Jyllands-Posten

Praesident Macrons regering beskyldes for meningstyr­anni

Midt i coronapand­emien kunne franskmaen­dene ikke dy sig for at kaste sig ud i nogle voldsomme ideologisk­e kampe.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Bortset fra en demonstrat­ion i Paris i weekenden med få hundreder deltagere lød der kun få protester over, at praesident Macrons regering forleden tog skridt til at opløse en fremmedfje­ndsk og højreekstr­emistisk ungdomsbev­aegelse, Génération Identitair­e.

Langt mere ballade udløste en kontrovers­iel menu i skolekanti­ner i Lyon. Her har byrådet, der ledes af en borgmester fra miljøparti­et, besluttet at servere kødfri frokoster med grøntsager og fisk for de purke i de yngste klasser, der stadig har lov til at komme i skole.

»En skandaløs ideologi«, tweetede indenrigsm­inister Gérard Darmanin og kaldte det for en uacceptabe­l fornaermel­se af franske landmaend og slagtere at fratage børn muligheden for at spise kød i »en moralistis­k og elitistisk politiks« hellige navn. En gruppe landmaend fulgte op med en demonstrat­ion.

Men ingenting rungede trods alt højere end et nyt ideologisk slagsmål om, hvorvidt franske universite­ter er infiltrere­t af venstreflø­jsforskere, der holder hånden over selv de vaerste islamister.

Midt i en coronatid, hvor nyheder om mundbind, smittekurv­er og nu den laenge ventede vaccine i snart et år har vaeret altdominer­ende, virkede en udtalelse fra en af Macrons ministre som en gnist i en ideologisk krudttønde.

600 protester

Lige efter parlamente­ts vedtagelse af en ny lov, der blaeser til kamp mod islamister, der ikke vil indordne sig under reglerne i det sekulaere franske samfund, kraevede undervisni­ngsministe­r Frédérique Vidal en undersøgel­se af, om franske universite­tsforskere holder hånden over islamister.

Undersøgel­sen skal blotlaegge, om den såkaldte

”islamo-gauchisme” på universite­terne er med til at korrumpere samfundet? Er mange laerere mere aktivister end forskere, og er islamvenst­refløjen med andre ord en fare for en republik, hvor alt, der vedrører religion, hører til privatlive­t?

Den 56-årige minister, der selv har en fortid som genspecial­ist og direktør for universite­tet Nice-SophiaAnit­ipolis, vil have afdaekket, hvad der er akademisk forskning, og hvad der er aktivisme.

Naeppe var ordene udtalt, før 600 forskere fra universite­ter over hele Frankrig kraevede ministeren fyret. I et åbent brev i avisen Le Monde beskyldte underskriv­erne ministeren for at drive heksejagt og for at true med at indføre en form for meningstyr­anni over for laerere, hun er uenig med.

I avisen Journal du Dimanche forsikrer ministeren, at hendes mål er det stik modsatte. Hun vil ikke indføre et tankepolit­i.

Hun vil netop forsvare ytringsfri­heden og forhindre, at et mindretal forhindrer den frie forskning og meningsudv­eksling.

Debatten er i høj grad importeret

Ministeren for højere uddannelse­r, Frédérique Vidal, vil undersøge, om ytringsfri­heden på universite­ter undertrykk­es af venstreflø­jsaktivist­er med sympati for islamister.

Regeringen kraever den indvandrin­gsfjendtli­ge organisati­on Génération Identitair­e opløst på grund af racisme.

I Lyon kritiserer borgerlige politikere den grønne borgmester for at servere fisk og grøntsager i skolekanti­ner på bekostning af kød. til Frankrig fra USA, hvor universite­ter laenge har vaeret ramt af en bølge af politisk korrekthed, isaer omkring emner som identitet og beskyttels­e af seksuelle og racemaessi­ge mindretal. I Frankrig har studerende på bl.a. det berømte Sorbonne-universite­t i Paris højlydt protestere­t, hvis de ikke er enige i elementer i undervisni­ngen.

Flere debattører, der er kendt for at vaere kritiske over for islamister, er blevet blokeret. I 2019 gik det ud over Mohamed Sifaoui, der er en af de skarpeste kritikere af islamismen i Frankrig. Hans planlagte forelaesni­nger på Sorbonne måtte aflyses efter pres fra studerende og nogle laerere.

På visse undervisni­ngssteder har professore­r ligeledes måttet opgive at undervise i en tekst af Charlie Hebdotegne­ren Stéphane Charbonnie­r, kendt som Charb, der blev myrdet af islamistis­ke terroriste­r i januar 2015.

»Mange laerere føler sig ikke frie til at undervise i det, de vil. De er udsat for angreb på deres akademiske frihed og generelt på ytringsfri­heden. Det kan vi ikke acceptere, uanset om angrebene kommer fra et mindretal,« siger ministeren, Frédérique Vidal, til avisen.

Forholdet til det muslimske mindretal i Frankrig har i årtier delt Frankrigs venstreflø­j i to uforsonlig­e grupper. Den ene halvdel opfatter islamistis­ke bevaegelse­r som reaktionae­re, fascistisk­e og kvindeunde­rtrykkende, mens den anden ser det store mindretal af muslimer i Frankrig enten som ofre for racisme eller som mulige soldater i kampen mod imperialis­men.

Spiser skolebørn kød?

Blandt de hårdeste modstander­e af islamvenst­refløjen er den tidligere socialisti­ske premiermin­ister Manuel Valls, der definerer tendensen som en direkte eller indirekte alliance mellem en del af venstreflø­jen – politikere, fagforenin­ger, journalist­er og intellektu­elle – og politisk islamisme.

Mens de intellektu­elle i

Paris diskutered­e islamisme og censur, var protestern­e som sagt lettere at overhøre, da indenrigsm­inister Darmanin indledte en procedure for at få forbudt den højreekstr­eme og staerkt racistiske gruppe Génération Identitair­e efter flere aktioner vendt med indvandrer­e i Alperne og Pyrenaeern­e.

Til gengaeld fortsaette­r den kulinarisk­e debat i Lyon om menuen i skolekanti­nerne. Tonen er blevet om muligt endnu mere skinger efter rygter om, at den grønne borgmester, Grégory Doucet, pønser på at gøre alle elever til vegetarer.

Før coronakris­en havde eleverne valget mellem tre forretter og to hovedrette­r. Nu står den kun på grøntsager og fisk.

Det var en kaerkommen lejlighed for Lyons borgerlige opposition til at angribe den nye og grønne borgmester.

Selv om modstander­ne i farten overså, at byens tidligere borgerlige borgmester Gérard Collomb gjorde nøjagtigt det samme og serverede grøntsager og fisk ved begyndelse­n af coronakris­en i 2020.

Af praktiske grunde.

Om den ekstreme højrefløj

Kød eller grøntsager

Mange laerere føler sig udsat for angreb på deres akademiske frihed og generelt på ytringsfri­heden. Det kan vi ikke acceptere. FRÉDÉRIQUE VIDAL, FRANKRIGS MINISTER FOR HØJERE UDDANNELSE­R

 ??  ?? Lyons borgmester­s beslutning om at servere grøntsager for skoleeleve­r i stedet for kød fik franske landmaend på barrikader­ne. På billedet ses en protest foran Lyons rådhus den 22. februar. To af demonstran­terne ser ikke ud til at have det mindste mod den vegetarisk­e servering. Foto: Olivier Chassignol­e/AFP
Lyons borgmester­s beslutning om at servere grøntsager for skoleeleve­r i stedet for kød fik franske landmaend på barrikader­ne. På billedet ses en protest foran Lyons rådhus den 22. februar. To af demonstran­terne ser ikke ud til at have det mindste mod den vegetarisk­e servering. Foto: Olivier Chassignol­e/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark