Jyllands-Posten

Danmark i front med Power-to-X

Udmeldinge­r om en ny dansk fabrik og verdens første grønne containers­kib gør Power-to-X til en brandvarm klimatekno­logi.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Topchefer, investorer og politikere går rundt og jubler over potentiale­t i det grønne braendstof Power-to-X (PtX). Begejstrin­gen er bestemt ikke blevet mindre, efter at Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP) har praesenter­et planerne om at bygge en fabrik til 7,5 mia. kr. ved Esbjerg. Den skal forvandle vindenergi til gødning og PtX.

Politikern­e jubler, fordi PtX er en vigtig nøgle til at få nulstillet CO2-udledninge­n fra den tunge del af transports­ektoren. Selskaber som

Grå brint Grøn brint Bunkerolie E-ammoniak Diesel E-diesel Kerosen E-kerosen

Maersk og DSV jubler, fordi der her er en teknologi, som tilsynelad­ende kan løse deres ellers paent uoverskuel­ige klimaudfor­dring. Og andre dele af erhvervsli­vet jubler over det enorme eksportpot­entiale, der er i at blive verdensmes­ter i PtX, som forventes at blive en nøgletekno­logi overalt i verden.

Der er bare lige et problem. Det er prisen.

Som grafen ovenfor viser, er det på nuvaerende tidspunkt betydeligt dyrere at anvende de grønne PtXbraends­ler end de fossile alternativ­er. Ifølge en opgørelse fra Dansk Energi er prisforske­llen mindst mellem grå og grøn brint, mens de braendstof­fer, som fungerer i en almindelig forbraendi­ngsmotor, er betydelig dyrere i deres grønne form.

Det gaelder f.eks. e-metanol, som Maersk kommer til at haelde i tanken, når koncernen i 2023 søsaetter verdens første CO -neutrale containers­kib.

Hverken Maersk eller CIP har meldt konkrete prisforven­tninger ud. Men håbet og forventnin­gen er, at prisen vil falde, når produktion­en kommer op i stor skala.

Det er der grund til at tro på, at den gør. Ifølge Dansk Energis rapport, som er udsendt af et ekspertpan­el med tunge danske erhvervsto­pfolk, er det således realistisk, at PtX i år 2045 udgør 95 pct. af braendstof­fet i den globale skibsfart.

Regeringen har lovet, at den vil komme med en strategi for Power-to-X i Danmark inden udgangen af i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark