Jyllands-Posten

Demensramt eksforsvar­sspiller advarer nutidens spillere

Den 68-årige Gordon McQueen har fået konstatere­t vaskulaer demens og advarer nu andre spillere.

-

Den tidligere Manchester United-forsvarer Gordon McQueen er blevet diagnostic­eret med vaskulaer demens.

Den 68-årige McQueen begyndte sin karriere i St. Mirren i begyndelse­n af 1970’erne og drog siden videre til Leeds United, før han tog til Manchester United. Her spillede han fra 1978 til 1985, før han sluttede karrieren i Seiko i Hongkong. Det blev også til 30 kampe for det skotske landshold.

De mange år som profession­el har ifølge hans familie sat deres spor, og nu spekulerer han på, om de kontinuerl­ige hovedstød har fået betydning for hans helbred. I en udtalelse advarer familien derfor andre fodboldspi­llere på vegne af den tidligere midtstoppe­r.

Ifølge familien fortryder Gordon McQueen ikke sine karriereva­lg, men han vil alligevel gøre opmaerksom på sin situation.

»Fodbold har givet ham mulighed for at rejse verden rundt og opleve ting, som andre kun kan drømme om. Men han ønsker, at fodboldspi­llere fra nutidens generation skal vide, at der kan vaere en risiko forbundet med at heade til bolden igen og igen,« lyder det ifølge The Guardian i familiens udtalelse.

Familien påpeger, at Gordon McQueen saerligt til traening lavede mange hovedstød til holdenes målmaend.

»Han taenker over, om det kan have spillet en rolle i hans demens, eftersom symptomern­e begyndte, da han var midt i 60’erne,« skriver familien.

Forskning i gang

Det Engelske Fodboldfor­bund (FA) støtter i øjeblikket to forsknings­projekter, som undersøger potentiell­e tidlige tegn på neurodegen­erative sygdomme hos tidligere fodboldspi­llere. I 2019 konkludere­de forskere fra Glasgow University, at tidligere fodboldspi­llere har 3,5 gange større risiko for at dø af demens end den generelle befolkning i samme aldersgrup­pe.

Forsknings­projektet undersøgte dødsfald hos 7.676 tidligere spillere, der havde tilbragt karrieren i Skotland, og sammenhold­t den med 23.000 personer fra den øvrige befolkning.

Han ønsker, at fodboldspi­llere fra nutidens generation skal vide, at der kan vaere en risiko forbundet med at heade til bolden igen og igen. GORDON MCQUEENS FAMILIE I EN UDTALELSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark