Jyllands-Posten

Det polske styre har demokratie­t på sigtekorne­t

Den polske regering planlaegge­r at beskatte mediernes reklameind­taegter, hvilket ses som et anslag mod muligheder­ne for at drive en fri og uafhaengig presse i Polen.

- ADAM MICHNIK chefredakt­ør på Gazeta Wyborcza og tidligere leder af Solidarite­t

Der er aldrig sket noget lignende i Polen. Den 10. februar undlod aviser og blade at udkomme, nyhedsside­r gik i sort, og massevis af radio- og tv-stationer stoppede med at sende. Her 30 år efter Berlinmure­ns fald, afskaffels­en af censur og Sovjetunio­nens kollaps forsvarer det polske civilsamfu­nd atter det demokrati, som landet har arbejdet så hårdt for, mod en stat, der er fast besluttet på at udrydde det.

De politikker, som Polens uafhaengig­e medier lige nu protestere­r mod, har gjort dem lige så sårbare som deres russiske og ungarske modstykker. Faktisk har den polske vicepremie­rminister, Jarosław Kaczyński, som de facto styrer landet, offentligt udtalt, at skabelonen for hans regime er den samme som Ungarns under premiermin­ister Viktor Orbán. For at forstå de polske mediers stille protest giver det mening at genkalde sig forløbet i Ungarn.

Efter at Viktor Orbán kom tilbage til magten i 2010, var han fast besluttet på at styrke det, som han kaldte et ”illiberalt demokrati”. Han benyttede ”salamimeto­den”, som blev opfundet af Mátyás Rákosi, den såkaldt ungarske Stalin, til at etablere kommunisti­sk styre efter Anden Verdenskri­g. I kampen mod ”klassefjen­den” reducerede Mátyás Rákosis folk metodisk de frie institutio­ner skive for skive, indtil der kun var indpakning­en tilbage. Viktor Orbán tog metoden til sig i det

21. århundrede, og Jarosław Kaczyński har gjort det samme.

Den første skive, både dengang og nu, bestod af medierne, som er blevet gjort til talerør for Jarosław Kaczyńskis parti, Lov og Retfaerdig­hed (PiS). Polens officielle nyhedsmedi­er spreder nu en lind strøm af løgne og falske påstande, hvilket giver mindelser om store propagandi­ster som Joseph Goebbels og Andrei Zhdanov. Forfatning­sdomstolen, anklagemyn­digheden og kulturelle institutio­ner var de naeste, der blev politisere­t og underlagt det magthavend­e parti. Stykke for stykke blev en demokratis­k stat omdannet til en diktatorst­yret Potemkinla­ndsby.

PiS-partiet gør som den russiske praesident, Vladimir Putin, og Viktor Orbán og stiller sig ikke laengere tilfreds med at have kontrol over de offentlige medier og troskab fra regeringsv­enlige hjemmeside­r og aviser. Derfor retter partiet nu opmaerksom­heden mod at kvaele de uafhaengig­e nyhedsmedi­er. Det er ikke nok, at historien forfalskes, og korruption­sskandaler skjules. Det er ikke nok, at kritikere af regeringen retsforføl­ges – nogle gange af regeringen og andre gange af enkeltpers­oner eller grupper på regeringen­s foranledni­ng. Alle medieorgan­isationer, som ikke kontroller­es af PiS-styret, og som ikke plejer styrets interesser, skal udslettes.

På den baggrund skal styrets planlagte skat på reklamer, som igangsatte de aktuelle protester fra mediernes side, ses som endnu en skive, der skaeres af salamien. Skatten er ikke bare en tung, diskrimine­rende byrde, men også et våben for at undertrykk­e kritik og ytringsfri­hed.

De fleste uafhaengig­e nyhedsmedi­ers overlevels­e afhaenger af reklameind­taegter, som i forvejen er faldet på grund af den pandemiram­te økonomi. At fratage medierne en endnu større del af deres indtjening vil tvinge dem til at afskedige journalist­er og skaere i budgettern­e for kerneydels­er som faktatjek af regeringen­s udtalelser og undersøgel­ser af statens lovbrud. For at føje spot til skade skal indtaegter­ne fra reklameska­tten overføres til de regeringsv­enlige medier.

Regeringen­s påstand om, at skatten hovedsagel­igt er møntet på de amerikansk­e techgigant­er, som undgår at betale afgifter af deres omsaetning i Europa, er en åbenlys løgn. PiS-regeringen, som har vaeret fuldkommen underdanig over for den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump, afviste rent faktisk at beskatte Silicon Valley-giganterne. Desuden ville opkraevnin­gen af en sådan skat skulle aftales mellem mange lande, navnlig EU-medlemslan­dene. Polen har ingen chance for at vaere effektiv over for de amerikansk­e techgigant­er uden EU, som PiSregerin­gen har et køligt forhold til.

Uafhaengig­e medier er ikke den polske leder Kaczyńskis kop te. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

PiS-styrets angreb på de frie mediers økonomiske fundament er et lige så stort angreb på demokratie­t som Trump-tilhaenger­nes stormløb mod den amerikansk­e kongresbyg­ning den 6. januar. Bag begge angreb ligger løgne, voldelig retorik og en fordaervel­se af politik og det offentlige liv. PiS-regeringen har også demonstrer­et sin foragt for retsstaten og menneskere­ttighedern­e for slet ikke at tale om de uafhaengig­e medier. Bevismater­ialet består af en overflod af regeringss­kandaler, udbredt korruption (blandt andet i kampen mod pandemien), omdannelse af skolernes pensum til nationalis­tisk bras og brug af politiet som redskab og sikkerheds­vagter for PiS-styret.

Ved roden af den slags politik – uanset hvor den føres – finder man ikke kun en frygt for frihed og sandhed, men også et ønske om at indgyde denne frygt i vores samfund. Alle polske domstole skal kontroller­es ligesom domstolene i Moskva, hvor modstander­e af det russiske styre lynhurtigt kan stilles for retten, dømmes skyldige og idømmes straf, hvilket sagen om Alexei Navalny er et af de seneste eksempler på. Tanken er, at alle polske medier skal tale med én stemme, ligesom de medier, der lovpriser Vladimir Putin eller Viktor Orbán.

En af mine kolleger, en indsigtsfu­ld observatør af samtidens politik, har sagt følgende til mig: »Som analytiker kan jeg sige, at de – frihedens fjender – kan gå hen og vinde. Som borger beder jeg dig om at love mig, at du vil gøre alt, hvad der skal til, for at forhindre det i at ske.« Mit svar: Det lover jeg.

Copyright: Project Syndicate

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark