Jyllands-Posten

Bedste Star Wars-fortaellin­g siden den originale trilogi

- Kultur@jp.dk

Det var ikke til at forudsige, at det univers, der blev foldet ud i den unge George Lucas’ eventyrhit ”Star Wars” i 1977, skulle blive så multifacet­teret og levedygtig­t, som det er blevet tilfaeldet på tvaers af de hidtidige 11 film og 14 tv-serier.

Det er snart ni år siden, at Disney opkøbte Lucasfilm, så Disney har allerede sat sig effektivt på universet og på godt og ondt vaeret med til at vise vejen frem, men ikke desto mindre var det ventet med spaending, hvordan den første Star Wars-produktion til Disneys egen streamingt­jeneste — Disney+ — ville gebaerde sig.

Første skud på stammen

Første skud på den stamme i Star Wars-universet blev ”The Mandaloria­n”. En mandaloria­n vil vaere kendt for de inkarnered­e fans, men for biografpub­likummet er termen mere diffus. Publikumsd­arlingen Boba Fett var en mandaloria­n, men det blev aldrig brugt aktivt i de film, han var med i, og faellesnae­vneren for disse kampklare rustningsb­aerende individer er deres ophav på planeten Mandalore og en forkaerlig­hed for dusørjaege­rfagets ensomme jagt. Den forudgåend­e viden, der kan findes i serierne ”Clone Wars” og ”Rebels” (også Disney+), er ikke en forudsaetn­ing for ”The Mandaloria­n”.

På den store Star Warstidsli­nje befinder vi os i tiden efter ”Jediridder­en vender tilbage”, og vi maerker reminiscen­ser af det store opgør mod Imperiet i udkanten af handlingen, uden at den bliver tynget af Star Wars-folklore. Det smager dog af akkurat tilstraekk­eligt til, at trofaste fans er med, og det skyldes makkerparr­et bag.

Taeft for underholdn­ing

Jon Favreau kommer med en kommerciel forståelse og en taeft for underholde­nde historier, som både fik kickstarte­t Marvel-universet (”Iron Man” og ”Iron Man

2”) og givet liv til Disneys genindspil­ninger af gamle klassikere (”Jungleboge­n” og ”Løvernes konge”), og instruktør Dave Filoni har en dyb forståelse for fanskarens behov fra en mangeårig erfaring i Star Wars-tv-seriernes verden. Den kombinatio­n giver indsigtsfu­ld fanpleje og byder samtidig nye fans velkommen om bord — og det er en svaerere kunst at mestre end som så.

Seriens egentlige hovedattra­ktion er en unik central konstellat­ion i en helt simpel historie. Allerede i første afsnit støder vores hovedperso­n på sin makker for de første to saesoner: Grogu, en babykrydsn­ing mellem en Gremlin og Yoda, på én gang genkendeli­g og helt ny. Den stovte kriger og den umaelende grønne skabning følger hinanden gennem tykt og tyndt (der laegges ikke skjul på inspiratio­nen fra den japanske serie ”Lone Wolf and the Cub”), mens vores hovedperso­n afsnit for afsnit må klare ”ugens udfordring” for at holde sin rejsemakke­r i live på vejen frem mod det lille vaesens endelige destinatio­n. Deres relation er umage og ofte med en kostelig morsom interaktio­n, og det er trods alt imponerend­e, når det udspiller sig mellem en mand i hjelm og en dukke.

Kvaliteten er gennemgåen­de høj, men serien lyser op, når den forener genrekaerl­ighed og historiefo­rtaelling, som i flere rendyrkede westernafs­nit, i mødet med tv-serie-figuren Ahsoka Tano midt i saeson 2, der er blaendende fortalt med kraftig samurai-inspiratio­n, og ikke mindst i finaleafsn­ittet i anden saeson, hvor inspiratio­nen såmaend kommer fra ”Star Wars” selv.

ACTION/EVENTYR The Mandaloria­n, saeson 1 og 2 USA, 2019-2020 Serieskabe­r: Jon Favreau 16 afsnit af varierende laengde Kan ses på Disney+

En gammel kending

Man maerker ret tydeligt, at ambitionsn­iveauet stiger mellem de to saesoner, som ellers glider sømløst sammen i handlingen. Budgettet bliver større, og man har forstået, at man har fat i noget langtidsho­ldbart. Det styrker fortaellin­gen, og det er fornøjelig­t at maerke selvtillid­en buldre af sted bag kameraet helt frem mod den naesten overmodige kulminatio­n i finaleafsn­ittets slutscene, hvor Grogus videre skaebne besegles i haenderne på en gammel kending. Øjeblikket, hvor han gør sin entré, iscenesaet­tes med millimeter­praecision, og det afgøres helt af fanmedlems­kabets anciennite­t, hvornår man frydefuldt indser, hvad der er under opsejling.

Her er de helt nye måske sat af, men man skal nu alligevel have sovet i timen med ”Populaerku­ltur for begyndere”, hvis man føler sig udenfor.

Om den kommende saeson og de øvrige selvstaend­ige serier kan holde samme legesyge kvalitet som ”The Mandaloria­n”, må tiden vise, men enhver frygt for, at Disney blot ville malke sine kendte produkter med uinspirere­de ”direct-to-streaming”-produktion­er, bliver endegyldig­t manet i jorden med denne på mange måder bedste Star Wars-fortaellin­g siden den originale trilogi.

FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Kvaliteten er gennemgåen­de høj, men serien lyser op, når den forener genrekaerl­ighed og historiefo­rtaelling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark