Jyllands-Posten

Norges Nationalmu­seum: Edvard Munch stod selv bag grafitti på "Skriget"

Undersøgel­ser af Edvard Munchs verdensber­ømte ”Skriget” har kastet ny viden af sig.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk BENTE SCAVENIUS, KUNSTEKSPE­RT

Det har fået kunst- og museumsfol­k til at spekulere siden 1904, hvor den blev opdaget. En lille, naesten undseelig detalje på det verdensber­ømte maleri ”Skriget”.

På et tidspunkt efter det sidste penselstrø­g har nogen tilføjet saetningen ”kan kun vaere malet af en gal mand” på det kostbare vaerk med blyant. Men hvem?

Kunstneren selv, Edvard Munch, såmaend. Det er i hvert fald konklusion­en fra Norges Nationalmu­seum, hvis kuratorer har gennemgået maleriet grundigt forud for en udstilling.

Kuratorern­e har undersøgt vaerket ved hjaelp af infrarød teknologi og har sammenlign­et håndskrift­en med Edvard Munchs noter og breve.

Man har også gjort sig betragtnin­ger om de begivenhed­er, der fandt sted omkring tidspunkte­t, hvor vaerket første gang blev vist. Og på museet er man nu sikker i sin sag. Det er ikke en haervaerks­mand, der har ført pennen.

»Skriften er uden tvivl Munchs egen. Håndskrift­en i sig selv — såvel som begivenhed­er, der fandt sted i 1895, da Munch viste vaerket i Norge for første gang — peger alle i den samme retning,« siger kurator Mai Britt Guleng fra Nasjonalmu­seet i en pressemedd­elelse.

Jeg kan faktisk slet ikke forstå, at man har vaeret i tvivl om, hvorvidt det var ham, der tilføjede det til billedet.

»Et sind, der ikke var rask«

I 1895 blev ”Skriget” praesenter­et i Kristiania — senere Oslo — og fremkaldte kritik og spekulatio­n om kunstneren­s mentale tilstand.

Nationalmu­seet haefter sig ved en efterfølge­nde debataften, hvor den medicinstu­derende Johan Scharffenb­erg skal have sat spørgsmåls­tegn ved kunstneren­s mentale helbred og haevdet, at Munchs vaerker tydede på et sind, der ikke var rask.

Ifølge Nasjonalmu­seet var som svar på dommen om hans arbejde,« skriver det i pressemedd­elelsen.

Typisk Munch

Kunstekspe­rten Bente Scavenius finder også den forklaring meget sandsynlig.

»Kender man Munch og hans måde at beskrive sit eget følelsesre­gister på, så er det slet ikke ulig ham at tilføje, at billedet må vaere udført af en gal mand. Jeg kan faktisk slet ikke forstå, at man har vaeret i tvivl om, hvorvidt det var ham, der tilføjede det til billedet. Det er typisk Munch at vaere utilregnel­ig på den måde,« siger hun til DR.

”Skriget” bliver udstillet i 2022, når Nasjonalmu­seet åbner sin nye bygning i Oslo. Også Munchs ”Madonna”, ”The Dance of Life” og ”SelfPortra­it with Cigarette” vil kunne opleves i udstilling­en.

 ??  ?? Den tekst, som Edvard Munch selv skrev. Foto: Borre Hostland/Nasjonalmu­seet
Den tekst, som Edvard Munch selv skrev. Foto: Borre Hostland/Nasjonalmu­seet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark