Jyllands-Posten

HÅNDTERING AF PFIZERS-BIONTECHS VACCINE

-

356 kommuner kører ud til borgerne og vaccinerer dem med Pfizer-Biontechs vaccine i deres egen bolig. Det er typisk patienter, som er sengeligge­nde, og som i forvejen modtager daglige besøg af hjemmesyge­plejersker, oplyser overlaege Preben Aavitsland fra Folkehelse­institutte­t.

»Alle aeldre skal have et reelt tilbud, som de faktisk skal kunne benytte sig af, og for nogle patienter er det mere praktisk at vaccinere dem i deres eget hjem,« siger han.

Han understreg­er, at det godt kan lade sig

I produktres­umeet for PfizerBion­techs covid-19-vaccine står flere gange, at vaccinen ikke må omrystes.

Mens de danske myndighede­r afviser at vaccinere borgere i eget hjem, mener de svenske og norske myndighede­r godt, at vaccinen med en skånsom håndtering kan bringes forsvarlig­t frem til sårbare borgere.

Her er forskrifte­rne for, hvordan vaccinen skal håndteres fra fryser til nålestik:

Det nedfrosne haetteglas med seks doser vaccine tages ud af fryseren. Vaccinen kan opbevares i op til fem dage i køleskab og i op til to timer ved temperatur­er op til

30 °C inden brug.

Når det optøede haetteglas har nået stuetemper­atur, vendes det »forsigtigt rundt 10 gange før fortynding«. Det må »ikke omrystes«.

Den optøede vaccine fortyndes med nathiumchl­orid. Blandingen »vendes forsigtigt rundt 10 gange. Må ikke omrystes«.

Det fortyndede haetteglas maerkes med dato og tidspunkt. Blandingen »må ikke nedfryses eller omrystes« og skal anvendes inden for seks timer.

Der kan nu optraekkes seks doser fortyndet vaccine i kanyler, og der kan vaccineres. gøre at transporte­re Pfizer-Biontechs vaccine ud til borgerne, når blot man er forsigtig og ikke ryster den undervejs.

»God investerin­g«

Karmøy Kommune nordvest for Stavanger er en af de mange norske kommuner, som kører ud med Pfizer-Biontech-vaccinen til borgernes eget hjem.

»Vi har besluttet os for at give et tilbud om vaccinatio­n i eget hjem til alle, som er modtagere af hjemmehjae­lp. Vi har valgt at tilbyde en udstrakt hjemmevacc­inering af de allersyges­te aeldre i kommunen,« siger Martin Eikrem, smittevaer­nslaege i Karmøy Kommune.

Kommunens praksis hviler på en vaccinatio­nsvejledni­ng fra Folkehelse­institutte­t, hvor der står: »Fortyndet vaccine i haetteglas bør i mindst mulig grad transporte­res, men undtagelse kan gøres, hvis det er nødvendigt at fragte skrøbelige personer til et vaccinatio­nscenter.«

Martin Eikrem forklarer, at en faerdigopb­landet vaccine kan holde sig i seks timer, og at man blander vaccinerne hjemmefra, så de raekker til et specifikt geografisk område med kort afstand mellem opblanding­ssted og borgernes hjem. To sundhedspe­rsoner transporte­rer den opblandede vaccine ud til borgerne på en måde, hvor vaccinen »udsaettes for minimal turbulens under transport«. Efter at have vaccineret borgerne observerer personalet, om borgeren får det dårligt af vaccinen.

»Vi mener, det er en god investerin­g at bruge lidt flere ressourcer, så de aeldste borgere oplever tryghed ved vores måde at vaccinere på,« siger Martin Eikrem.

Også i Sverige, hvor regionerne har ansvaret for vaccinatio­n, kører man ud og vaccinerer borgere over 65 år, som ikke selv kan transporte­re sig til et vaccinatio­nscenter, med Pfizer-Biontechs vaccine, oplyser Sveriges Kommuner og Regioner, SKR, hvor alle kommuner og regioner er medlemmer.

I Jönköping var regionen til en begyndelse bekymret for, om Pfizer-Biontechs vaccine ville tage skade af at blive transporte­ret ud til borgere, som ikke var i stand til at blive vaccineret på et vaccinatio­nscenter, oplyser Davin Edenvik, assisteren­de smittebesk­yttelsesla­ege.

»Men vi vurderede, at hensynet til at vaccinere disse sårbare patienter opvejede den eventuelle risiko, der var for, at vaccinen skulle tage skade af transporte­n,« siger han.

I Halland hjemmevacc­inerer regionen også borgere over 65 år, som får hjemmehjae­lp, med Pfizer-Biontechs vaccine, oplyser regionen.

I Uppsala nord for Stockholm ville regionen i begyndelse­n ikke køre ud til borgerne med vacciner, fordi Pfizer-Biontech-vaccinen og delvist også Modernas vaccine har begraenset holdbarhed og er stødfølsom. Man frygtede, at vaccinen ville blive ødelagt. Men efter at have givet 25.000 doser i regionen og laert at håndtere vaccinen kører regionen nu ud og vaccinerer borgerne i eget hjem, oplyser cheflaege Robert Sarkadi Kristianss­on.

»Typisk blandes vaccinen på et vaccinatio­nscenter, sprøjterne pakkes, så de er velbeskytt­ede (under transport, red.), og vaccinatio­nerne gives til borgerne derhjemme. Personalet bliver der mindst 15 minutter og kører derefter videre til naeste patient. Mig

Det er fuldstaend­ig tåbeligt, at vaccinerne ikke bliver kørt ud i Danmark. ALLAN CHRISTENSE­N, 85 ÅR

bekendt er ingen doser blevet ødelagt under transporte­n,« siger Sarkadi Kristianss­on.

Fra patientorg­anisatione­n Danske Patienter er der kritik af den danske vaccinehån­dtering af sårbare borgere.

»Hvis det i udlandet foregår sikkert, bør man hurtigst muligt få det implemente­ret i Danmark,« siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, siger:

»Det lyder helt vildt, at man ikke kan få kort og landskab til at passe sammen i Danmark. Når man kan vaccinere borgere i eget hjem i Norge og Sverige, må det da også kunne lade sig gøre i Danmark, hvor afstandene er meget kortere. Hvor svaert kan det vaere?«

Samme melding kommer fra Dansk Folkeparti­s sundhedsor­dfører, Liselott Blixt.

»Der er tale om nogle af de mest svage borgere, så selvfølgel­ig skal vi sikre, at de bliver vaccineret derhjemme. Kan det lade sig gøre i Norge og Sverige, må det også kunne lade sig gøre her,« siger hun.

De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, vil i lighed med DF-ordføreren rejse sagen over for sundhedsmi­nister Magnus Heunicke.

»Hvis der ikke er noget til hinder for at køre ud med vaccinen, er det bare at se at komme i gang,« siger Per Larsen.

»Det er fuldstaend­ig tåbeligt«

At Allan Christense­n tog imod det første stik i fredags, skyldtes pres fra hans børn og børnebørn, forklarer han.

»Mange af dem arbejder i hvide kitler inden for sygepleje, og efter de havde talt meget for, at jeg skulle tage imod vaccinatio­nen, valgte jeg at gøre det,« siger han.

Han holder dog fast i, at hans hustru,

Bodil Christense­n, har mere brug for en vaccine, for der kommer hver dag forskellig­e hjemmehjae­lpere taet på hende.

»Vi har måske stiftet bekendtska­b med

100 forskellig­e hjemmehjae­lpere,« siger han og gaetter på, at hvis hans hustru skulle vaere så uheldig at blive smittet med covid-19, »så vil hun ikke overleve«.

Med en vaccine vil hustruen også igen kunne se parrets fem børn, 11 børnebørn og snart 12 oldebørn, uden at de skal vaere bange for at smitte hende.

Efter at have hørt, at myndighede­rne i Norge og Sverige kører ud med vacciner, ryster Allan Christense­n på hovedet.

»Det er fuldstaend­ig tåbeligt, at vaccinerne ikke bliver kørt ud i Danmark. Vi er måske ikke så begavede som nordmaende­ne og svenskerne – eller også tør vi ikke tage initiative­t og prøve det,« siger han.

»Jeg har sommetider en mistanke om, at de folk, der traeffer afgørelser, måske ønsker, at der skal tyndes ud i de gamle. For vi er jo besvaerlig­e. Min skat kan nok ikke daekke udgifterne til de hjemmehjae­lpere, der kommer i vores hjem.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark