Jyllands-Posten

Vores nabolande vaccinerer sårbare borgere i eget hjem

Danske myndighede­r har hidtil sagt, at vacciner ikke kan køres ud til sårbare borgere i eget hjem. I Norge og Sverige gør man det.

- MORTEN PIHL THOMAS VIBJERG morten.pihl@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Vaccinerne kan ikke tåle at blive transporte­ret. Det har indtil nu vaeret de danske sundhedsmy­ndigheders argument for, at borgere, som ikke er i stand til at komme hen på en vaccinekli­nik, må undvaere vaccine mod covid-19.

Mens de danske myndighede­r har afvist at hjemmevacc­inere svagelige, immobile borgere, er situatione­n den modsatte i både Norge og Sverige.

Her rykker kommuner og regioner ud med vacciner fra Pfizer-Biontech og vaccinerer sårbare borgere i deres eget hjem. Det oplyser norske og svenske sundhedsmy­ndigheder til Jyllands-Posten. Så laenge transporte­n foregår forsigtigt, er det ikke et problem at køre vacciner ud til borgerne, lyder det.

»Regionerne i Sverige hjemmevacc­inerer personer, der er over 65 år og ikke selv kan komme til sundhedsva­esenet, med Pfizers vaccine,« lyder det fra SKR, der repraesent­erer samtlige svenske kommuner og regioner.

Jyllands-Posten kunne lørdag afdaekke, at danske borgere over 65 år, som er sengeligge­nde, er skubbet ud af vaccinekøe­n med den begrundels­e, at der endnu ikke findes en vaccine, som er »egnet« til at blive kørt hjem til dem.

Men når man i Norge og Sverige kan bringe vacciner ud, må det også kunne ske i Danmark, lyder det fra V, K, DF og SF.

»Det er et svigt af borgere i hjemmeplej­en, at vi ikke vaccinerer denne gruppe meget sårbare mennesker. Det er bare at se at komme i gang,« siger SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen.

Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur skriver i produktres­umeet for Pfizer-Biontech-vaccinen, at den ikke må omrystes efter opblanding, men der er ikke et forbud mod transport.

»I min optik må man kunne lave en teknisk løsning, så vaccinerne kan blive transporte­ret hjem til de sårbare,« siger Lars Østergaard, professor og ledende overlaege ved Aarhus Universite­tshospital.

Sundhedsmi­nisteriet oplyser, at en ny plan skal sikre, at målgruppen vil blive vaccineret enten med vacciner bragt ud til borgerne eller via transport af borgerne til et vaccinatio­nscenter.

»Hvor svaert kan det vaere?«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark