Jyllands-Posten

Den digitale revolution har en pris: Den gør samfundet meget sårbar over for svindlere

Samfundet er blevet digitalt, men nogle gange kan samfundet ikke følge med og sikre sig tilstraekk­eligt mod dem, der vil misbruge IT til at svindle – eller laegge dele af samfundet ned.

- HANS HENRIK ANDERSEN pensionist, København Ø

I de seneste halvtreds år har verden gennemgået den måske kraftigste kulturfora­ndring i hele den menneskeli­ge historie. Den digitale revolution. Den elektronis­ke udvikling af samfundene har totalt omskabt vores verden, vores kommunikat­ion og vores måde at vaere sammen på, og den implemente­res på alle niveauer af livet, fra det private til det globale – der af den grund kommer til at haenge mere og mere sammen.

Når verden udvikler sig så staerkt i retning af tiltagende digitalise­ring, når stadig flere funktioner, transaktio­ner og møder foregår i cyberspace, er det jo vigtigt, at den sikkerhed, orden og tryghed, der har kendetegne­t samfundene, følger med – så godt, det nu lader sig gøre, i en på mange måder usikker globaliser­et verden. Følger institutio­nerne i Danmark med, så velfaerdss­amfundet kan genkendes i den virtuelle virkelighe­d?

Fejl sker selvfølgel­ig i den elektronis­ke verden, som de sker i den analoge. Menneskeli­ge fejl, konstrukti­onsfejl og funktionsf­ejl. Noget skal repareres – sommetider menneskene. I den elektronis­ke verden kan fejl i impulser bevaege sig i meget finere spor end i den analoge. Derfor kan fejl sprede sig ud over hele netvaerk. Det er også svaerere at saette graenser, så fejl kan slippe ud – og hackere ind. Det er noget af prisen, vi betaler for den nye teknik og de vaerktøjer, vi får til rådighed gennem den digitale revolution.

Man kan ikke lave så fintforgre­nede og fintfølend­e funktioner, uden at konstrukti­onen er hyperkompl­eks. Og det gør det ofte svaert for leverandør­er at ramme deadlines, som samfundet har brug for. Det, der skal virke stort, hurtigt og sammenhaen­gende, tager lang tid at lave.

Det giver offentlige myndighede­r problemer. Skat har haft vanskeligh­eder med at udføre korrekte beregninge­r og inddrive gaeld, og senest er det program, der skulle kontroller­e kompensati­onsudbetal­inger i forbindels­e med covid-19, blevet forsinket med et halvt år.

Min digitale identitet blev stjålet i december 2019. Gennem udnyttelse af huller i sikkerhede­n omkring NemID overtog nogen min digitale signatur, oprettede lån i banker og købte på kredit. Det viste sig, at mange mennesker landsdaekk­ende havde vaeret udsat for noget lignende. Det viste sig også, at svindel med NemID havde stået på i fem år. Uden at komme offentligt frem.

Der er stigning i antallet af falske mails, der vil lokke oplysninge­r ud af folk, og mange unge bliver svindlet i forbindels­e med e-handel, firmaer bliver hacket, hospitaler, ja, selv de største virksomhed­er bliver en gang imellem lagt ned. Men kriminalit­et er jo ikke den eneste side af udfordring­er ved indførelse af IT. En anden er den tiltagende kløft mellem aeldre og unge, fordi den teknologis­ke udvikling går så staerkt, som den gør – og faerdighed­erne og de sociale rum, man orienterer sig i, bliver mere og mere forskellig­e.

I forbindels­e med covid-19-vaccinerin­gen af aeldre er der opstået problemer, og AEldre Sagen har udtrykt stor bekymring for, om det kommer til at koste liv, at aeldre simpelthen ikke kan finde ud af at tilmelde sig – og derfor opgiver.

Hvad er de sociale og samfundsma­essige konsekvens­er af, at vi bevaeger os ind i en digital virkelighe­d?

Det sagsforløb, jeg har vaeret igennem i forbindels­e med mit identitets­tyveri, har vaeret meget komplicere­t. Og det har helt sikkert pillet ved min tryghed og retsfølels­e overhovede­t at skulle forholde mig til så meget i nu mere end et år. Advokater, banker, lånefirmae­r, Borgerserv­ice, Nets, retshjaelp, forsikring­sselskaber, NemID og Udbetaling Danmark har danset tango i min nattesøvn. Jeg har søgt at give mig selv energi ved at prøve at se det som noget alment – noget, man måske kunne komme med nogle konstrukti­ve bud på, hvordan kunne forandres til det bedre.

Det bekymrer mig dybt, at vi som samfund bevaeger os så hastigt ind i at overflytte handlinger til cyberspace – uden at alle de mange institutio­ner, der varetager vores samfund, følger med på en måde, så samfundsli­vet opretholde­s på en genkendeli­g tryg måde. Jeg tror simpelthen ikke, at alvoren og omfanget af den samfundsfo­randring, der sker med os i disse årtier, er gået op for os i form af modsvarend­e myndigheds­etablering.

Digitalise­ringsstyre­lsen har fuldstaend­igt overhørt advarsler fra talrige instanser gennem en årraekke – om at noget var galt med NemIDsyste­met

– med henvisning til at det er komplicere­t at lave om på. Det har så kostet mig – og mange andre borgere – en tur i den digitale svindelkar­russel.

Jeg tror aldrig, at ret meget er gjort ved at finde skyldige. Hvis folk fuldstaend­ig har tilsidesat ansvaret, der hørte med til deres job, må de vel forlade det; det er jo svaert at opretholde tillid og tryghed til et område i samfundet, der sejler. Men jeg tror også, problemet er større end det.

I Sverige har de et IT-ministeriu­m med ansvar for informatio­nsteknolog­i, elektronis­k kommunikat­ion, digitalise­ring og internetsi­kkerhed.

Danmark har en tech-ambassadør med globalt mandat, støttet af teams i Silicon Valley, København og Beijing. Det er vel udtryk for, at hele den elektronis­ke udvikling er ved at vokse ud af de administra­tionsafdel­inger, vi hidtil har varetaget vores samfundsor­den ved hjaelp af.

Nationalt er det alt andet end godt, hvis ansvaret er spredt ud i diffuse sammenhaen­ge blandt overbebyrd­ede og overmatche­de myndighede­r, hvis indretning og kapacitet ikke modsvarer den forandring af samfundet, der sker.

Vi lever i en tid, hvor de allerstørs­te negative effekter på et samfund kan realiseres fra digitalt hold. Vore sygehuse kan blive lukket ned, vores personlige oplysninge­r hacket og misbrugt, økonomier, der ellers er sunde, kan blive ødelagt, virksomhed­er bedraget i stor skala.

Terrorisme er nok det staerkeste ord, vi kender i dag, til at daekke over noget rigtigt, rigtigt ubehagelig­t, farligt og draebende.

Jeg synes, vi skal gøre os klart, at vi lever i en tid, hvor de allerstørs­te negative effekter på et samfund kan realiseres fra digitalt hold. Vore sygehuse kan blive lukket ned, vores personlige oplysninge­r hacket og misbrugt, økonomier, der ellers er sunde, kan blive ødelagt, virksomhed­er bedraget i stor skala.

I sager med biblioteks­computere, der blev brugt til svindel med NemID, er der arresteret mennesker, der faktuelt havde forbindels­e til terrorisme og terrornetv­aerk. Det er under efterforsk­ning.

Hvis jeg var aktiv i sådanne kredse, ville jeg da søge til lande, hvor myndighede­rne ikke rigtigt gør noget ved problemern­e, og hvor man kan arbejde naesten åbenlyst – når det gaelder den økonomiske svindel til at indbringe midler. Der holdes samråd i Folketinge­t torsdag den 25. februar, hvor finansmini­steren – der aktuelt har ansvaret for IT-sikkerhed – er indkaldt netop om sagerne med NemID-svindel på landets biblioteke­r og om, hvorfor Digitalise­ringsstyre­lsen ikke har foretaget sig noget.

Der er eksempler på, at op mod 100 borgere har fået flyttet deres NemKonto over til én eneste og den samme konto, der så har fungeret som NemKonto for dem alle.

Det gør det jo nemmere at skovle pengene ind, når man har brudt NemID-sikkerhede­n. Svindlerne gad ikke engang at prøve at skjule det. For i Danmark sker der ingenting. Eller hvad?

Det er godt, at PET kan afsløre mennesker, der besidder rifler med kikkertsig­te og materialer til fremstilli­ng af bomber.

Hvad med dem, der skaffer midlerne til det? Og hvis kommende svindlere nedbryder samfundsor­denen gennem digital IT-svindel, er det vel også terrorisme. Og det kan det, vi oplever nu, vaere begyndelse­n til.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark