Jyllands-Posten

Trine Bramsens enmandshae­r er ved at splitte Forsvaret ad

- NIELS FLEMMING HANSEN forsvarsor­dfører for Det Konservati­ve Folkeparti

Det danske forsvar er populaert sagt en krigsmaski­ne, som skal vedligehol­des. Men der er tilsynelad­ende kommet grus i maskinerie­t – en grovkornet en af slagsen, og den hedder Trine Bramsen. For Danmarks forsvarsmi­nister står i vejen for den organisati­on, som hun politisk er sat i spidsen for.

Ministeren har ved flere lejlighede­r vist sig skadelig for Forsvaret. Da Trine Bramsen i sommeren 2019 overtog styrepinde­n i Forsvarsmi­nisteriet, lagde hun fra land med en raekke skandalesa­ger i Forsvarsmi­nisteriets civile styrelser – selvsagt ikke ministeren­s fejl. Bramsens konsekvens­logik har vaeret at indføre en detailstyr­ing, som givetvis kunne undskyldes, hvis ministeren ellers havde formået at genoprette stabilitet og fortsat stolthed i og om Forsvaret som institutio­n. Men ministeren har gjort ondt vaerre.

Som da Bramsen – klodset og uden skyggen af bevis – stod offentligt frem og undsagde sig Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) i fortsaette­lse af Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­ernes (TET) rapport. En stor del af en efterretni­ngsvirksom­hed er at agere på begrundet mistanke. Det så ministeren bort fra, og hun valgte at kompromitt­ere FE’s arbejde, så Danmark blev udstillet. Ministeren valgte med ét at bryde den tillid og fortroligh­ed, som Danmark hidtil har delt med udenlandsk­e efterretni­ngstjenest­er. Det er en tillid, som tager lang tid at opbygge, men et øjeblik at nedbryde.

I efteråret indkaldte vi i Det Konservati­ve

Folkeparti ministeren i samråd for at få redegjort for, hvorfor vores soldater skulle spises af med halvfrosne sandwich og uskiftet sengelinne­d på vaerelset. Efter politisk pres og mediebevåg­enhed lykkedes det at få ministeren til at gå aktivt ind i sagen og give Forsvaret mandat til at genforhand­le en ny aftale med udbyderen af kantinedri­ft og rengøring. At ministeren laenge har vaeret flaskehals, har betydet, at frustratio­nen er vokset internt i Forsvaret.

Endnu et kapitel i fortaellin­gen om Bramsens tyranni er hendes kontinuerl­ige omtale af landets øverstbefa­lende for de vaebnede styrker, forsvarsch­efen, som en styrelsesc­hef. En sådan desavoueri­ng af forsvarsch­efen er et soleklart eksempel på, at ministeren ikke forstår den stolte, historiske institutio­n, som Forsvaret er. Det er skadeligt at nedgøre forsvarsch­efens betydning – det underminer­er Forsvaret og ødelaegger befolkning­ens tillid. Laeg hertil, at ministeren kraevede sin tilstedeva­erelse ved et solointerv­iew med den nytiltrådt­e forsvarsch­ef. Var kontroltab­et for stort til, at Bramsen ville lade sin forsvarsch­ef udtale sig om trusselsbi­lledet, hans profession­elle virke og måske åbne op for en flig af privatpers­onen? Et interview, som endte i en katastrofa­l sortie, idet ministeren udvandrede.

Det ultimative sammenstød i forsvarsmi­nisterens enmandskor­stog skete, da de faglige organisati­oner for Forsvarets medarbejde­re – i et faelles brev – udtrykte skarp kritik af ministeren. Brevets håndfaste vendinger er i sig selv opsigtsvae­kkende. Men alene det vilkår, at organisati­onerne, som er opfostret i et militaert system, hvor loyalitet er en kardinaldy­d, udtrykker kritik af ministeren, beviser, hvilken hårdknude ministeren har placeret Forsvaret i. For nok er Forsvaret upolitisk – og sådan skal og bør det vaere – men selv den mest stolte og haederlige soldat kan få nok af nedladenhe­d, beskyldnin­ger og tilsidesae­ttelse af faglighed.

Det skurrer i konservati­ve øjne at se, hvordan ministeren modarbejde­r den organisati­on, hun er sat i spidsen for at lede. Ledelsesre­tten er blevet et utåleligt styringsre­gime, og tilbage står Trine Bramsen, som krampagtig­t klamrer sig til fortaellin­gen om, at »ministeren oplever et godt samarbejde i et staerkt ledelseste­am«. Ironien er tyk. Bramsen befinder sig i et ekkokammer, hvor hun er den største trussel for sig selv og Forsvaret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark