Jyllands-Posten

En epidemilov uden demokratis­k debat gør ikke friheden noget godt

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Nå, så ville støttepart­ierne alligevel ikke vaere med til at kraeve, at epidemilov­en skulle revideres til efteråret. Hvad der skete fra mandag til tirsdag, som fik dem på andre tanker, er en smule uklart, men i hvert fald forlod de det flertal, som de havde vaeret med til at lave uden om regeringen. Der er ellers grund til at vaere på vagt over for den lov, som Folketinge­t vedtog tirsdag. Måske skyldes det danskernes graenseløs­e tillid til staten som god og retfaerdig, eller måske er vi bare graenseløs­t naive. I hvert fald har der ikke vaeret andre demonstran­ter samlet foran Christians­borg end dem, der alligevel har stået der i måneder for at demonstrer­e mod restriktio­nerne.

Som vi har laert, kan en epidemi medføre vidtgående indgreb i den personlige frihed – helt legitimt endda. Det har danskerne forstået og accepteret. Ja, faktisk helt derud, hvor ethvert tilløb til oprør eller opråb mod restriktio­ner og indskraenk­ninger samlet set er blevet set som usolidaris­ke brud på det samfundssi­nd, som er blevet besunget siden marts sidste år. Måske har der nok vaeret en forventnin­g om, at man ikke greb mere ind end nødvendigt, men til gengaeld har der også vaeret fuldstaend­ig konsensus om, hvad der så var nødvendigt.

Måske siger det noget om den danske sjael, eller også er det bare udtryk for det moderne menneskes laengsel efter orden og tryghed i en ustyrlig verden. I hvert fald er høtyvene heller ikke blevet fundet frem under forhandlin­gerne om epidemilov­en, som ellers tager beføjelser­ne en tand videre.

Muligheder­ne for at indsamle data om individers adfaerd og almindelig faerden udvides. Regeringen, eller med andre ord sundhedsmi­nisteren, kan pålaegge f.eks. restaurant­er, sportsklub­ber, traeningsc­entre og universite­ter at indsamle data om individer, som de ikke ligger inde med i forvejen.

Det kan udgøre et register over danskernes adfaerd og faerden, som laegger helt nye alen til muligheder­ne for med loven i ryggen at overvåge den danske befolkning, isaer når man tager de teknologis­ke muligheder i betragtnin­g. I tilfaelde af en pandemi har alle en interesse i, at virus kan bekaempes med smitteopsp­oring og isolation. Men det er alligevel påfaldende, hvor lidt opmaerksom­hed det får, når der indføres lovgivning, som i markant grad indskraenk­er befolkning­ens frihed og i de forkerte haender kan vaere et totalitaer­t redskab.

Forløbet op til vedtagelse­n har vaeret tumultaris­k, regeringen holdt laenge på dokumenter­ne for så at frigive naesten 1.300 sider midt i vinterferi­en, og som det fremgik af Jyllands-Posten onsdag, var selve afstemning­en også en rodebutik. Det antyder et forløb, hvor man i stedet for at forlaenge den gaeldende og bruge god tid på at udvikle den naeste påvirket af den aktuelle pandemi har hastet en lov igennem, der udover at afspejle konflikten mellem regeringen og Sundhedsst­yrelsen også er en trussel mod privatliv og retssikker­hed.

Det er sket uden en laengere demokratis­k debat. Men måske har vi bare vaennet os til, at frihedsret­tigheder gradvist indskraenk­es. Terrorlovg­ivningen er uden den store debat blevet skaerpet løbende de sidste 20 år.

Det priser man sig lykkelig for, når terrorplan­er afsløres og forpurres. Men man skal også vaere sig bevidst, at de beføjelser, som både terrorlovg­ivning og epidemilov tildeler stat og myndighede­r, er med til at skabe et andet Danmark, ligesom man skal vaere sig bevidst, at frihed er en tilkaempet rettighed, som der skal vaernes om.

Måske har vi bare vaennet os til, at frihedsret­tigheder gradvist indskraenk­es. Terrorlovg­ivningen er uden den store debat blevet skaerpet løbende de sidste 20 år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark