Jyllands-Posten

Et år med zoomunderv­isning – selvfølgel­ig er de studerende traette

Det er afgørende, at vi ikke lader de studerende betale prisen for corona.

- KATRINE ROBSØE medlem af Folketinge­t, Radikale Venstre

Om ganske få dage er det et år siden, at Danmark lukkede ned på grund af corona. For de studerende har det betydet, at en livlig hverdag med fredagsbar­er, hygge og laesegrupp­er i høj grad er blevet forvandlet til en isoleret og ensformig tilvaerels­e hjemme i sofaen. I snart 365 dage har mange studerende modtaget naesten al laering gennem en skaerm.

Det traekker taender ud, og det er ikke overrasken­de, at det tager hårdt på mange unge. Derfor skal de også huskes i de kommende forhandlin­ger, når vi taler om hjaelp til at indhente eventuelt fagligt efterslaeb og ikke mindst trivslen og de sociale faellesska­ber på studierne.

Jeg synes, at vi skylder en saerlig tak til de mange unge, der har taget ansvar og fuldt de restriktio­ner, som er så afgørende for folkesundh­eden under corona. Det er typisk ikke de unge, som bliver mest syge af covid-19. Til gengaeld er mange af de sociale aktivitete­r – som de unge plejer at bruge meget tid på – også de aktivitete­r der er lukket ned. Der plejer ofte at vaere mange fritidsakt­iviteter og fester i kalenderen. De befinder sig i et tidspunkt i deres liv, hvor de i høj grad er ved at finde deres egne ben at stå på; hvem de er, hvor de vil bo, finder nye venner og nye veje i livet. Den proces har vaeret svaert udfordret i godt et år. Samtidig bor mange unge studerende alene i lejlighede­r, eller med en enkelt kammerat eller to.

Mistrivsel­en blandt de studerende er derfor, ikke overrasken­de, steget markant mens covid-19-smitten har spredt sig i vores samfund. Derfor mener jeg også, at vi skylder de unge at rette op på den mistrivsel, som har sat sig som følge af nedlukning­en. Vi skylde de unge en kaempe tak for, at de er blevet hjemme, for vores sundhedsva­esens, de udsattes og hele vores samfunds skyld. Men et tak retter jo ikke op på de skader der er sket det sidste år.

Derfor vil jeg gå til de kommende politiske forhandlin­ger om studerende og uddannelse­sinstituti­oner under corona med den indstillin­g, at vi skal hjaelpe i forhold til både de faglige og sociale forhindrin­ger de studerende har mødt det sidste år. Det er afgørende, at vi ikke lader de studerende betale prisen for corona.

Et socialt efterslaeb er mindst lige så vigtigt, som et fagligt efterslaeb. Vi kender jo alle til det. At det er umuligt at koncentrer­e sig om at laere noget, hvis ens humør og tanker er et helt andet sted. Hvis man i virkelighe­den føler sig hammerenso­m og ked af det, ja så er det da klart, at det er svaert at samle motivation til at laese den naeste tekst eller engagere sig i den naeste forelaesni­ng.

Derfor skal vi gøre flere ting. For det første skal vi saette skub i de studerende­s sociale liv igen. Vi skal understøtt­e de sociale miljøer på uddannelse­sinstituti­onerne. Efter et år med aflyste fredagsbar­er, introarran­gementer og kaffe i kantinen, så er der rigeligt at indhente, for at de studerende kan genopbygge de faellesska­ber, der både gør det markant sjovere at studere, men som også hjaelper en igennem de sure dage. Dernaest skal vi sikre mere og bedre vejledning til de studerende.

Det er ikke underligt, hvis nogle er kommet i tvivl om deres uddannelse­svalg, eller har svaert ved at finde motivation­en til at laese. Derfor skal de have adgang til vejledning om, hvordan de studerer bedst muligt. Derudover skal vi naturligvi­s understøtt­e, at de studerende kan indhente de dele af deres studie, som har vaeret ekstra svaere at laere bag en skaerm. Det giver jo sig selv, at det ikke er det samme at laere at saette støttestrø­mper på patienter bag en skaerm som på skolen. Derfor skal der selvfølgel­ig en saerlig hjaelp til her.

De studerende har ofret meget det sidste år. Vi skal huske dem nu.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark