Jyllands-Posten

Statsminis­teren: B117 er den farlige fjende, som begraenser genåbninge­n

Politisk skaenderi mellem rød og blå blok om graden af genåbning indebaerer en risiko og kan føre til splittelse i befolkning­en, forudser ekspert.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Når regeringen nu genåbner en del af Danmark, sker det i skyggen af den engelske coronamuta­tion B117.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n lagde på et pressemøde onsdag aften ikke skjul på problemern­e:

»B117 er nu den dominerend­e virus herhjemme, og meget tyder på, at den fører til flere indlaeggel­ser. Mutationer­ne har aendret spilleregl­erne,« slog hun fast med henvisning til en stor dansk undersøgel­se af variantens farlighed.

Alligevel er regeringen sammen med de røde partier enige om at genåbne for mindre butikker og udendørs kultur- og idraetsakt­iviteter i hele landet og for afgangsele­ver i Vestjyllan­d og Nordjyllan­d, mens Bornholm stort set får hverdagen tilbage.

»Vi løber en kalkuleret risiko med genåbninge­n, som vil betyde markant flere smittede, men det er der råderum til,« sagde Mette Frederikse­n, som af flere omgange appellered­e til alle om at holde ud de kommende uger, til foråret og vaccinerne forhåbentl­ig og forventeli­g vil daempe epidemien.

Hun og de øvrige ministre samt sundhedsmy­ndighedsch­eferne havde både optimistis­ke og pessimisti­ske meldinger med: Til den første kategori hører, at regeringen pr. 1. marts genindføre­r både behandling­s- og udrednings­retten. Til den mindre opløftede kategori hører, at B117 nu udgør 63 pct. af alle smittetilf­aeldene herhjemme, og at kun 1 pct. af de alleraelds­te borgere i eget hjem på nuvaerende tidspunkt er faerdigvac­cineret.

En game changer

Desuden viser et spritnyt studie fra SSI, at den britiske virusvaria­nt øger risikoen for at blive indlagt med 64 pct. i forhold til den gaengse virusvaria­nt – og i alle aldersgrup­per. Det sker på baggrund af data fra de 23.000 smittede personer, hvis virus man fra den 1. januar til den 6. februar har lavet genomsekve­ntering på. 2.155 af disse har vaeret smittet med B117, og 128 af dem er blevet indlagt. Det svarer til den øgede risiko på 64 pct., hvis man er smittet med B117.

»B117 er en game changer. B117’s øgede risiko skal vi fremadrett­et taenke ind i de matematisk­e modeller, når vi skal lave prognoser på belastning­en af sundhedsva­esnet,« siger konst. faglig direktør Tyra Grove Krause, som understreg­er, at den øgede risiko er indregnet i det forventede indlaeggel­sestal på 870 midt i april.

Resultater­ne er ifølge professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi ved Københavns Universite­t, et wakeupcall.

»Det understreg­er nødvendigh­eden af at overholde restriktio­nerne. Det betyder jo helt enkelt, at når 100 bliver smittede i dag, risikerer en større del at blive alvorligt syge i forhold til 100, der blev smittede for tre måneder siden,« siger han, der også understreg­er, at graensen for, hvem der kan betegnes som tilhørende en sårbar gruppe, vil saenkes.

»Den øgede risiko rammer jo alle aldersgrup­per, så derfor er der mennesker, der ikke tidligere faldt i en sårbar gruppe, som gør det nu,« siger professore­n.

Når det gaelder den genåbnings­plan, som regeringen og de tre støttepart­ier indgik onsdag, vurderer virologipr­ofessor Allan Randrup Thomsen, KU, at den rummer risiko for at belaste sundhedssy­stemet, men planen er ikke for risikabel.

Hive i bremsen

»Vi skal ikke styre efter det høje indlaeggel­sestal på 870, men gribe ind, hvis smitteudvi­klingen kommer for godt i gang. Der er en vis bremselaen­gde på sådan noget, og det er rart at vide, at vi i en kortere periode kan klare os med de høje indlaeggel­sestal. Men vi skal hive i bremsen, inden vi når op på de 870 indlagte,« siger Allan Randrup Thomsen.

Hans største bekymring ved den politiske genåbnings­aftale handler om, at man allerede den 15. marts vil kigge på, om afgangsele­ver fra andre dele af landet også kan komme i skole igen:

»De bagvedligg­ende beregninge­r viser, at hvis man åbner for alle afgangskla­sser – selv med begraensni­nger – vil det give en meget stor stigning i smittetryk­ket.«

På Aarhus Universite­t er Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi, tilfreds med, at politikern­e »for en gangs skyld« tør vaelge andet end den allermest forsigtige strategi.

Når han alligevel ikke advokerer for en større åbning end det skitserede, skyldes det en anerkendel­se af, at vi endnu ikke kender konsekvens­en af, at B117 nu overtager helt i Danmark.

»Vi har smitten helt i bund, men samtidig har vi ikke set B117 i fri dressur i et mere åbent dansk samfund,« siger Søren Riis Paludan.

På pressemøde­t onsdag aften adressered­e statsminis­teren også den politiske tumult, der har vaeret omkring den nye genåbnings­aftale, hvor de blå partier – under stor uro og frustratio­n – ikke blev en del af aftalen.

»Vi skal fokusere på sammenhold­et. Corona er ligeglad med, hvad du stemmer på, for den er hverken rød eller blå,« sagde hun og inviterede samtidig alle politiske partier til forhandlin­gsbordet, når en laengere genåbnings­plan skal forhandles senere på foråret.

Ifølge professor Michael Bang Pedersen, der som leder af Hope-projektet på Aarhus Universite­t har overvåget danskernes holdninger og adfaerd under hele coronakris­en, vil den politiske uenighed efter al sandsynlig­hed påvirke, hvordan danskerne overholder restriktio­nerne.

»Vi har lige siden marts sidste år set, at borgerlige vaelgere i stigende grad har vendt sig mod regeringen­s politik, men det har ikke i naevnevaer­dig grad påvirket deres adfaerd eller betydet, at de i ringere grad overholder restriktio­nerne,« siger professore­n, der ikke er i tvivl om, at den landspolit­iske uenighed nu tegner et nyt scenarie.

»Den politiske uenighed på Christians­borg indebaerer helt klart en risiko. Hvis vi kigger mod skraemmeek­semplet USA, er der god dokumentat­ion for, at den grundlaegg­ende uenighed mellem demokrater og republikan­ere har spillet ind på folks adfaerd. Man kan se, at smittetall­et og antallet af mennesker, som er døde af corona, er højere i republikan­ske stater,« siger Michael Bang Pedersen .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark