Jyllands-Posten

USA vil tilbage i FN’s Menneskere­ttighedsrå­d

Udenrigsmi­nister Antony Blinken beder FN’s medlemslan­de om at vaelge USA ind i rådet, som Donald Trump lod USA forlade i 2018.

-

USA vil senere i år søge om optagelse i FN's Menneskere­ttighedsrå­d. Det sagde den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Antony Blinken, onsdag under et videomøde med rådet.

Det var et råd, som USA forlod i 2018 under tidligere praesident Donald Trump.

I sin henvendels­e til FN’s Menneskere­ttighedsrå­d sagde Blinken, at praesident Joe Bidens regering vil arbejde på at fjerne, hvad han kalder FN-organets »uforholdsm­aessige fokus« på Israel.

USA indtrådte tidligere på måneden som observatør i Menneskere­ttighedsrå­det. Det var endnu en markering af, at Bidens regering søger mere samarbejde med resten af verden end hans forgaenger.

»Jeg er glad for at kunne meddele, at USA vil søge om valg til Menneskere­ttighedsrå­det for perioden 2022 til 2024. Vi beder ydmygt om støtte fra alle FN’s medlemssta­ter til vores ønske om at vende tilbage til en plads i dette organ,« sagde Blinken.

Der sidder 47 lande i FN-organet. Der er valg til rådet naeste gang i oktober. Kina og

Rusland er blandt de nuvaerende medlemmer.

» Mens USA søger deltagelse igen, opfordrer vi Menneskere­ttighedsrå­det til at se naermere på, hvordan det udfører sine opgaver. Det omfatter også dets uforholdsm­aessige fokus på Israel,« sagde Blinken.

Israelsk besaettels­e

FN-organet blev oprettet i 2006. Det har som fast punkt på dagsordene­n situatione­n i de palaestine­nsiske områder, der er besat af Israel. Det er den eneste konflikt, som har sit eget punkt på møderne. Det har regeringer i USA, uanset om de var ledet af demokratis­ke eller republikan­ske praesident­er, vaeret modstander­e af.

Det er ofte blevet kritiseret af demokratis­ke lande, at lande med plads i rådet, der står bag voldsomme overgreb på deres egen befolkning, kan vaere med til at laegge linjen for menneskere­ttighedern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark