Jyllands-Posten

Giv danskerne friheden tilbage

-

Coronalede­n driver ned ad vaeggene i de danske hjem og hos de erhvervsdr­ivende, der med det yderste af neglene kaemper for at overleve. Alle har de sukket efter at få at vide, hvad der skal ske, når aftalen om vinterens nedlukning udløber med udgangen af denne uge. Svaret fik vi i går, og det viser en regering med støttepart­ier, der er fundamenta­lt afkoblet fra den virkelige virkelighe­d.

Genåbninge­n fra på mandag bliver så minimalist­isk, at det ikke bare er en hån mod det store flertal af danskerne, men sandt for dyden også for de dele af erhvervsli­vet, der efterhånde­n må føle det, som vil man politisk dem til livs.

Spørg bare minkavlern­e.

Nedlukning­en siden december står som en skamstøtte over, hvad der er et politisk overgreb mod store dele af detailhand­len. Mens de ofte familiedre­vne »udvalgsvar­ebutikker«, som det hedder, har måttet holde lukket, har hypermarke­der som Bilka ikke bare kunnet holde åbent, men saelge løs af de varer, som andre har vaeret afskåret fra. Det er grotesk, politisk dikteret konkurrenc­eforvridni­ng.

Favoriseri­ngen af detailhand­elsgigante­r som Salling Group og Coop har ikke blot savnet enhver saglig logik, men er et regulaert overgreb. At supermarke­der har kunnet holde åbent for salg af dagligvare­r, giver sig selv, men det havde vaeret såre enkelt at beordre kaederne til at blokere for butikssalg­et af alle andre varer såsom beklaednin­g, legetøj, forbrugere­lektronik m.m. Som alle andre burde de have vaeret henvist til at lade dette salg foregå via e-handel.

Samme mangel på logik gaelder nu genåbninge­n.

Fra på mandag må forretning­er på op til 5.000 kvm atter åbne under skaerpede krav, mens forretning­er med endnu flere kvadratmet­er kun må tage imod kunder, der på forhånd har bestilt tid – forstå det, hvem der kan. Statsstyri­ngen af erhvervsli­vet fortsaette­r med uformindsk­et kraft. Liberale erhverv er fuldstaend­igt glemt. Frisører skal fortsat holde lukket. Det samme skal restaurant­er, selv om de med forårets kommer kunne tage imod gaester til udendørsse­rvering.

Skelsaette­nde er det, at genåbninge­n sker uden støtte fra et bredt flertal i Folketinge­t. De borgerlige partier blev simpelthen smidt ud fra forhandlin­gerne af den mest magtfuldko­mne regering i nyere tid. Derfor var det da også udtryk for ultimativt hykleri, at Mette Frederikse­n på fyraftensm­ødet takkede Folketinge­ts partier for det gode samarbejde.

Med udsmidning­en af de borgerlige er regeringen for alvor begyndt at forberede sig på tiden efter coronakris­en, hvor kun vennerne må sidde med ved bordet.

Den minimale genåbning blev onsdag formiddag lanceret af fagministr­e og lederne af regeringen­s støttepart­ier, men de var tydeligvis ikke i stand til at løfte den kommunikat­ionsopgave. Derfor valgte statsminis­ter Mette Frederikse­n at indkalde hele landet til fyraftensm­øde for at levere endnu en gang mundsvejr af den kaliber, som tiden er løbet fra. Danskerne er ikke bare haerdede veteraner fra coronakris­en. De har udvist samfundssi­nd og i alle måder løftet deres opgave. Derfor er det skamløst, at statsminis­teren atter taler ned til den befolkning, hun er valgt til at tjene.

Borgerne i Nord- og Vestjyllan­d samt Bornholm vil opleve lidt større handlefrih­ed fra på mandag, men for resten af landet har en reel genåbning meget lange udsigter. Statsminis­teren vil ikke give danskerne friheden tilbage, selv om de for laengst har bevist, at de evner krisehåndt­ering og ansvarligh­ed langt bedre end nogen på Christians­borg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark