Jyllands-Posten

Ny skotsk forskning viser, at vaccine er bedre end sit rygte

Vaccinen fra OxfordAstr­azeneca beskytter effektivt mod alvorlige tilfaelde af covid-19, viser et stort skotsk studie. Resultater­ne glaeder en dansk ekspert.

- NICOLAI RAASTRUP KLAUS DOHM nicolai.raastrup@finans.dk klaus.dohm@jp.dk

Efter at Pfizer-vaccinen ifølge en stor rapport fra Israel har vist sig at vaere saerdeles effektiv i praksis, kommer der nu også opmuntrend­e nyt fra Skotland om vaccinerne­s evne til at forhindre alvorlige tilfaelde af covid-19.

Ikke mindst de positive resultater for den omdiskuter­ede vaccine fra Astrazenec­a vaekker glaede.

»Disse resultater er virkeligt opmuntrend­e og giver os stor grund til at vaere optimistis­ke for fremtiden. Vi har nu et nationalt vidnesbyrd – på tvaers af hele landet – om, at vaccinatio­n giver beskyttels­e mod, at folk bliver indlagt på hospitalet med covid-19,« siger professor Aziz Sheikh, ledende forsker og direktør, University of Edinburgh’s Usher Institute, i en pressemedd­elelse.

Forskerne fra fem universite­ter i Skotland og de skotske sundhedsmy­ndigheder har fulgt udviklinge­n hos 99 pct. af den skotske befolkning på 5,4 mio. mennesker, hvoraf 1,1 mio. mennesker modtog den første dosis vaccine mellem den 8. december og den 15. februar.

Fire uger efter at have modtaget den første dosis vaccine fra Oxford-Astrazenec­a var risikoen for at ende på hospitalet med covid-19 reduceret med 94 pct. Mens risikoen for dem, der havde fået et stik med vaccinen fra Pfizer, var reduceret med 85 pct.

Resultater­ne er offentligg­jort via det ansete videnskabe­lige tidsskrift The Lancet, men er ikke fagfaelleb­edømt.

»Alle vacciner ser ud til at kunne føre til, at hospitalsa­fdelingern­e aflastes, og at mennesker undgår at dø. Det er glaedeligt og lover godt,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t.

Effekten gør sig også gaeldende hos folk, der er aeldre end 80 år. For dem var risikoen reduceret med 81 pct. For denne aldersgrup­pe er der ikke data nok til, at man kan vurdere vaccinerne­s effekt saerskilt.

Skepsis mod vaccine

Herhjemme har Dansk Sygeplejer­åd og FOA udtrykt skepsis over for vaccinen, der i undersøgel­ser har vist sig mindre effektiv mod visse mutationer af coronaviru­s og give svagere beskyttels­e mod infektione­r i de afsluttend­e kliniske forsøg.

Der er ifølge Hans Jørn Kolmos ingen grund til at sige nej til vaccinen fra Astrazenec­a:

»Alle vacciner forebygger effektivt alvorlige sygdomstil­faelde. Det er det vigtige.«

Flere danske hospitaler oplyser, at det ikke har vaeret et stort problem med personale, der siger nej til Astrazenec­a-vaccinen.

Helen Bernt Andersen, sundhedsfa­glig direktions­konsulent på Rigshospit­alet, oplyser, at langt de fleste dér har taget imod den. Hun påpeger, at der er fordele ved at have fået vaccinen, hvis man alligevel skulle blive smittet.

»Hvis man får corona, så ved man fra forskning, der er lavet internatio­nalt, at man får mildere coronaforl­øb (hvis man er vaccineret, red.), og det er også vaerd at tage med,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark