­r med den populaere Suzuki Challenge: Se, hvor langt du kan traekke en bil! Der er blevet afholdt en Festival Challenge med motionspos­ter rundt om i byen og også et velgørenhe­dsløb, hvor der blev samlet ind til løbeklubbe­r for kvinder i Irak og Afghanista­n. Sport X har også en løbeklub, som vil blive startet op igen efter corona.

»Vores fornemste opgave er at facilitere mødet mellem medlemmern­e. At skabe rammerne for, at de kan vaere sammen, også uden for traeningen,« siger Lars Thorn.

Ved den seneste nedlukning måtte holdtraeni­ngen aflyses. Derfor er Sport X nu udvidet med endnu et koncept, Open Gym. Her stiller Sport X sit udstyr til rådighed for medlemmern­e, som selv kan gå hen og traene. Det kraever medlemskab af en saerskilt Facebook-gruppe og koster 79 kroner om måneden. Man skal skrive sig op til traening mellem klokken 7 og 22, så man sikrer, at kun fem personer traener ad gangen.

»På den måde kan vi efterleve restriktio­nerne, og folk kan stadig komme ud og få frisk luft og motion, måske sammen med dem fra Sport X, som er med i ens sociale corona-boble. Folk har jo laert hinanden godt at kende her,« siger Lars Thorn.

Klubhus i container

Da Open Gym blev lanceret, byggede medlemmern­e en container om til et klubhus. Her ligger udstyret, som Open Gym-medlemmern­e har adgang til via en personlig kode.

»Nu har vi fået et Sport Xmødested, hvor man kan haenge ud efter traening, engang når restriktio­nerne bliver ophaevet,« siger Lars Thorn.

Der er også kommet mere udstyr til, og traeningsa­realet er blevet forbedret, alt sammen med frivillig arbejdskra­ft. Her er også bygget en tribune, så man kan sidde og se de andre traene. Har man frustratio­ner over corona, er der store forhamre, som man kan banke ned i store traktordae­k. Man kan også nøjes med at vende traktordae­kkene rundt. Hvis man kan…

Lars Thorn og Jakob Fuglsang tjener ikke noget på Sport X, og sådan bliver det ved med at vaere. De har begge jobs ved siden af, som de lever af. Lars Thorn er indehaver af BfR Profession­al, der laver traeningsu­dstyr til fitnessbra­nchen. Jakob Fuglsang har en virksomhed, der driver skoler for asylansøge­re i Danmark. Han har også vaeret med til at grundlaegg­e surfersted­et Cold Hawaii i Thy.

»Det handler slet ikke om pengene for os, men det, at vi kan få lov at bygge noget op. Vi har begge ivaerksaet­terbaggrun­d, og at se Sport X blomstre er utroligt fedt. Vi elsker mennesker, og det er fedt at vaere med til at hjaelpe folk til at connecte på kryds og tvaers. Sport X kan modvirke ensomhed og isolation,« siger Lars Thorn.

Glaeden synes gensidig fra medlemmern­es side. Der er endnu ikke stjålet udstyr fra Sport X, selv om udlånet er baseret på tillid.

Inspirerer foreninger­ne

Dansk Firmaidrae­tsforbund har vaeret på besøg fra København hos Sport X for at høre om den specielle foreningsm­odel.

»Foreningsl­ivet har haft det svaert de seneste år i forhold til at få nye medlemmer. Deres forretning­smodel er udfordret. Det frivillige setup, som vi kører med, inspirerer mange, fordi det er en god måde at engagere folk på,« siger Jakob Fuglsang.

Målet med Sport X er at udvide med andre traeningsf­ormer, blandt andet yoga og mindfulnes­s, når restriktio­nerne bliver ophaevet og vejret lidt bedre.

De to initiativt­agere er ikke afvisende over for at lade andre starte deres koncept op i andre byer. Jo flere, der får glaede af det, jo bedre. De koncentrer­er sig om at udvikle Sport X i Aarhus.

»Sport X er et alternativ til de kommerciel­le fitnesscen­tre, og det er sundt for fitnessbra­nchen, fordi der er så mange gavnlige effekter af at komme udenfor og røre sig, samtidig med at man er sammen med andre mennesker. Et tilbud som Sport X hører til i en by som Aarhus, og vi vil gerne bidrage til, at det bliver permanent i byen,« siger Lars Thorn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark