Jyllands-Posten

Mette F. sender brev til kvinder efter Frank Jensen-sager

Socialdemo­kratiet har afsluttet sagen om Frank Jensen, men arbejdet med kraenkende adfaerd er ikke faerdigt.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, har skrevet til flere kvinder, der har fortalt om kraenkende adfaerd fra Københavns tidligere socialdemo­kratiske overborgme­ster Frank Jensen.

Brevene kommer, på baggrund af en advokatord­ning som Socialdemo­kratiet fik sat i stand, efter at sagen om Frank Jensen begyndte i efteråret 2020.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med en raekke personer, der har modtaget et brev. Heri skriver Mette Frederikse­n, at hun er »usigeligt ked af« de konsekvens­er, som er overgået kvinderne.

Har ikke vaeret gode nok

Efter at have laest sagsfremst­illingen er formanden blevet bekraeftet i, at det »netop ikke handler om kompliment­er eller flirt (som debatten nogle gange reduceres til), men om magt og situatione­r, hvor magt kan misbruges – uanset om det sker tilsigtet eller ej,« skriver hun.

Debatten om kraenkelse­r og sexisme har givet stof til eftertanke hos statsminis­teren.

»Også for mit eget vedkommend­e. Vi har ikke vaeret gode nok til at løfte den ledelsesop­gave,« skriver hun.

Advokatord­ningen blev sat i vaerk i partiet, efter Jyllands-Posten i oktober i fjor bragte beretninge­r fra to kvinder, som fortalte, at de var blevet kraenket af Frank Jensen i hhv. 2012 og 2017.

Det var ikke første gang, Frank Jensen var centrum for den slags omtale. Han var tidligere blevet anklaget for at have udsat kvinder for uønsket seksuel opmaerksom­hed i 2004 og 2011.

Gik af efter 14 timer

De nye sager, som blev beskrevet i Jyllands-Posten, fik Frank Jensen til at angre offentligt. Han gjorde det samtidig klart, at han agtede at fortsaette i politik. Men 14 timer senere trak han sig som overborgme­ster og naestforma­nd i Socialdemo­kratiet.

Han ville ikke »stå i vejen« for sit parti, sagde han, efter pres fra både sit eget og flere andre partier i Københavns Borgerrepr­aesentatio­n. Han vedkendte sig at have begået »forseelser og fejl« og understreg­ede, at det aldrig havde vaeret hans mål at kraenke nogen.

»Jeg er et glad menneske, jeg møder andre med glaede. Nogle kan opfatte det, hvis man har fået lidt alkohol, at den glaede kan blive for overvaelde­nde. Det beklager jeg. Det må aldrig udvikle sig til kraenkelse­r, og alkoholind­taget må aldrig blive en undskyldni­ng for, at man har kraenket,« lød det, da Frank Jensen holdt sit pressemøde den 19. oktober 2020.

Jyllands-Posten har kontaktet Frank Jensen for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage før avisens deadline.

Socialdemo­kratiet betragter sagen som afsluttet. Foruden advokatord­ningen, hvor medlemmer har kunnet henvende sig om kraenkende adfaerd, har partiet også gennemført en medlemsund­ersøgelse i slutningen af 2020.

I undersøgel­sen svarede 53 kvinder og maend ja til spørgsmåle­t om, hvorvidt de har oplevet uønsket seksuel opmaerksom­hed inden for de seneste 12 måneder. Det fremgår af et nyhedsbrev, som partisekre­taer Jan Juul Christense­n sendte til Socialdemo­kratiets medlemmer tirsdag.

»Det tager vi meget alvorligt,« skrev han i brevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark