Jyllands-Posten

Skal man vaere venstreori­enteret for at vaere en god kunstner?

Erik Svendsens bog ”De intellektu­elle” indbyder til diskussion. De intellektu­elle er sjaeldent enige om så meget.

- DE INTELLEKTU­ELLE HENRIK JENSEN

Erik Svendsens bog om de intellektu­elle falder i to dele. I den første forholder forfattere­n sig til, hvad et udvalg af sociologer, filosoffer og forfattere gennem tiden har skrevet om emnet. Det begynder med Zola og hans interventi­on i Dreyfus-affaelade ren, og siden møder vi Gramsci, Mannheim, Eco, Bourdieu, Woolf, Beauvoir, Sartre, Barthes, Foucault og Lyotard.

Svendsen søger ikke en »eviggyldig definition«, nedslagene munder ud i en raekke tillaegsor­d – »organisk«, »traditione­l«, »specifik«, »universel«, »integreret«, »institutio­nel«, »profession­el« – som kan haeftes på den intellektu­elle. Man undrer sig ikke over diversitet­en, for det er jo intellektu­elle, der skriver om sig selv, og de er som bekendt sjaeldent enige om så meget. Kunsten er at finde sine egne tillaegsor­d.

Overordnet skelner Svendsen mellem intellektu­elle i kraft af fag eller arbejde – Kåre Mølbak naevnes, skønt han vel naermest er, hvad man kalder en ekspert – og så en mere celeber gruppe af public intellectu­als, som, fordi de kan og isaer ikke kan

vaere, blander sig i alt muligt, uanset egentlig kompetence. Folk som Sartre, PH og Noam Chomsky.

Fra Brandes til Jensen

I bogens anden del får vi Svendsens version af historien om danske intellektu­elle i det 20.-21. århundrede, isaer af varianten public intellectu­als. Der begyndes med Georg Brandes og sluttes af med Carsten Jensen. Indimellem møder vi PH, Villy Sørensen og Suzanne Brøgger, men også konservati­ve taenkere som Harald Nielsen, Arne Sørensen og Søren Krarup. Desuden Hal Koch og Elsa Gress.

Der er i bogen en interessan­t diskussion af intellektu­elles ofte problemati­ske forhold til demokrati og til ”masserne”, f.eks. i forbindels­e med Brandes og PH. Uanset ideologisk­e praeferenc­er er den intellektu­elle i sidste instans en ener.

Der afsluttes med en case, hvor det undersøges, hvad internette­t og isaer de sociale medier kan betyde for de intellektu­elle. Her er det

Svend Brinkmann og Carsten Jensen, der highlighte­s.

Villy Sørensen og Suzanne Brøgger ses i logisk forlaengel­se af hinanden, og Carsten Jensen i forlaengel­se af de to. De tre er undtagelse­r fra reglen om intellektu­elles i stigende grad institutio­nelle tilknytnin­g. Svendsen tilstraebe­r at vaere »neutral«, men udviser ikke ligefrem overdreven kritisk distance, når det kommer til Brøgger og Carsten Jensen. Subjektivi­tet synes at vaere i orden, når Suzanne Brøgger tromler Elsa Gress, men er det ikke, hvor han efterfølge­nde ser på Søren Krarup.

Behov for positioner­ing

I bogens anden del fornemmer man i det hele taget hos forfattere­n et stort behov for at positioner­e sig over for »de kulturkons­ervative« i generalise­ret aftapning.

Bogen er i jaevnt stigende grad polemisk – det er måske de »normative hensyn«, han omtaler i indledning­en, der traenger sig på. Det er bestemt hans egen sag, hvordan han vil positioner­e sig, og hvilke fordomme der skal herske. Det er hans bog.

I bogens sidste afsnit – om de intellektu­elle under coronakris­en – drømmer Svendsen om store kommende forandring­er af samfund og menneske, mens han skoser dem, igen »de kulturkons­ervative«, der hellere lige vil klappe hesten.

Erik Svendsen har lagt et stort arbejde i bogen, og det er i sig selv en positiv ting, i en tid hvor monografie­r desvaerre ikke laengere prioritere­s saerligt højt på universite­terne. Bogen er ikke kedelig, heller ikke selv om man ikke subskriber­er på dens praemis, at man skal vaere venstreori­enteret for at vaere en god intellektu­el skråstreg kunstner. Her er meget at vaere uenig i, og det er da stimuleren­de i en trist coronatid.

Og hvad er en intellektu­el så i dag? En, der er på kant med tiden. Ville jeg mene.

FAGLITTERA­TUR

ERIK SVENDSEN 378 sider, 325 kr. Forlaget Spring

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark