Jyllands-Posten

ASBJØRN HELLEMOSE

-

Den 15. februar 1999 i Galten

Velo Club Mendrisio Hammel Cykle Klub (ungdom)

Vinder af de åbne schweizisk­e bjergmeste­rskaber 2020 Nummer fem i U23-udgaven af Lombardiet Rundt 2020 Nummer ni i U23-udgaven af Giro d’Italia 2020 viklet et taet venskab med. Der er det dansk-amerikansk­e par og den italienske familie med to døtre i starten af 20’erne. Om søndagen mødes de ofte og drikker en kop kaffe, inden de ønsker hinanden en god uge.

En karismatis­k chef

Og så er der forholdet til sportsdire­ktøren Dario Nicoletti. En karismatis­k italiener, der i første omgang kunne få den tanke, at det var »noget bøvl« at få en dansker på holdet, ifølge Asbjørn Hellemose:

»Han skulle lige vaenne sig til, at jeg ikke er bange for at sige min mening. Jeg har nogle klare holdninger om bl.a. mit traeningsp­rogram og min kost. Da jeg var afsted på den første traeningsl­ejr med holdet, sad de andre ryttere og spiste salat dagen inden en hviledag. Jeg taenkte »hvad laver I?«. Vi havde lige braendt en masse energi af, og så er jeg vant til, at man skal have fyldt så meget energi i kroppen som muligt. Under løbene har jeg også ofte sagt til Dario, at jeg skal have noget at spise nu, hvis han vil have mig til at praestere.«

Skideballe­r og omsorg

Den slags opråb kan vaere upopulaere i en kultur, hvor hierarkiet ikke er lige så fladt som i Danmark, har Asbjørn Hellemose erfaret.

»Min sportsdire­ktør kan uddele nogle skideballe­r, hvor jeg ville taenke, at jeg var faerdig, hvis det var på et dansk hold. Men jeg har fundet ud af, at det bare betyder, at han har store forventnin­ger til én. Samtidig kan han også maerke, når man har brug for at blive bygget op i stedet for at blive råbt ad. Han er der altid for én.«

Efterhånde­n har de laert at forstå hinanden. Asbjørn Hellemose lytter efter, når Dario Nicoletti laerer ham at vaere mere aggressiv i feltet, »hvor danskere generelt godt kan vaere tilbagehol­dende«. Imens har italienere­n fået respekt for den åbenmunded­e dansker.

»Jeg er tit hjemme og spise middag sammen med ham. Jeg har også vaeret hjemme hos hans foraeldre, hvor hele familien var samlet. Det betyder meget for ham at inkludere sine ryttere på den måde. Han er ret vild. Han har selv vaeret profession­el og har en stor erfaring, han kan give videre. Samtidig har han et godt netvaerk, så han kunne begynde at tale med nogle store hold, da jeg beviste, at jeg kunne køre staerkt,« siger Asbjørn Hellemose.

Gennembrud i Giroen

Det virkede umuligt for Asbjørn Hellemose at opnå et topresulta­t i U23-udgaven af Giro d’Italia 2020. Inden årets højdepunkt blev danskeren ramt af et brud i skulderen. Stik imod laegernes spådom nåede han at blive klar til den første etape i slutningen af august. Mens han kaempede med at holde smerterne nede og kørte sig opad i klassement­et, opstod der et nyt problem.

»Jeg blev ramt af sygdom og forkølelse til sidst i løbet, hvor de fleste nok havde valgt at udgå. Men Dario pressede på og hjalp mig med at komme gennem de sidste etaper, så jeg kunne forsvare min top-10-placering. Det var en bekraeftel­se på, at jeg havde det i mig, som jeg håbede på. Samtidig kan jeg se et større resultat for mig, hvis jeg undgår den slags problemer i år,« siger Asbjørn Hellemose.

I første omgang fokuserer han på at indlede saesonen godt i begyndelse­n april. Senere vil han jagte et topresulta­t i U23-udgaven af Giro d’Italia og Tour l’Avenir i august, der bliver set som ungdommens Tour de France.

Det skal vaere med til at opfylde målet om at tage skridtet op til et World Tourhold til naeste år.

»Jeg er rimelig sikker på, at det kan lade sig gøre. Men jeg prøver at lade vaere med at taenke for meget på slutmålet. Hvis jeg allerede er nået derhen i mine tanker, fjerner det mit fokus på det, der skal lykkes, inden jeg kan tage det naeste skridt,« siger han.

Født:

Hold: Tidligere hold:

Udvalgte resultater:

En lyserød drøm

Indimellem tillader Asbjørn Hellemose stadig sig selv at drømme. Han har fundet ud af, at han restituere­r godt og kan vaere i stand til at køre efter klassement­et i lange etapeløb. Samtidig har han bevist, at han kan praestere i bjergrige endagsløb som Lombardiet Rundt, hvor han blev nummer fem i U23udgaven i 2020.

Isaer ét løb har han kastet sin kaerlighed på. Han omtaler det som en »forelskels­e«. Hvis drømmen går i opfyldelse, vil han atter kunne iklaede sig en beklaednin­gsgenstand, der kan få ham til at ligne ungdomsido­let og den dobbelte Giro d’Italiavind­er Ivan Basso.

»Jeg er bare blevet forelsket i det her cykelland. Selvfølgel­ig vil jeg gerne gøre det godt i alle de store Grand Tours, og jeg ser mig som en mulig klassement­srytter i de store etapeløb. Men det er uden tvivl min største drøm af få lov til at køre i den lyserøde førertrøje i Giro d’Italia,« siger Asbjørn Hellemose.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark