Jyllands-Posten

Norge og Sverige vaccinerer sårbare mod covid-19 i eget hjem, men ikke Danmark: »Hvor svaert kan det vaere?«

- THOMAS VIBJERG MORTEN PIHL thomas.vibjerg@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Han havde det ikke godt med det, Allan Christense­n, da han i fredags vinkede farvel til sin hustru, satte sig ind i parrets Toyota Yaris og kørte til Nykøbing Hallen på Mors for at lade sig vaccinere mod covid-19. Egentlig havde han lovet sig selv, at han kun ville have stikket, hvis hans hustru også kunne få det.

Den 85-årige Allan Christense­n føler sig frisk, han kører bil, og han slår graesset i haven.

Hans hustru, Bodil Christense­n på 83 år, er derimod bundet til en seng, hun har smerter, hun har på nogle måneder tabt sig 11-12 kilo, og hun får besøg af hjemmeplej­en både morgen, middag, eftermidda­g og aften.

»Jeg har i lang tid sagt, at jeg kun vil vaccineres, hvis min kone også kan blive det. Det vil jo vaere temmelig skidt for vores aegteskab, hvis hun får corona og kreperer, og jeg lever i bedste velgående, fordi jeg har fået en vaccinatio­n,« siger Allan Christense­n.

Hans hustru har vaeret svaekket i flere år, forklarer han, men helt galt gik det sidste sommer, da hun faldt på badevaerel­sesgulvet og slog ryggen.

Siden har hun ikke vaeret med ham på køretur. Hun har ikke vaeret ude i haven. Hun har ikke vaeret uden for en dør.

23 af døgnets 24 timer ligger hun i sin seng.

»Hun er oppe at spise, men det skal gå hurtigt – al maden skal vaere parat, inden hun kommer op – for hun kan ikke holde til at sidde i en stol i mere end fire til fem minutter,« siger han.

»Så hun kan overhovede­t heller ikke holde til at sidde i en bil for at komme ned at blive vaccineret.«

Krog på bilen

Jyllands-Posten afdaekkede i lørdags, at nogle af de svageste borgere er blevet skubbet ud af køen til en covid-19-vaccine.

Gang på gang har både regeringen og sundhedsmy­ndighedern­e sagt, at netop de aeldste og de mest sårbare står forrest i vaccinekøe­n, men det gaelder ikke hjemmeboen­de aeldre over 65 år, som er sengeligge­nde – f.eks. efter at vaere blevet ramt af en blodprop – og får kommunal hjaelp og pleje.

For den kommunale transporto­rdning, som tilbydes til borgere, der ikke kan transporte­re sig selv til et vaccinatio­nscenter, daekker kun siddende transport.

Ifølge kommunefor­eningen KL har Sundhedsmi­nisteriet meddelt, at kommunerne »ikke skal tilbyde liggende transport«.

»Selv om jeg har traekkrog på min bil, og der er hjul på den seng, hun ligger i, så synes jeg, at det vil vaere betaenkeli­gt at spaende hende efter bilen og køre hende ned for at blive vaccineret. Det har jeg sagt til

 ??  ?? Bodil Christense­n på 83 år er sengeligge­nde og kan ikke blive vaccineret mod covid-19, fordi de danske myndighede­r ikke vil køre ud til sårbare borgere som hende og vaccinere. Hendes mand,
Allan Christense­n på 85 år, er blevet vaccineret og kalder det tåbeligt, at man ikke vil vaccinere borgere som hans hustru i eget hjem, når det sker i både Norge og Sverige. Foto: Casper Dalhoff
Bodil Christense­n på 83 år er sengeligge­nde og kan ikke blive vaccineret mod covid-19, fordi de danske myndighede­r ikke vil køre ud til sårbare borgere som hende og vaccinere. Hendes mand, Allan Christense­n på 85 år, er blevet vaccineret og kalder det tåbeligt, at man ikke vil vaccinere borgere som hans hustru i eget hjem, når det sker i både Norge og Sverige. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark