Jyllands-Posten

Byggeriet af højhuse i Aarhus er ude af kontrol. Ny må byrådet vågne op

Nye højhuse får igen og igen lov til at skaemme byen, fordi politikern­e ikke er på vagt over for entreprenø­rer og bygherrer.

- RUNE FINK ISAKSEN

Som dreng kunne jeg om aftenen fra mit vindue se vort oplyste rådhustårn, og jeg spurgte min mor, hvorfor det var så højt. Svaret var, at tårnet viste, at her i byen var alle borgere med til at bestemme over den. Dengang var der kun to tårnhøje bygninger – domkirken og rådhuset – og de markerede noget faelles kulturelt. Siden er der dog kommet flere intetsigen­de og generende højhuse i byen.

Hvornår laerer byrådet at vaere på vagt over for entreprenø­rer og bygherrers ønsker om højhuse? Hvis byrådet ser tilbage på højhusbygg­erier i nyere tid, er det tydeligt, at højhuse – på grund af deres højde – ofte ødelaegger mere end forventet og gør grin med byens kvaliteter, til trods for de moderne visualiser­ingsvaerkt­øjer, som planlaegge­rne har.

Lad mig naevne fire højhuse, som tydeligt viser dette.

Prismet: Prismet ved Den Gamle By tillod byrådet, trods protester. Først da det var opført, fortrød flere i byrådet tilladelse­n, netop fordi den – som forudsagt – ødelagde oplevelsen af Den Gamle By og således nedgjorde en af byens vigtigste attraktion­er.

Bruuns: Der gik dog ikke mange år, før man tillod højhuset ved Bruuns. Man havde lovet, at det – set fra strøget – ikke ville rage op over vor statelige banegård. Men da det var opført, ragede det netop op over banegården set fra byens vigtigste butiksstrø­g og gjorde således grin med vor flotte banegård.

Nu skulle man tro, at byrådet havde laert at passe på med højhuse, og at det ville kraeve ordentlige forundersø­gelser, der kunne vise, om et nyt højhus vil ødelaegge noget af byens saeregne karakter.

Byrådet vidste jo godt, at byen har mange attraktion­er, som man skal passe på – eksempelvi­s Danmarks måske laengste symmetriak­se fra Sankt Lukas Kirke til Aarhus Stadion, så derfor fik man noteret, at den akse ikke måtte forstyrres.

arkitekt m.a.a., Åbyhøj

Ceres Panorama: Men så tillod man højhuset Ceres Panorama, og dermed ødelagde man netop naevnte symmetriak­se set fra Aarhus Stadion op mod Sankt Lukas Kirke, idet Ceres Panorama nu tårner sig op ved siden af kirkens tårn. Det kom helt bag på ikke bare byrådet, men også den stadsarkit­ekt, som netop skulle varetage, at noget sådant ikke skete.

Man havde altså ikke laert noget, medmindre det var, fordi man bevidst ville gøre byen berømt for at gøre sig selv til grin, eller at nogen bevidst – uden at andre opdagede det – netop ønskede, at man fra Ceres Panorama kunne se helt ud til Ceres Park (stadion), som ligger 2,5 km derfra! Det viser, at højhuse kan virke generende milevidt, og at man derfor skal vaere på vagt.

Systematic: Men i byrådet ville man tilsynelad­ende helt bevidst bare have smaekket så mange højhuse op som muligt. Kort tid efter tillod man nemlig med stadsarkit­ektens tilskyndel­se, at der skulle rejses et slankt højhus til Systematic ved Frichsvej, til trods for at mange faellesråd og borgere protestere­de mod at ødelaegge oplevelsen af den grønne kile omkring Brabrandst­ien. Og det blev endda påvist, at virksomhed­en kunne få de nødvendige arealer ved byggeri i kun fire etager på grunden.

Det blev ikke et slankt højhus, men en klods, der mest af alt ligner en overdimens­ioneret kaffedåse.

Jeg siger: Kaere byråd – vågn dog op og stop latterligg­ørelsen af vor by!

Men det hjaelper tilsynelad­ende ikke, for nu vil man måske tillade et enormt højhus på havnen kun ca. 700 m fra domkirken. Og man synes nok, at det er originalt, fordi det er udformet som et tårn bygget af skaevt optårnede legeklodse­r.

Som arkitekt m.a.a. Anders

Bove Christense­n gav udtryk for her i avisen forleden, så er det helt forfejlet.

Dette højhus er ude af proportion­er i forhold til sine omgivelser og Aarhus midtby.

Venligst tag vare på vor by – flere højhuse skal ikke gøre byen helt til grin, så tillad det ikke, og husk, at det eneste højhus, der er ønsket af borgerne, er rådhustårn­et.

Systematic­s byggeri blev ikke et slankt højhus, men en klods, der mest af alt ligner en overdimens­ioneret kaffedåse.

 ??  ?? Prismet ved Den Gamle By er et eksempel på et højhusbygg­eri, der blev opført, trods protester. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen
Prismet ved Den Gamle By er et eksempel på et højhusbygg­eri, der blev opført, trods protester. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark