Jyllands-Posten

Man kan godt vaere klog og gå i høje haele

- CHRISTINA LEMBKE kandidatst­uderende, København

En toppost kan ikke vaere besat af en kvinde, hvis tøjstil ikke er jordnaer og maskulin. Det kvindelige intellekt er åbenbart sidestille­t med løse skjorter og Birkenstoc­k.

Det er Birgitte Erhardtsen­s kommentar i Berlingske forleden et godt bevis på. Her naevner hun blandt andet, at man må acceptere, at »der findes en dresscode for profession­elle mennesker, der helst vil koncentrer­e sig om sit job«. Og hun er naeppe den eneste med denne antikke holdning.

At nå til tops i det danske erhvervsli­v er en enorm bedrift, og dertil følger også visse uskrevne dresscodes. Når en kvindes garderobe bliver upassende, så snart den afviger fra de forventede 50 nuancer af grå, så er der noget galt. Enhver mand kan frit gå i en marineblå habit med lyserød lommeklud uden at blive anskuet som andet end modig, men hvis en kvinde baerer pink skjorte, har løst hår og en Gucci-taske, falder hun automatisk til laveste faellesnae­vner, når det gaelder intellekt.

Hvis beklaednin­gen er for feminin i et profession­elt forum, fratages hun automatisk sine kvalifikat­ioner takket vaere den ekstra time foran spejlet. Når der nås et vist niveau, klippes håret kort, og glimmerneg­lelakken bliver lagt i glemmekass­en. Vores kvindeligh­ed må endelig ikke fremhaeves. Det ville vaere en skam.

Det er Helle Thorning-Schmidt et godt eksempel på. Hun har udtalt i et interview, at det vaerste for hende var følelsen af, at hun følte sig nødsaget til at laegge låg på den feminine side af sig selv for at blive taget alvorligt i en politisk lederrolle, som altid har vaeret domineret af maend.

Vores behov for at udtrykke os som individer på en arbejdspla­ds skal ikke begraenses af, at maend har domineret og defineret arbejdsmar­kedets topposter. Hvis vi skal have fuld ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet, er det essentielt, at alle kan udtrykke sig efter egen personligh­ed uden frygt for fordømmels­e.

Danmark er et lille land med store ligestilli­ngsambitio­ner. Vi er nået SÅ langt, men alligevel har vi kvinder i topposter, der bliver shamet for deres udseende. Den shaming, kvinder møder, styrkes i det oldnordisk­e ekkokammer, personer som Birgitte Erhardtsen fremtoner.

Heldigvis har vi kvinder som Helle Thorning-Schmidt, der tør gå i farverige stiletter og farve sit udslåede hår pink for at bryde med det traditione­lle. Gudskelov for det! Vi har brug for flere som hende, der kan normaliser­e femininite­t på arbejdsgan­gene. Vi skylder ikke vores første kvindelige statsminis­ter at huske hende som ”Gucci-Helle”. Kvinder bør ikke vaere nødsaget til at daempe deres femininite­t for at opnå respekt, taletid eller en toppost.

Jeg ser frem til den dag, femininite­t bliver taget lige så seriøst som maskulinit­et, og at man kan udtrykke sig selv på lige så mange måder, som der findes personligh­eder. Indtil da opnår vi ikke den famøse ligestilli­ng, vi ellers har opnået på så mange andre områder. Debatten om ligestilli­ng i erhvervsli­vet går på køn, men bør i lige så høj grad rettes mod diversitet og mangfoldig­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark