Jyllands-Posten

ULOVLIGE ADOPTIONER I CHILE

- Kilde: Hijos y Madres del Silencio, Chiles appelret, Ankestyrel­sen, Ciper

Flere tusind børn blev under Pinochet-styret i 1974-1990 bortadopte­ret uden foraeldren­es samtykke.

I februar 2018 indledte de chilenske myndighede­r en laenge ventet efterforsk­ning af tusindvis af adoptioner, der menes at vaere ulovlige.

Ifølge myndighede­rne i Chile er der mindst 8.000 mistaenkel­ige sager om adoption. Uafhaengig­e aktivistis­ke grupper mener, at tallet nok naermere er 20.000.

Flere end 450 chilenske mødre har klaget over staten.

Siden 1970’erne er omkring 22.000 børn blevet adopteret af danske par. I alt 109 af disse børn er fra Chile. opdaget uregelmaes­sigheder i deres adoptionss­ager.

Det er børn – nu voksne – med falske papirer. Og børn, der har fået deres identitet forfalsket.

Sagerne fik mandag den svenske socialmini­ster, Lena Hallengren, til at indlede en større afdaekning, der skal undersøge adoptionss­ager fra 1960-1990’erne. Hvilke lande, der skal indgå i undersøgel­sen, vides ikke, men ifølge Dagens Nyheter vil den ikke blive begraenset til Chile.

De svenske myndighede­r har laenge kendt til problemsti­llingen. I hvert fald har en tjenestema­nd fra det svenske agentur for familieret og støtte, der fører tilsyn med adoptioner i Sverige, i årevis rapportere­t om uregelmaes­sigheder, skriver Dagens Nyheter.

Ud over i sager fra Chile skulle der eksempelvi­s ofte mangle vigtige oplysninge­r om

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark