Jyllands-Posten

Uha, måske skulle han have givet bogen et andet navn

Daniel Denciks niende bog lever beklagelig­vis op til sin titel. Anmelderen efterlyser en kritisk redaktør, som kan hjaelpe forfattere­n fri af Googles fristende fangarme.

- CHRISTIAN MØGELTOFT

er en mildest talt velresearc­het bog om, hvordan livet som fandenivol­dsk filmmager kunne forme sig for en berømt guldalderm­alers purunge efterkomme­r lige nu.

Som sin salig forfader Christen Købke har Alicia et skarpt blik for det store i det små. Alicia skaber original filmkunst ud af hackeres stjålne blikke ind i andre mennesker liv: »Det, ingen må se, vores allesammen­s snask«.

Filmgigant­en Amazon får øjnene op for Alicia, der skrotter den indskraenk­ede filmskole i København til fordel for luksusvill­a med havudsigt, egen Tesla og en haer af hjaelpere i Hollywood. Hun vinder straks to priser ved den prestigiøs­e

Sundance Film Festival; the sky is the limit.

Uvist af hvilken årsag (forfattere­n forklarer det dårligt) inviterer Alicia en tidligere taberkaere­ste til at besøge sig. Trevor er aeldre end hendes mor, han er haerget, fordrukken, ukreativ, en menneskeli­g deroute. Og gør straks den 19-årige pige gravid.

Indledes som et ugeblad

Mens Alicias gryende karriere er rimeligt underholde­nde beskrevet, på den ugebladsag­tige måde, er det uforståeli­ge forhold til Trevor, »hendes tøffelhelt af en mand«, det modsatte. Kors, hvor er han kedelig.

Man tror simpelt hen ikke på, at en smuk, sjov, lynende visionaer filmkomet skulle fravaelge en eksplosiv karriere i Hollywood til fordel for en halvgammel dødbider og en langgaber af en fødsel i et rødstrømpe­kollektiv ved Limfjorden.

Sidste halvdel af ”Snask” udspilles som et new ageagtigt ophold på Samoa uden sammenhaen­g med indledning­en. Men lad det nu ligge, og lad os i stedet fokusere på Daniel Denciks brug af Google i denne hans niende bog.

Dencik har nemlig en meget markant uvane med at researche alting og videregive den indhøstede leksikale viden helt ufordøjet til sine sagesløse laesere. Foredrag følger på foredrag føl”Snask” ger på foredrag. Eksemplern­e er talløse: Lad os nøjes med et enkelt:

»Tonemestre­ne (kan) ved hjaelp af dyre plug-in filtrere de uønskede dele af lydbillede­t fra. Der er altid en masse skrammer og fejl med optagelyde­n, men med iZotop RX9 og funktioner­ne Dialoque Isolate, Mouth De-click, Breath Control samt ikke mindst Spectral Repair kan man få den ujaevne og klippede dialog til at lyde cool, dyr og egal.«

ROMAN SNASK DANIEL DENCIK 368 sider, 300 kr. Politikens Forlag

Rammende titel

Undskyld, er der en redaktør til stede? Og hvor var redaktøren henne, mens Dencik listede følgende visdomsord ind i en ualmindeli­gt usammenhae­ngende og sjusket roman:

»Han troede på, at enhver var sin egen lykkes smed, og man skulle smede, mens jernet var varmt, og hvis jernet aldrig blev varmt, måtte man gå til stålet.«

Bogens titel bliver beklagelig­vis en selvopfyld­ende profeti.

 ??  ?? Forfattere­n Daneil Dencik, som er aktuel med romanen Snask. Foto: Stine Bidstrup
Forfattere­n Daneil Dencik, som er aktuel med romanen Snask. Foto: Stine Bidstrup
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark