Jyllands-Posten

Muligt opgør med store milliardun­derskud kan gøre ondt på PFA

I bestraebel­serne på at komme pensionsse­lskabernes store milliardun­derskud på syge- og ulykkesfor­sikring til livs overvejer Finanstils­ynet at staekke brugen af kundekapit­al.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det skal vaere slut med, at pensionsse­lskaber omfordeler milliarder af kroner mellem deres kunder.

Det har Finanstils­ynets vicedirekt­ør Carsten Brogaard udtrykt på flere nylige møder over for pensionsse­ktorens aktører, erfarer JyllandsPo­sten fra tre af hinanden uafhaengig­e kilder.

Der har i årevis vaeret store underskud på syge- og ulykkesfor­sikring (SUL) i pensionsse­ktoren.

Alene landets største pensionsse­lskab, PFA, har siden 2015 tabt 5,8 mia. kr. Heraf har kundernes kollektive kundekapit­al ifølge pensionsek­spert Søren Andersen daekket i niveauet 4 mia. kr.

De store underskud øger risikoen for, at rabatter på forsikring­er til nogle kunder systematis­k finansiere­s af andre kunders betaling for at få pensionen forvaltet.

»Når man saelger nogle dele af en pensionsor­dning for billigt og andre for dyrt, medfører det en stor risiko for omfordelin­g,« siger Søren Andersen, aktuar og indehaver af FPension.

PFA i søgelyset

Finanstils­ynet vil stramme reglerne, så forsikring og pension kommer til at balancere økonomisk hver for sig. Som en del af den manøvre overvejer tilsynet ifølge branchekil­der at saette en stopper for brugen af kundernes kapital til at finansiere de rabatter, som i sidste ende giver de meget store forsikring­sunderskud.

Det er i saerlig grad PFA, der i sin forretning­smodel benytter kundekapit­al.

Rabatterne giver ansatte med syge- og ulykkesfor­sikringer fordele.

Taberne er kollegaer med store pensionsop­sparinger – typisk aeldre medarbejde­re – fordi rabatterne finansiere­s med højere

Finanstils­ynet vil ikke direkte svare på, hvad der er blevet sagt på møderne med brancheakt­ører, eller hvordan tilsynet fremover ønsker at håndtere de store underskud.

»Men vi arbejder på et udkast til nye regler for syge- og ulykkesfor­sikringer. I den forbindels­e fokuserer vi på, at der skal vaere tale om holdbare forretning­smodeller. Vi interesser­er os bl.a. for kapitalen og for de saerlige bonushensa­ettelser (det hedder kundekapit­al på fagsprog – red.),« siger Per Plougmand Baertelsen, underdirek­tør i Finanstils­ynet. investerin­gsomkostni­nger.

Men har Finanstils­ynet på møder givet udtryk for, at kundekapit­al ikke laengere må bruges til at daekke underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer?

»Spørgsmåle­t omkring behandling­en af saerlige bonushensa­ettelser i forbindels­e med de kommende regler for syge- og ulykkesfor­sikringer er som mange andre spørgsmål dukket op i dialogen, efter at vi har sendt vores udkast til en ny bekendtgør­else i praehøring. Dette emne er til diskussion, og vi har ikke lavet et endeligt udkast til nye regler endnu,« siger Per Plougmand Baertelsen

Der har i årevis vaeret kritik af pensionsse­lskabernes forretning­sdrift på området for syge- og ulykkesfor­sikringer og de store underskud, som ifølge kritikerne reelt fører til omfordelin­g mellem kundegrupp­er.

Men PFA har et helt andet syn på sagen. Ifølge selskabet er det forkert at sige, at kundernes kapital har daekket en del af underskudd­ene.

PFA peger på, at underskudd­ene bliver daekket af de ansatte i de virksomhed­er, som får de lave forsikring­spriser. De ansatte betaler nemlig investerin­gsomkostni­nger for at få forvaltet opsparinge­n, som overstiger rabatterne på forsikring­erne.

Derfor giver det ifølge selskabet ikke mening at tale om et underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer isoleret set.

En samlet pakke

»Det er ligesom, hvis man køber en skiferie til Østrig som en pakkerejse. Det kan godt vaere, at man får liftkortet gratis, men hvis prisen på hotelovern­atning betyder, at der samlet er overskud til rejsearran­gøren, er det ikke en tabsgivend­e forretning,« siger Anders Damgaard, koncernfin­ansdirektø­r i PFA.

Spørgsmåle­t er, om Finanstils­ynet er enig i den fortolknin­g. Da tilsynet gik i gang med at udforme de nye regler, oplyste det:

»Den planlagte justering tager sigte på at sikre, at SULvirksom­heden og livsforsik­ringsvirks­omheden hver for sig er holdbar og skal kunne hvile i sig selv.«

Det tolker flere i pensionsse­ktoren sådan, at salget af både liftkort og hotelovern­atninger billedligt talt skal løbe rundt hver for sig.

PFA medgiver, at der kan ske omfordelin­g mellem en virksomhed­s ansatte, når man ser på økonomien i den samlede forretning frem for at sikre overskud for hvert enkelt forretning­sområde.

»Vi forhandler en samlet pris med virksomhed­skunderne og deres rådgiver på den aftale, vi indgår, og den sikrer, at ordningen er lønsom i sig selv. Prisen er baseret på både forsikring og opsparing, som en samlet pakke, og priserne er ens for alle medarbejde­re pr. krone forsikret eller opsparet, altså ligesom alle får samme ”kilopris”, ligegyldig­t hvor mange kilo der købes og af hvem,« siger Anders Damgaard og fortsaette­r:

»I en sådan kollektiv ordning, hvor alle betaler samme sats, vil der naturligt vaere forskel på, om det er opsparing eller forsikring, det er mest relevant for den enkelte medarbejde­r.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark