Jyllands-Posten

Danmarks nyeste klassement­shåb har en drøm – og den er lyserød

Den 22-årige Asbjørn Hellemose har fået det liv, han har drømt om siden barndommen med bl.a. et taet forhold til en karismatis­k chef og en bopael taet på bjergene. Nu står den unge cykelrytte­r foran et afgørende år i jagten på det endelige gennembrud.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Som barn havde Asbjørn Hellemose isaer én helt.

»Ivan Basso kørte altid op ad bjergene med et smil. Han gav aldrig op og var mit store idol. Alene det at høre ham tale italiensk. Jeg så dokumentar­filmen ”Overcoming” hele tiden, hvor han og CSC var med til Tour de France i 2005.«

Det var den italienske cykelstjer­ne, der var med til at inspirere den nu 22-årige østjyde til at vaelge en atypisk karriereve­j. Inden da var det Ivan Basso, der fik Asbjørn Hellemose til at vende cykelkaske­tten omvendt på hovedet.

Han har stadig et udklip fra Jyllands-Posten, der tog et billede af den dengang syvårige purk inden debuten i Langelinie­løbet. Man kan lige skimte CSC-kasketten med skyggen i nakken under den store cykelhjelm, mens løbsnummer­et daekker naesten hele ryggen på cykeltrøje­n.

Forbillede­t Basso

»Når jeg så en Tour-etape, tog jeg ofte mit CSC-tøj og cykelhjelm på. Nogle gange satte jeg mig ud på min lille cykel og visualiser­ede, at jeg var med i løbet. Det har altid vaeret outsiderne, jeg holdt med. Isaer i mine ungdomsår og pubertet begyndte jeg at kunne identifice­re mig med dem. Det fik mig til at tro på mig selv, når jeg så, at en underdog som Ivan Basso vandt.«

Asbjørn Hellemose endte med at lave en aftale med sine foraeldre. Når gymnasiet var klaret, kunne han satse alt på at opnå sin drøm.

»Jeg har altid kategorise­ret mig som en bjergrytte­r og vidst, jeg ville den vej. Min familie har vaeret med til at bygge mig op, selv om det indimellem har set svaert ud, når man er en spinkel dreng på de flade danske landeveje. De vidste også godt, at hvis det skulle lykkes, skulle jeg sydpå,« siger han.

Derfor rejste Asbjørn Hellemose som teenager fra Galten i Østjylland til det nordlige Italien for at indlede det liv, der nu er ved at kulminere.

Et hjem ved Comosøen

I naerheden af de frodige bjerge og det glitrende hav kan livet virke ukomplicer­et. Byen Como og søen af samme navn har laenge tiltrukket alt fra kunstnere til turister. Nu er det også blevet stedet, hvor Asbjørn Hellemose føler sig hjemme.

»Det er i virkelighe­den en plan, jeg har haft, siden jeg var fem år,« siger han og forklarer, at han også blev inspireret af at høre om Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensens erfaringer med at bo i Italien.

Flere af nutidens danske cykelprofi­ler har ellers udviklet sig på et af de danske kontinenta­lhold, inden de drog mod udlandet. Mads Pedersen kørte for Cult Energy, Søren Kragh Andersen udviklede sig hos Trefor-Blue Water, og Kasper Asgreen hos Team Virtu Cycling. I generation­en inden da kørte bl.a. Michael Mørkøv og Jakob Fuglsang også for et dansk udviklings­hold, inden de blev suget op af Team Saxo Bank og senere udenlandsk­e hold.

Fedt terraen - og folk

Asbjørn Hellemose var aldrig i tvivl om, at han ville tage en anden vej. Han har valgt et liv, hvor han kan dreje ned til Comosøen og suse afsted langs vandet under sine traeningst­ure. Andre gange kører han op ad bjergsiden og tonser afsted i intervaltr­aening. Skulle der opstå problemer med cyklen, er der kort vej hen til hovedkvart­eret for hans schweizisk-italienske talenthold, Velo Club Mendrisio.

»Man kan traene i det rigtige terraen for blive en god bjergrytte­r, og så er det bare et fedt land. Folk er meget åbne. I Danmark kan det godt vaere mere lavmaelt. Hvis man gør det godt hernede, roser folk én. Det skaber en anden og mere positiv følelse,« siger han.

I Asbjørn Hellemoses lejligheds­kompleks bor nogle af de mennesker, han har ud

 ??  ?? Asbjørn Hellemose og Dario Nicoletti efter "kongeetape­n" i Giro della Regione Friuli Venezia Giuli, hvor danskeren nappede andenplads­en.
Foto: Velo Club Mendrisio
Asbjørn Hellemose og Dario Nicoletti efter "kongeetape­n" i Giro della Regione Friuli Venezia Giuli, hvor danskeren nappede andenplads­en. Foto: Velo Club Mendrisio

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark