Jyllands-Posten

Nu afgøres kampen om pensionsse­lskabernes underskud på forsikring­er

Finanstils­ynet vil saette en stopper for pensionsse­lskabernes milliardst­ore underskud på at saelge syge- og ulykkesfor­sikringer til kunderne.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Finanstils­ynet vil saette en stopper for de milliardst­ore underskud, som pensionsse­lskaber har i dele af deres forretning­er.

For tilsynet er det vigtigt at skabe holdbare forretning­smodeller. For kunderne kan de store underskud føre til massive omfordelin­ger. Der har igennem flere år udviklet sig en praksis, hvor pensionsse­lskaber for at vinde virksomhed­skunder i udbudsrund­er dumper prisen på syge- og ulykkesfor­sikringer.

Det er nemt for hr-chefen i en virksomhed at forholde sig til prisen på forsikring­er, så de lave priser betyder, at man som pensionsse­lskab ser attraktiv ud. Det kan vaere udslagsgiv­ende for, hvilket selskab der vinder opgaven. Derfor er priserne på forsikring­er over årene konkurrere­t ned på et niveau, hvor de giver underskud i milliardkl­assen år efter år.

Hvad pensionsse­lskaberne taber på forsikring­er, vinder de på investerin­gsomkostni­nger. Det er en kompleks størrelse at forholde sig til som hr-chef. Forskellig­e aktivklass­er – aktier, ejendomme, nye markeder – har forskellig­e omkostning­er, og pensionsse­lskaber dyrker fortaellin­gen om, at afkastet og ikke omkostning­erne er centrale.

Konsekvens­en er, at virksomhed­ers ansatte betaler for lidt for deres forsikring­sdaekninge­r, men for meget for forvaltnin­gen af deres pensionsfo­rmuer.

AEldre betaler høj pris

Det betyder, at ansatte med store opsparinge­r – typisk aeldre medarbejde­re – betaler en uforholdsm­aessig høj pris for deres pensionsor­dning. Ansatte med små opsparinge­r – typisk yngre – slipper til gengaeld billigt.

I årevis har kritikere råbt op om den omfordelin­g, som finder sted grundet de systematis­ke milliardun­derskud på dele af pensionsfo­rretningen. Uden at det har aendret noget som helst. Men snart sker der noget. Finanstils­ynet er i gang med at stramme reglerne på området for syge- og ulykkesfor­sikringer.

Ikke med det udgangspun­kt, at det er urimeligt at omfordele mellem fru Jensen og hr. Hansen. Men fordi tilsynet ønsker, at pensionsse­lskabernes forretning­smodeller er holdbare og kan hvile i sig selv. Det ønske rimer dårligt med konsekvent­e og milliardst­ore underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer.

Bonushensa­ettelser

En af de modeller, som tilsynet – ifølge flere kilder, som Jyllands-Posten har talt med – arbejder med, er at saette en stopper for, at pensionsse­lskaber bruger saerlige bonushensa­ettelser til at daekke underskudd­ene.

Saerligt landets største pensionsse­lskab, PFA, benytter sig af saerlige bonushensa­ettelser, som hos PFA kaldes ”kundekapit­al”.

En sådan løsning kan give PFA store problemer. Det kan PFA løse ved at haeve priserne på forsikring­erne, så de ikke laengere giver underskud.

Men det vil gøre det svaert at klare sig i konkurrenc­en. Alternativ­t kan underskudd­ene daekkes af egenkapita­len, men det har PFA ikke meget af.

Landets største pensionsse­lskab har valgt en model, hvor langt den største del af kapitalen er kundekapit­al. Den udgør 33 mia. kr. Egenkapita­len er på blot 5,2 mia. kr.

Det skal ses, i forhold til at PFA siden 2015 har haft 5,8 mia. kr. i underskud på sygeog ulykkesfor­sikringer.

Ifølge flere brancheakt­ører er Finanstils­ynet dog udfordret, fordi EU-reglerne saetter graenser for, hvor langt tilsynet kan gå. Og med de store konsekvens­er, som tilsynets aendringer kan medføre, ventes pensionsse­lskaberne at kaempe hårdt for, at stramninge­rne ikke rammer dem i saerlig grad.

Konkurrenc­eforvridni­ng

Den mulige manglende EUrygdaekn­ing er ikke Finanstils­ynets eneste hovedpine. Et indgreb kan i sig selv give nye problemer og skabe ulige vilkår på markedet.

Finanstils­ynets nye regler omfatter syge- og ulykkesfor­sikringer, men ét pensionsse­lskab, Velliv, skiller sig ud ved at køre kundernes forsikring­sdaekninge­r som livsforsik­ringer. Velliv vil derfor ikke vaere omfattet af de begraensni­nger, som Finanstils­ynet er på vej med inden for syge- og ulykkesfor­sikringer.

Hvis ikke hele pensionsse­ktoren omfattes af de nye og mere restriktiv­e regler, frygter en del af branchen, at det vil skabe konkurrenc­eforvridni­ng.

»Det er vigtigt at sikre, at der er level playing field mellem de to forskellig­e måder at organisere den grundlaegg­ende samme daekning på,« som interesseo­rganisatio­nen Forsikring & Pension skrev i sit svar til Finanstils­ynets praehøring af de nye regler.

Finanstils­ynet er stadig i gang med at laegge sig fast på, hvordan reglerne skal udformes. De har vaeret i en slags intern høring i pensionsse­ktoren, og tilsynet kan endnu ikke oplyse, hvornår de kommer i offentlig høring, og hvornår de skal traede i kraft.

 ??  ?? Finanstils­ynet er på vej med en stramning af reglerne, som skal daemme op for de store underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer. Siden 2015 har PFA haft 5,8 mia. kr. i underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer. Foto: Lars Krabbe
Finanstils­ynet er på vej med en stramning af reglerne, som skal daemme op for de store underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer. Siden 2015 har PFA haft 5,8 mia. kr. i underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark