Jyllands-Posten

Korrupt chilensk sammenslut­ning har bortadopte­ret tusindvis af kidnappede børn – måske også til Danmark

Det vaelter frem med suspekte adoptionss­ager fra saerligt Chile. Senest har Sverige indledt en granskning af sager seks årtier tilbage. Social- og aeldremini­steren vil ikke afvise, at samme ulovlighed­er kan vaere sket i danske adoptioner.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent SOPHIE LUND MØLLER simone.s.hansen@jp.dk sophie.l.moeller@jp.dk

Chilenske Sara Jineos søn var ikke mere end fire dage gammel, da han forsvandt.

Den nybagte mor havde på myndighede­rnes opfordring taget sin lille Camilo med på hospitalet i byen Temuco i det sydlige Chile, hvor han skulle have foretaget et simpelt helbredstj­ek.

Men sådan blev det ikke. I stedet blev det den sidste gang, at Sara Jineo fik sin søn at se. Sygeplejer­sken, der bar Camilo ind til prøverne, kom aldrig tilbage. Og det samme gjaldt hendes søn.

»De snød mig,« siger Sara Jineo til BBC. I dag, 33 år senere, leder hun stadig efter Camilo. Og der er ikke et gram tvivl i hende; han blev kidnappet og bortadopte­ret – nøjagtig som så mange andre chilenske børn i den periode blev.

For Sara Jineo er langtfra et enkeltståe­nde tilfaelde.

Mellem 1970’erne og 1990’erne er tusindvis af chilenske mødre blevet ufrivillig­t adskilt fra deres børn, der er blevet stjålet og bortadopte­ret som et led i den davaerende diktator Augusto Pinochets forsøg på at gøre op med fattigdomm­en i landet.

Den chilenske adoptivorg­anisation Hijos y Madres del Silencio, på dansk Stilhedens sønner og mødre, anslår, at der fra 1970’erne og frem er omkring 20.000 børn fra Chile, som er blevet bortadopte­ret uden samtykke fra de biologiske foraeldre.

Ciper, et chilensk undersøgen­de medie, har gennemgået databaser med rapporter fra 1980’erne og krydskørt det med informatio­ner fra offentlige optegnelse­r samt interviews med involvered­e. Alt i alt tegner der sig et billede af et omfangsrig­t, naermest normalt faenomen.

Bortadopti­onerne skal ifølge Ciper vaere foregået gennem en bundkorrup­t sammenslut­ning af socialarbe­jdere, nonner, laeger, advokater og internatio­nale adoptionsb­ureauer, som sammen fjernede børnene fra deres foraeldre for derefter at sende dem til vestlige lande, blandt andet Holland, Sverige, USA og Tyskland.

Centralt i sagen står blandt andet børnehjemm­et La Casa Nacional del Niño samt stribevis af hoteller og advokatkon­torer i centrum af den chilenske hovedstad, Santiago, hvis adresser optraeder på flere af de fødselsatt­ester, der er udstedt til de adopterede børn. Mindst 700 børn står i landets civilregis­ter registrere­t på disse adresser, skriver Ciper.

Hotellerne blev brugt til at opnå en retskendel­se om foraeldrem­yndigheder, så børnene kunne føres ud af landet. De fleste af dokumenter­ne blev udstedt uden de biologiske foraeldres underskrif­t, eftersom foraeldren­e var helt uvidende om adoptionen.

Mange mødre fik eksempelvi­s at vide, at deres børn var døde enten under fødslen eller i forbindels­e med helbredstj­ek på hospitalet, og at liget allerede var bortskaffe­t. Andre børn forsvandt fra gaden. Og nogle blev bortadopte­ret, efter at mødrene, saerligt de enlige og sårbare, blev presset til det.

Undersøgel­se sat i gang i Sverige

Selv om det i Chile ikke er nyt, at adoptioner­ne er foregået på ulovlig vis, er sagerne først de senere år begyndt at pible frem i Europa.

Senest er en bølge af suspekte adoptionss­ager vaeltet ind over Sverige, efter at det svenske medie Dagens Nyheter de seneste uger har offentligg­jort vidnesbyrd på vidnesbyrd fra adopterede børn, der har barnets oprindelse i adoptionsp­apirer fra Kina. Det samme gaelder i Vietnam. I Indien er der efterretni­nger om adoptioner uden for det juridiske system.

Sveriges socialmini­ster, Lena Hallengren, afviser over for Dagens Nyheter at kende til rapportern­es indhold, selv om flere af dem ifølge avisens oplysninge­r er blevet sendt til Hallengren­s ministeriu­m.

Hun vil samtidig ikke garantere, at alle adoptioner til Sverige har vaeret juridisk og etisk sikre, sådan som de skal vaere i henhold til Haagerkonv­entionen, der har til formål at beskytte børn mod at blive bortført.

»Jeg tror ikke, at jeg personligt kan garantere, at alle følger alle de regler, der findes. Men i dag har vi regler, der stiller meget høje krav til retssikker­hed og børns rettighede­r,« siger Lena Hallengren til Dagens Nyheter.

Intet andet land i verden har adopteret lige så mange børn som Sverige set i forhold til befolkning­sstørrelse­n. I alt har svenske par adopteret 60.000 udenlandsk­e børn fra 100 forskellig­e lande. 2.000 børn er kommet til Sverige fra Chile siden 1970’erne.

Danmark kan vaere involveret

Danmark kan også meget vel vaere blandet ind i de ulovlige adoptioner.

Ankestyrel­sen, der fører tilsyn med

Danish Internatio­nal Adoption (DIA), den eneste adoptionsf­ormidlende organisati­on i Danmark, satte sidste år gang i en større afdaekning af adoptionsf­ormidlinge­n fra Chile. Undersøgel­sen ventes at vaere faerdig i løbet af foråret.

I DIA er man bekendt med rygterne, men vil ikke konkludere, om noget ulovligt kan vaere sket i danske adoptioner, før Ankestyrel­sens rapport lander:

»Men det er bestemt ubehagelig­t bare at have den insinuatio­n, at der kunne vaere foregået noget,« siger DIA’s direktør, Robert Jonasen.

Han understreg­er, at det ikke er DIA, der har stået for adoptionsf­ormidlinge­n i de gamle sager.

»Ud fra den undersøgel­se, vi selv har lavet, kan vi ikke umiddelbar­t se, at der skulle vaere foregået noget, som ikke har noget med adoption at gøre. Men det er ikke det samme som, at der ikke kan vaere sket noget nede i Chile,« siger Robert Jonasen.

Social- og aeldremini­ster Astrid Krag (S) kan da heller ikke garantere, at der ikke er sket ulovlighed­er i danske adoptioner. I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten skriver ministeren:

»Det er hjerteskae­rende at taenke på, hvis børn kan vaere adopteret til Danmark fra Chile som følge af kidnapning eller andet ulovligt, og derfor skal vi selvfølgel­ig forsøge at undersøge det. Vi kan ikke aendre fortiden, men vi kan laere af fortidens fejl og sikre, at det ikke sker igen.«

»Mit håb er, at Ankestyrel­sens undersøgel­se kan skabe klarhed over fortiden for nogle af de adopterede fra Chile. Det fortjener de. Det er et mørkt kapitel i chilensk historie, men det er også vigtigt, at vi fordomsfri­t kigger på, hvordan formidling­en fra Chile til Danmark er sket. Det er i den forbindels­e vigtigt at understreg­e, at ingen af adoptivfam­ilierne i Danmark har gjort noget forkert,« lyder det videre fra Astrid Krag.

Det er hjerteskae­rende at taenke på, hvis børn kan vaere adopteret til Danmark fra Chile som følge af kidnapning eller andet ulovligt, og derfor skal vi selvfølgel­ig forsøge at undersøge det. Vi kan ikke aendre fortiden, men vi kan laere af fortidens fejl og sikre, at det ikke sker igen. ASTRID KRAG, SOCIAL- OG AELDREMINI­STER

 ??  ?? I alt 20.000 chilenske børn skal imellem 1970 og 1990 vaere blevet stjålet og på ulovlig vis bortadopte­ret til vestlige lande som Holland, Sverige og måske Danmark. Arkivfoto: Chris Bouroncle/AFP
I alt 20.000 chilenske børn skal imellem 1970 og 1990 vaere blevet stjålet og på ulovlig vis bortadopte­ret til vestlige lande som Holland, Sverige og måske Danmark. Arkivfoto: Chris Bouroncle/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark