Jyllands-Posten

Marianne Jelved siger farvel efter 33 år på tinge

Det Radikale Venstres tidligere formand Marianne Jelved genopstill­er ikke. »Hun havde politisk naese og var god til at knytte kontakter til de andre partier. Det etablerede hun,« siger Kirsten Lee, der blev valgt sammen med Jelved for 33 år siden.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Myreflitti­g og altid velforbere­dt. Fra første dag.

Sådan husker Kirsten Lee partifaell­en Marianne Jelved i dag, 33 år efter at de to blev valgt ind i Folketinge­t sammen i 1987.

Kirsten Lee er i dag kandidat for Det Radikale Venstre til byrådet i Frederiksb­erg Kommune. Marianne Jelved derimod genopstill­er ikke. Til Folketinge­t, forstås.

Onsdag meddelte den 77årige Marianne Jelved, at hun efter tre årtier på Christians­borg forlader hvervet inden for de tykke mure ved naeste valg.

Det er på mange måder en institutio­n i såvel Det Radikale Venstre som i dansk politik, der er på vej ud.

»Vi har fået den rigtige samarbejds­form i folketings­gruppen. De to fløje i partiet, hvis man kan kalde dem det, er forenet – det samarbejde, som jeg hele tiden har ønsket – så nu kan jeg godt sige, at mit arbejde er faerdigt,« forklarer Marianne Jelved selv i et interview med Nordjyske.

I så fald følger Marianne Jelveds afskedshil­sen på mange måder fint hendes politiske virke gennem årene.

Det er muligt, at hun ikke har vaeret kendt som et socialt samlingspu­nkt, hvis man spørger Kirsten Lee.

Men et politisk et af slagsen har hun altid vaeret.

»Hun er ikke en person, der søger de store sociale kontakter. Marianne Jelved er ikke til smalltalk. Hun har arbejdet utraetteli­gt for Det Radikale Venstre i 40 år,« siger Kirsten Lee og taenker på Jelveds indtog på Borgen.

»Hun havde politisk naese og var god til at knytte kontakter til de andre partier. Det etablerede hun,« tilføjer Lee, der var gift med den tidligere radikale formand

Niels Helveg Petersen, som døde i 2017.

Renter førte til politik

Marianne Jelved har i Jyllands-Posten fortalt om, hvordan hun blev politisk aktiv i 1981 for at gøre op med en problemati­sk udvikling i samfundet.

»Min generation gaeldsatte sig virkelig dengang, fordi man var idiot, hvis ikke man gjorde det. Man havde nogle enormt store fradrag, så der sad laererparr­et i Jyllinge i et parcelhus med Volvo og sommerhus, og på et tidspunkt havde vi ovenikøbet en sejlbåd. Rentefradr­agsvaerdie­n var 73. Det var jo naboerne, der betalte,« fortalte Marianne Jelved.

Hun meldte sig ind i Det

Radikale Venstre og blev i første omgang – i 1982 – valgt til byrådet i Gundsø Kommune. Fem år senere, i 1987, blev Marianne Jelved valgt til Folketinge­t, og der har hun vaeret aktiv lige siden.

I 1988 blev hun formand for folketings­gruppen, og i 1990 overtog hun posten som partiets leder fra Niels Helveg Petersen. Siden fulgte flere ministerpo­ster – bl.a. posten som økonomimin­ister fra 1993-2001 i Poul Nyrups statsminis­tertid. Og reformer med radikalt aftryk.

»I hele den tid, hvor vi havde et taet og godt samarbejde med Socialdemo­kratiet, var hun en baerende kraft. Hun og Nyrup kom godt ud af det sammen og samarbejde­de vaeldig godt,« husker Kirsten Lee og beskriver Jelved som »bundstaedi­g« rent politisk.

»Da hun var partileder, fik hun meget gennemført – også på grund af sin beslutsomh­ed. Det var derfor, folk talte om, at ”nu kommer Marianne med håndtasken”. Hun blev simpelthen ved og ved.«

En forsølvet håndtaske

Ja, ordet håndtaske synes uløseligt forbundet med Marianne Jelved. Det i en sådan grad, at hun i 2007 – samme år, som hun efter 17 år overlod lederskabe­t i Det Radikale Venstre til Margrethe Vestager – fik overrakt en forsølvet en af slagsen ved partiets landsmøde.

Håndtasken blev et symbol på, hvordan Marianne Jelved svingede den, når hun skulle overbevise andre. Et sprogligt billede, der ikke mindst blev genoplivet, da hun i 2012 forlod posten som gruppeform­and for Det Radikale Venstre i Folketinge­t for i stedet at afløse Uffe Elbaek som kulturmini­ster i Helle Thorning-Schmidts (S) regering. Dermed ikke sagt, at den tidligere laererinde og formand for Dansklaere­rforeninge­ns folkeskole­fraktion fra 1981-1987 blot er kendt for skraphed og svingende håndtasker. Når hun over tid er blevet portraette­ret – det sker jo fra tid til anden med godt 30 år i Folketinge­t –dukker ord som respekt, aerlighed og erfaring op. Et portraet i Kristeligt Dagblad blev udstyret med ordene »den lavmaelte vaerdikrig­er« i overskrift­en.

I et interview med Jyllands-Posten i anledning af sin 70-års fødselsdag lagde Marianne Jelved da heller ikke skjul på, at tonen i debatten betyder noget for hende.

»Jeg er paedagogis­k uddannet, cand.paed., så selvfølgel­ig tror jeg på, at det betyder noget, hvordan vi taler til hinanden,« som hun sagde.

Marianne Jelved var gift med Jan Jelved, der døde i 2017. De to mødte hinanden, da de begge underviste på Østengårds Skole i Valby.

Marianne Jelved, MF, Det Radikale Venstre, tidl., minister, formand, Kgs. Lyngby

 ??  ?? Arkivfoto: Finn FrandsenMa­rianne Jelved genopstill­er ikke til Folketinge­t. Hun har siddet på tinge siden 1987 og var fra 1990 til 2007 politisk leder for partiet. Arkivfoto: Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn FrandsenMa­rianne Jelved genopstill­er ikke til Folketinge­t. Hun har siddet på tinge siden 1987 og var fra 1990 til 2007 politisk leder for partiet. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark