Jyllands-Posten

Rune Hansen er formentlig illegalt adopteret

Rune Renato Hansen er formentlig en ud af de omkring 20.000 chilenske børn, som er bortadopte­ret mod foraeldren­es vilje.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent SOPHIE LUND MØLLER simone.s.hansen@jp.dk sophie.l.moeller@jp.dk

Rune Renato Hansen har altid haft en fornemmels­e af, at der var noget, som ikke stemte.

»Jeg har haft en uro i så lang tid, jeg kan huske. Jeg har taenkt, at jeg ikke skulle vaere så dramatisk, men jeg har en fornemmels­e af, at der er sket et eller andet rigtig slemt, og jeg skal bare vaere glad for, at jeg er i Danmark,« siger den 46-årige Rune Renato Hansen.

Han har i over 40 år levet med fortaellin­gen om, at han blev fundet på gaden i Chiles hovedstad, Santiago, da han var to år gammel, inden han blev adopteret af en familie i Danmark.

Indtil nu har han forsøgt at finde svar gennem hypnose, clairvoyan­ce og dna-test. For 20 år siden rejste han sågar til Chile for at finde sit ophav. Altid uden held. Indtil sidste år, da Rune Renato Hansens adoptionsf­ortaelling blev vendt på hovedet. Han fandt ud af, at han formentlig er en af de omkring 20.000 børn fra Chile, som ifølge den chilenske adoptivorg­anisation Hijos y Madres del Silencio, ”Stilhedens sønner og mødre”, er blevet bortadopte­ret uden samtykke fra de biologiske foraeldre.

I hans adoptionsp­apirer står der, at han boede på børnehjemm­et La Casa Nacional del Niño, fra han var to til fem år, før han blev adopteret til Danmark som femårig i sommeren 1979. Ifølge det undersøgen­de chilenske medie Ciper er børnehjemm­et, La Casa Nacional del Niño, ansvarlig for en stor del af de illegale adoptioner fra Chile til Europa og Amerika.

Graed i en måned

Med de oplysninge­r i baghovedet begyndte Rune Renato Hansen for alvor at undersøge, om det kunne vaere svaret på den mangeårige fornemmels­e af, at noget var galt.

Han kontaktede organisati­onen for chilenske adopterede, Chilean Adoptees Worldwide (CAW), sammen med sin veninde og kommunalpo­litiker Christina Birkemose. Hun blev primus motor for at få Ankestyrel­sen og social- og aeldremini­steriet til at undersøge sagen.

Det var ikke første sag om illegal adoption i Chile, som organisati­onen gik efter i sømmene. Den har gennem et par år undersøgt lignende sager fra Chile.

»Jeg har tilfaeldig­vis stadig mit chilenske pas. Ud fra nogle numre i det kunne CAW se, at jeg meget sandsynlig­t er illegalt adopteret,« siger han og forklarer, at der i hans papirer ikke står noget navn ud fra feltet ”foraeldre”.

Det tyder på, at han blev kidnappet og taget vaek fra sine foraeldre mod deres vilje. Rune Renato Hansen blev gal, vred og ked af det, da han fik svaret på undersøgel­sen.

»Jeg stod i min stue den naeste måned og graed, for det, som jeg havde troet på i 40 år, og som jeg godt havde en fornemmels­e af ikke var helt rigtigt, var en løgn. Hvem kan man stole på, hvis alt det, du har fået at vide, er en løgn?«

Han har sendt sin adoptionss­ag ind til Ankestyrel­sen, som har ivaerksat en afdaekning af adoptionsf­ormidlinge­n fra Chile, men Rune Renato Hansen undersøger også selv, om hans chilenske papirer er falske.

»Det handler om tillid«

Mistanken om illegal adoption har også fået tårerne frem i adoptivfam­ilien. For hvem har lyst til at få et barn, som er blevet stjålet et andet sted fra? spørger Rune Renato Hansen.

I sidste ende handler det om tillid til institutio­nerne, forklarer han:

»Der er også gode adoptioner, men i bund og grund handler det her om penge. Hvem har man tillid til, når man ikke kan have tillid til adoptionsb­ureauer, og når adoptionsb­ureauerne heller ikke kan have tillid til instansern­e i Chile, Colombia eller Indien? Derfor skal institutio­nerne gøre deres arbejde godt nok og have styr på, hvor børnene kommer fra.«

Ankestyrel­sens undersøgel­se er derfor vigtig for at få omfanget undersøgt og skabe mere tillid til institutio­nerne, mener Rune Renato Hansen.

»Jeg håber, at vi kan få hjaelp til at kende og fortaelle vores egen sande historie, i stedet for at andre fortaeller den. Alle har ret til at kende sandheden om deres liv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark