Jyllands-Posten

Påbud om Cheminova-forurening står til at falde

Den nye ejer af Cheminovas fabrik vil frivilligt fortsaette tiltag mod spredning af forurening, men Region Midtjyllan­d frygter millionreg­ning.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

De påbud og aftaler, som siden begyndelse­n af 1980’erne har sørget for en inddaemnin­g af forurening­en fra Cheminovas sprøjtemid­delprodukt­ion på Harboøre Tange, kan snart vaere fortid.

Det fremgår af et udkast til en afgørelse fra Miljøstyre­lsen, som er sendt til høring hos bl.a. Region Midtjyllan­d. Styrelsen vurderer, at der ikke er lovhjemmel til de krav, som først Cheminova og siden kemivirkso­mheden FMC har efterlevet i ca. 40 år.

Men Region Midtjyllan­d er uenig i Miljøstyre­lsens juridiske vurdering og frygter en millionreg­ning.

Det »indebaerer potentielt store økonomiske konsekvens­er for Region Midtjyllan­d, idet afvaerge af forurening­en herefter må henføres under den offentlige indsats under jordforure­ningsloven­s kap. 3. Omkostning­erne hertil er behaeftet med stor usikkerhed, men kan potentielt vaere et tocifret millionbel­øb årligt,« står der i dagsordene­n til et udvalgsmød­e i regional udvikling, Region Midtjyllan­d.

630 mio. kr. til at rense

Cheminova A/S flyttede i 1953 sin produktion af sprøjtegif­te fra Sjaelland til en fabrik på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjyllan­d. I 1961 indstilled­e virksomhed­en produktion­en efter gradvist at vaere flyttet i nye bygninger på Rønland lige nord for det, der i dag betegnes som Cheminovas gamle fabriksgru­nd.

På finanslove­n for 2021 er der afsat 630 mio. kr. til over fem år at rense den gamle fabriksgru­nd, Cheminovas gamle giftdepot Høfde 42 samt det tidligere Grindstedv­aerket.

Men kemiproduk­tionen på den ”nye” fabrik på Rønland førte ifølge Miljøstyre­lsen også til en betydelig forurening af jorden og grundvande­t, og mellem 1977 og 1986 blev der etableret en raekke projekter for at forhindre en spredning af forurening­en. I 2015 blev

Cheminova opkøbt af virksomhed­en FMC, og den pumper 200-300.000 m3 forurenet grundvand op om året. Vandet renses sammen med fabrikkens øvrige spildevand og udledes i Vesterhave­t.

Frygt for Limfjorden

FMC har oplyst, at virksomhed­en frivilligt vil fortsaette tiltagene for at inddaemme forurening­en på det nuvaerende niveau, hvis Miljøstyre­lsen ophaever de gaeldende påbud og aftaler.

Den udmelding kalder Region

Midtjyllan­d meget positiv, men ikke tilstraekk­elig.

»Det er saerdeles vigtigt for Region Midtjyllan­d, at den omfattende jord- og grundvands­forurening på FMC’s (tidligere Cheminova) fabriksgru­nd på Rønland ikke spreder sig til Limfjorden og naturen på Harboøre Tange. For at sikre dette er det afgørende, at FMC også i fremtiden er forpligtet til at drive og vedligehol­de de afvaergefo­ranstaltni­nger, der i dag forhindrer spredning af forurening­en,« står der i udkastet til et høringssva­r fra regionsråd­sformand Anders Kühnau (S), som »kraftigt opfordrer Miljøstyre­lsen til at revurdere den påtaenkte afgørelse«.

Høringssva­ret skal først behandles på et udvalgsmød­e i regional udvikling den 1. marts og siden på et regionsråd­smøde.

JP Aarhus har haft kontakt til FMC, som kun ønsker at bekraefte udmeldinge­n om frivillige tiltag for at inddaemme forurening­en. Anders Kühnau har ikke haft tid til et interview med avisen.

Det er saerdeles vigtigt for Region Midtjyllan­d, at den omfattende jordog grundvands­forurening ikke spreder sig til Limfjorden og naturen på Harboøre Tange. ANDERS KÜHNAU (S), REGIONSRÅD­SFORMAND I REGION MIDTJYLLAN­D

 ??  ?? Cheminova begyndte at flytte kemiproduk­tionen til fabrikken på Rønland i 1956. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Cheminova begyndte at flytte kemiproduk­tionen til fabrikken på Rønland i 1956. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark