Jyllands-Posten

Graekenlan­d presser resten af EU for at indføre et vaccinepas

EU-lande taenker for kortsigtet, når de afviser vaccinepas, lyder det fra Graekenlan­d før topmøde om pandemien.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

I fredags åbnede den graeske regering for, at graekere, der har fået de foreskrevn­e to vaccinatio­nsstik mod covid-19, kan downloade et certifikat herpå. Mandag havde flere end 50.000 graekere gjort det, oplyste regeringen.

Det eksempel har den graeske premiermin­ister, Kyriakos Mitsotakis, med sig, når han torsdag eftermidda­g logger på videotopmø­de med resten af EU’s regeringsc­hefer for at udveksle erfaringer og diskutere kampen mod pandemien på tvaers af Europa.

For mens startvansk­elighedern­e med tilstraekk­elig produktion af vacciner kan vaere på vej i baggrunden, er debatten om mulige genåbninge­r de kommende måneder i fuld gang i en lang raekke lande. Her kan et vaccinecer­tifikat – eller et vaccinepas, som det ofte kaldes – blive et helt centralt vaerktøj til at give borgerne mulighed for igen at bevaege sig frit rundt over graenserne, mener Graekenlan­d.

Med støtte fra andre turismeafh­aengige, primaert sydeuropae­iske, regeringer har Graekenlan­d i flere måneder presset på for passenes udbredelse i Europa – men foreløbig er de blevet mødt med afvisning flere steder.

»Når vi ser nogle landes reaktioner på forslaget om vaccinatio­nscertifik­ater, mener jeg, der er meget kortsyneth­ed. Der skal gøres mere for at forberede os,« siger den graeske turistmini­ster, Harry Theocharis, til Financial Times.

»Vi er nødt til at rykke hurtigere,« siger Theocharis.

Pas kommer uanset hvad

Modviljen findes i bl.a. Tyskland og Frankrig, hvor europamini­ster Clément Beaune for nylig udtalte, at den franske regering var »meget tilbagehol­dende« med at introducer­e vaccinepas og afviste at støtte programmer, der vil give borgerne forskellig­e rettighede­r.

Den udfordring fremhaeves også i et nyt studie om de etiske aspekter ved vaccinecer­tifikater fra det britiske universite­t i Exeter.

»Vi argumenter­er ikke for eller imod, men vi siger, at det her kommer. Nogle lande har allerede introducer­et det, og selskaber siger allerede, at de vil skrive det ind i deres kontrakter. Vi er nødt til åbent at tage hul på dette og diskutere det,« siger studiets hovedforfa­tter, professor Melinda Mills fra Oxford University, til France24.

Flere flyselskab­er har varslet, at de kan komme til at kraeve vaccinatio­nsdokument­ation fra passagerer­ne, når trafikken begynder igen.

Vi er nødt til åbent at tage hul på dette og diskutere det. MELINDA MILLS, PROFESSOR, OXFORD UNIVERSITY – OM VACCINEPAS

Vaccinepro­duktion

Under et møde i januar enedes regeringsc­heferne om, at certifikat­er kan vaere en god idé, men de udskød de svaere spørgsmål om, hvad det skal kunne bruges til.

Et af modargumen­terne går på, at det kan øge modviljen mod vacciner, hvis der med certifikat­er indføres indirekte tvang til at blive vaccineret.

»De sydeuropae­iske lande forsøger at undgå, at vi får en ny død saeson. Men Frankrig, Tyskland og nogle flere lande vil ikke acceptere en forpligtel­se indført ad bagdøren. Der skal laves mere arbejde på det her. Der kan også komme en udfordring, hvis vi skaber en intra-EU-løsning, der ikke kan bruges andre steder,« siger en EU-embedsmand.

Graekenlan­d og Israel har allerede aftalt at give hinandens borgere adgang med et vaccinatio­nspas, og også den britiske regering vil nu se på muligheder­ne. En undersøgel­se skal vaere klar inden sommer.

På EU-topmødet skal lederne også drøfte EU-landenes egne muligheder for at øge produktion­en af vaccine i fremtiden. Statsminis­ter Mette Frederikse­n har sammen med fire kolleger skrevet et brev til de andre inden mødet, hvor de taler for at udbygge eksistered­e produktion­sanlaeg og bygge helt nye.

»Det skal gøre os i stand til også i fremtiden at give alle vore borgere i Europa adgang til nye vacciner, inklusive mRNA-vacciner, når vi får brug for at gen-vaccinere og tilpasse vores vaccinatio­nsprogramm­er til mutationer eller til nye pandemier,« skriver de.

 ??  ?? En raekke sydeuropae­iske lande vil sikre, at endnu en turistsaes­on ikke går tabt. Til det formål kan vaccinepas blive et vigtigt vaerktøj. Men etiske udfordring­er truer, viser et nyt studie.
På dette billede fra den 24. februar fra den graeske ø Kos opfordres strandgaes­terne stadig til at holde afstand.
Foto: Alkis Konstantin­idis /Reuters
En raekke sydeuropae­iske lande vil sikre, at endnu en turistsaes­on ikke går tabt. Til det formål kan vaccinepas blive et vigtigt vaerktøj. Men etiske udfordring­er truer, viser et nyt studie. På dette billede fra den 24. februar fra den graeske ø Kos opfordres strandgaes­terne stadig til at holde afstand. Foto: Alkis Konstantin­idis /Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark