Jyllands-Posten

»Jeg er ofte hjemsøgt af tanken om, at jeg ikke har udrettet nok i livet«

- MARCUS AGGERSBJER­G marcus.aggersbjer­g@jp.dk

»Fred og ro på en tropeø. I begyndelse­n af 1990’erne rejste jeg til Haiti for at slå mig ned. Jeg var ramt af en voldsom depression og havde en teori om, at min indre uro ville have godt af den ydre uro, som udspillede sig på øen. Det fik jeg ret i. Haiti kurerede min depression.«

»Den er melankolsk. Men det er ikke nyt. Det er et grundvilkå­r i mit liv. Jeg taenker på alt det, jeg ikke har fået gjort. Jeg er ofte hjemsøgt af tanken om, at jeg ikke har udrettet nok. Jeg har en god veninde, som jeg nogle gange brokker mig til. Jeg har vaeret for doven med mit arbejde, siger jeg til hende. Så griner hun af mig og siger, at jeg tager fejl. Det letter lidt, at andre ser anderledes på mine praestatio­ner. Men så er der mit private liv. Jeg spørger ofte mig selv, om jeg har vaeret der nok for mine naermeste. Det er vaerst i de tidlige morgentime­r, hvor jeg endnu ikke er helt vågen. Jeg lider af det, psykiatrik­erne kalder for morgenvånd­e, og det bliver kun vaerre med årene. Jeg ligger i sengen, jeg er tung i det og kan naesten ikke overskue dagen, men så kommer jeg op, og så letter mørket. Nogle gange spørger jeg mine børn direkte, om jeg har vaeret en god nok far. Det er et svaert spørgsmål at stille. Så svarer de, at det har jeg. Det svar er jeg selvfølgel­ig glad for.«

»Sanselighe­d. Jeg orienterer mig via mine sanser. Det har jeg altid gjort. Jeg saetter mine sanser langt højere end min fornuft. Et andet traek ved mig er, at jeg er langsom. Det dyrker jeg naesten som en dyd, og jeg taler meget om vigtighede­n af at vaere langsom, når jeg underviser unge filminstru­ktører. Tiden skriger på hurtighed og effektivit­et, men langsomhed­en giver én tid til at reflektere over de ting, man gør, og de valg, man traeffer.«

»At jeg lader mit mørke humør traekke mig ned og spilder så meget tid på at gruble negativt over livet. Det er en stor fejl. Men med alderen har jeg accepteret, at det nok hører med til det at vaere mig. Jeg har i perioder fået piller, der skulle løfte mit humør, men det er jeg stoppet med. Jeg er bange for, at den antidepres­sive medicin aendrer mig. Som ung laeste jeg Thomas Manns ”Doktor Faustus”, der handler om komponiste­n Adrian Leverkühn, som saelger sin sjael til Djaevlen for at opnå kunstneris­k genialitet. Den roman gjorde et stort indtryk på mig, og jeg faldt ned i nogle uhyggelige angstanfal­d.«

»At laese avis. Jeg forsøger altid at få fat i papirudgav­en af New York Times, uanset hvor jeg befinder mig i verden. I øjeblikket bor jeg i en lånt lejlighed på Mallorca, og her får jeg avisen leveret til den lokale kiosk hver morgen. I København kan jeg godt lide at sidde på en café og drikke morgenkaff­e, mens jeg laeser i min avis. Jeg vil gerne vide, hvad der sker i verden. Den trang er ikke blevet mindre med årene.«

»At miste et af mine børn.« »Jeg er ikke nogen stor fuglekende­r, men kolibrien gør altid et stort indtryk på mig. I mit hjem i Haiti har jeg en terrasse i haven, hvor jeg spiser morgenmad, og her kommer kolibriern­e forbi hver dag. Jeg elsker deres elegance, når de står stille i luften, mens de suger nektar ud af blomsterne. Det er et rørende syn, synes jeg. Naturens finmekanik i smukkeste udfoldelse.«

Jeg har i perioder fået piller, der skulle løfte mit humør, men det er jeg stoppet med. Jeg er bange for, at den antidepres­sive medicin aendrer mig. JØRGEN LETH, DIGTER OG FILMSKABER

»Cykelrytte­re som colombiane­ren Nairo Quintana og italienske Fausto Coppi. De er begge bjergrytte­re, og de er begge drømmere. Jeg lavede engang en film om haitianske malere, der hed ”Drømmere”. De sande kunstnere forsøger at beskrive deres drømme gennem kunsten, de aendrer verden med deres drømme. Den generøsite­t kan jeg godt lide. Det samme er tilfaeldet med cykelrytte­re. Når de største bjergrytte­re kører vaek fra feltet og drager ud på deres togter, folder de også deres drømme ud og gør verden til et smukkere sted. Det påvirker mig meget, når jeg oplever den slags mennesker udfolde sig. Deres handlinger er aldrig båret frem af fornuft, men jeg hylder det ufornuftig­e i dem.«

»At de er trofaste. Jeg har venner, som jeg har kendt siden ungdommen. For tiden er jeg optaget af at genbesøge gamle venskaber. Forleden skrev jeg til en ven, som jeg ikke har set eller hørt fra i flere år for at minde ham om, at jeg stadig var der. Jeg ville gerne vide, hvordan han havde det, og han skulle vide, at jeg taenkte på ham og det, vi havde haft sammen. Han skrev et langt brev tilbage, der handlede om, hvordan vi havde påvirket hinandens liv. Det blev jeg glad for. Jeg tilbringer meget tid alene, men jeg føler mig aldrig ensom, for jeg har mange venner, jeg kan raekke ud efter, hvis jeg har brug for selskab. Det er en stor rigdom.«

»Fejhed, naerighed og misundelse.«

»Utroskab. Jeg tror, det er kulturelt betinget. Jeg var voksen i

1960’erne og 70’erne, hvor seksualite­ten blev sat fri, og mange eksperimen­terede med fri kaerlighed. Men jeg tror også, det handler om, at jeg erkender mine egne begraensni­nger som menneske. Når man selv er fejlbarlig, er man nødt til at have en vis overbaeren­hed med andre.«

»Som Marlon Brando i slutningen af Francis Ford Coppolas vidunderli­ge film ”The Godfather”. Han spiller mafiabosse­n Don Corleone, der har overlevet blodige drabsforsø­g og set sin søn blive myrdet. Nu er han blevet gammel og har trukket sig tilbage, og han sidder i solen i sin appelsinha­ve med sit barnebarn ved sin side. Der er endelig fred og ro. På et tidspunkt rejser han sig op for at lege fangeleg med drengen, der jubler henrykt. Pludselig tager den gamle sig til brystet og falder om i sine tomatplant­er. Og så er livet slut. Det er en smuk død, synes jeg.«

 ??  ?? Illustrati­on: Rina Kjeldgaard
Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark