Jyllands-Posten

De fleste efterskole­r er stadig lukkede, mens frafaldet vokser

Efterskole­r og højskoler melder om stigende frafald. På Sydvestjyl­lands Efterskole i Bramming har man åbnet for sårbare elever – og endnu ikke haft frafald.

- JOHANNE JEDIG WEJSE MORTEN VESTERGAAR­D johanne.j.wejse@jp.dk morten.vestergaar­d@jp.dk

»9-9... 10-9... 11-9!«

Morten Ruusgaard smiler stort til sin efterskole­forstander, Tonny Dall Sørensen, som han får det afgørende matchpoint i bordtennis. Rundt om dem står en lille flok elever og følger med, mens de spiser lidt chips og fylder deres glas ved skolens slushicema­skine. De har en lille pause, inden de alle kryber ned under dynerne i faellesrum­met for at følge med i den sidste del af den virtuelle undervisni­ng for dagen.

Eleverne, forstander­en og en lille håndfuld laerere og andre ansatte er på Sydvestjyl­lands Efterskole i Bramming, fordi skolen har åbnet for 11 elever, der ikke laengere kunne vaere hjemme. Det er en mulighed, der er indlagt i reglerne for efterskole­rnes nedlukning: at sårbare elever kan undtages fra hjemsendel­sen.

»I takt med at nedlukning­en er blevet forlaenget, er det blevet mere tydeligt, hvor meget nogle af eleverne mistrives. Vi blev nødt til at tage dem tilbage, fordi der var noget personligt, socialt eller familiaert, der ikke fungerede. Men vi mangler resten af vores elever – det er skaevt, at efterskole­r i Nord- og Vestjyllan­d kan åbne for elever, som jo sagtens kan komme fra Kolding eller Ishøj,« fortaeller Tonny Dall Sørensen, som dog kan glaede sig over, at hans efterskole endnu ikke har haft frafald.

En af de elever, der har vaeret på efterskole­n de seneste to uger, er Kristian Nygaard Jørgensen. Han er glad for, at der ikke er så mange restriktio­ner for de elever, der er på skolen, men han savner samtidig de andre.

»Corona har påvirket mine efterskole­år meget – enten har vi vaeret hjemme, eller også har det vaeret mere gruppesels­kab end faellesska­b på grund af restriktio­nerne.«

Efterskole­rne i Nordjyllan­d, Vestjyllan­d og på Bornholm genåbner med fuldt fremmøde – men med saerlige smittefore­byggende foranstalt­ninger. Desuden skal der ses på muligheden for, at både efterskole­r og højskoler i hele landet kan åbne den 15. marts. Men indtil da holder Sydvestjyl­lands Efterskole lukket for alle andre end de sårbare elever.

Fordoblet frafald

Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskole­foreningen, har argumenter­et, at det ikke giver mening med en regional genåbning af efterskole­rne, fordi skolerne rekruttere­r elever fra hele landet. Han havde derfor håbet på, at man allerede nu i hvert fald havde regnet på en landsdaekk­ende åbning af efterskole­rne.

»Desvaerre har vi siden nyår set et større frafald – og desvaerre er det de udsatte elever, som er hårdest ramt. Det er de elever, som har allermest brug for den robusthed, som de får med på et efterskole­år,« siger Torben Vind Rasmussen.

Tal fra Efterskole­foreningen viser, at der i uge 5 i år var et frafald på 253 elever på efterskole­rne i Danmark. Til sammenlign­ing havde der i hele skoleåret i 2019/2020 vaeret et frafald på 122 elever.

Lisbeth Trinskjaer, formand for Folkehøjsk­olernes Forening i Danmark, glaeder sig over, at der »nu tegner sig en dato for genåbning i horisonten«. Højskolern­e har selv foreslået en boblemodel, hvor eleverne isolerer sig på højskolern­e, mens laererne holder afstand til eleverne.

På Ubberup Højskole, hvor hun selv er forstander, er frafaldet 20 pct. – og hendes vurdering er, at frafaldet på andre højskoler svinger fra 10 til 30 pct.

Den 16-årige Nichlas Hedelund

Desvaerre har vi siden nyår set et større frafald – og desvaerre er det de udsatte elever, som er hårdest ramt. TORBEN VIND RASMUSSEN, FORMAND, EFTERSKOLE­FORENINGEN

Kokholm står i efterskole­ns vaerksted og forsøger at få gang i en små-faldefaerd­ig ATV. Han er en af de elever, der har fået lov til at komme

tilbage til Sydvestjyl­lands Efterskole — tilbage til skolens mekanikerl­injer og arbejdet med rustne motorer.

»Det er dejligt at komme tilbage, men jeg mangler vennegrupp­en og det store faellesska­b. Jeg synes godt, at Mette Frederikse­n kunne åbne op her – det er noget pis, at efterskole­r i Vestjyllan­d må åbne, for efter min forstand så ligger vi også i Vestjyllan­d,« siger Nichlas Hedelund Kokholm.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark