Jyllands-Posten

Politikern­e skal lytte – og bestemme

-

Laenge hed det, at vi har en god epidemikon­trol – uanset det mere lignede opbygninge­n af en affyringsr­ampe for eksponenti­el vaekst, som det var set i andre lande allerede fra sensommere­n. Tiltag var for lidt og for sent.

I juni 2020 lød det fra Sundhedsst­yrelsen, at der var behov for »en langsigtet og baeredygti­g strategi«. Men det kom der ikke meget ud af. Testkapaci­tet og gensekvent­ering er sikkert i verdenskla­sse – men hvor meget nytter det? Nogle måneder i efteråret med 80 km/t., hvor prognosern­es raekkevidd­e nok mere tilsagde 50 km/t., og så var det nedlukning nummer to.

Det var ikke kun ”årstiden” (korrelatio­n er ikke kausalitet) eller danskernes ansvar, som Mette antydede.

I gamle dage hed det: ”De lande, vi normalt sammenlign­er os med”. Sverige har i forhold til indbyggert­al ca. tre gange flere døde end Danmark. Vi har ca. 3,5 gange flere døde end Norge. Men i begge lande har man nok overordnet set mere haft noget, der ligner et normalt liv.

Norge formulered­e tidligt en strategi, som de kaldte ”slå ned”. I dag bruger man i nogle lande udtrykket en ”nul covid-strategi”.

Den danske er at betegne som en: vi-ser-hvad-tallene-siger-imorgen-strategi.

Mundbind, mere mundbind hed det i afmagt og børnekommu­nikation, når man ikke evnede at gøre noget ved den københavns­ke Vestegn, mink, festtosser, importsmit­te, smitteopsp­oring m.m. og ikke turde teknologis­ke løsninger.

Dette er ikke en sundhedskr­ise, men en samfundskr­ise udløst af en 100-års begivenhed.

Som krig ikke overlades til generaler, overlades en pandemi ikke til virologer og overlaeger. Det er et politikomr­åde som alt andet og fordrer, at de ledende politikere, også i opposition­en, forholder sig til det.

De lytter til eksperter, drager konklusion­en, saetter målet, laegger strategien og kommuniker­er den til befolkning­en – og de stilles til ansvar af vaelgerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark