Jyllands-Posten

Egtvedpige­n kom sikkert til Danmark langvejsfr­a

-

Arkaeologi: Det er 100 år siden, at Egtvedpige­n blev fundet. Men hun stammer formentlig slet ikke fra Danmark.

Vi rejste og handlede meget mere i Bronzealde­ren end hidtil antaget. Globaliser­ingen begyndte altså langt tidligere, og det var langtfra kun maend, der rejste.

Det fortaeller Flemming Kaul, der er seniorfors­ker og ekspert på Bronzealde­ren og Egtvedpige­n ved Nationalmu­seet.

»Analyserne af Egtvedpige­n har vist os, at kvinder også kunne rejse. Der har vi tidligere nok vaeret lidt mandsfikse­ret. Men det var heller ikke kun krigere, der rejste. Det var også hele familier og familiegru­pper, der flyttede sig, og det ligger langt fra, hvad vi først havde taenkt,« siger han.

Egtvedpige­n er et af de mest berømte fund fra Bronzealde­ren i Nordeuropa og blev fundet ved den jyske by Egtved for 100 år siden onsdag den 24. februar. Gennem såkaldt strontiumi­sotop-analyser, som er en slags geologisk og dermed geografisk gps, har forskere set på rester fra Egtvedpige­n.

Der er blandt andet blevet kigget på hår, negle og tandemalje fra en seksårstan­d. Og isaer tanden tyder på, at Egtvedpige­n kom langvejsfr­a, siger Karin Frei, der er forsknings­professor ved Nationalmu­seet.

Hun har vaeret med til at lave analyserne af Egtvedpige­n.

»Strontiumi­sotop-analyse er en udelukkels­esmetode. Så man kan aldrig sige 100 pct., hvor hun stammer fra. Seksårstan­den fortaeller noget om, hvor man er vokset op frem til cirka treårsalde­ren. Det er et slags arkiv af, hvor man har vaeret, og her tydede signaturen på, at det var langt vaek,« siger Karin Frei. Lige nu er det blandt teorierne, at Egtvedpige­n stammer fra det sydvestlig­e Tyskland. Men også Sverige er en mulighed, siger Karin Frei.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark